Napsal jsi: "....To všechno bylo krutě vytlučeno z ubohých lidí ve jménu BOHA a jemu se to asi líbilo, protože nezasáhl." - Takže na prvním místě tohoto příspěvku bych asi měl zopakovat (už poněkolikáté...), že Bůh prostě nemůže zastavit a ulehčit utrpení veškeré!! Ne že by proto neměl dostatek moci nebo že by se mu trápení lidí líbilo, ale prostě a jednoduše proto, že by tím jen donekonečna oddaloval okamžik definitivního vyřešení problému hříchu. Musí nechat satanovi URČITÉ množství vlivu a nenapravovat VŠECHNY škody jím napáchané (např. i mučení a války, i ty ve jménu Boha... - jen rádoby v jeho jménu), protože by pak nebyli žádní obyvatelé vesmíru právem přesvědčeni o škodlivosti a zhoubnosti satanova odpadnutí od Boha!!! Jen když se všichni pořádně přesvědčí, kam vede satanovo rozhodnutí, tedy jím navržená cesta, budou vědět, že jejich věčná smrt je spravedlivá (u zatracených andělů a lidí, kteří následovali satana a ne Boha) př. naopak, už nikdy proti Bohu nepovstanou a tuto špatnou cestu nenavrhnou (v případě spasených lidí a "ušetřených" andělů) - tedy cestu s jinými zákony, než těmi od Boha, s posloucháním jiného vůdce, než Boha... Ať už by tím vůdcem měl být nějaký anděl, schopný člověk nebo vlastní drogová závislost, sobectví a chtíč. Jen tak bude moci zavládnout navěky pořádek a mír - happy end jak v Pánu prstenů

Mír, který už NIKDY nebude porušen, protože VŠICHNI (přeživší) budou dobře vědět, že Boha neuznávající cesta je špatná cesta (takže happy end ještě větší

) !! Co na tom není jasný??
Jak jinak by to mohlo být?? --> Pokud Bůh existuje, může "nebýt dobrý"?! * Na možnost existence Boha může usoudit každý, kdo ví něco o "přírodovědeckosti" samovolného vzniku života nebo makroevoluci již existujícího života... Jen tak mimochodem, Max Planck, zakladatel celé atomové vědy, prohlásil - "Uvažování věřícího Bohem začíná, uvažování fyzika Bohem končí!" (či tak nějak) ; A také nelze dost dobře věřit v Boha libujícího si ve zlu a chaosu, když tak jasně vidíme, že jím stvořený vesmír je řízen jasnými zákony, tedy řádem (středověký předpoklad vzniku vědy, nyní dobře potvrzený

). Pohyb planet, růst rostlin, vývoj lidského embrya, termojaderná fúze na Slunci - nic z toho není nevyzpytatelné, vše je to vědecky vysvětlitelné. Jak pravil slavný
Mikuláš Koperník, který byl veden touhou odhalit způsob, jakým svět funguje, tedy touhou prozkoumat dílo ruky Boží -

- zkoumám
"mechanismus vesmíru, stvořený pro nás svrchovaně dobrým a systematickým stvořitelem; systém, který pro nás vytvořil ten nejlepší a nejsystematičtější umělec ze všech." ... Ve vesmíru panuje řád, takže pokud nějaký tvůrce a pán vesmíru existuje, nebude si libovat ve zlu, ale v dobru... Kdo tvrdí opak, nemá pro to racionální důvody, ale jen ukazuje typické výmluvy, proč takového Boha neakceptovat. Takový člověk totiž ne že nemůže věřit, on prostě NECHCE věřit...
Jo, mimochodem, jestli znáš evangelia, tak je ti jasné, že
BOŽÍ ODPOVĚĎ NA VEŠKERÉ LIDSKÉ ZLO BYLO SEBEOBĚTOVÁNÍ!!! To je propastný rozdíl mezi křesťanstvím a JAKÝMKOLI JINÝM existujícím náboženstvím, filozofií či prostě světonázorem!!! * Důsledkem
našich hříchů je
naše smrt - pokud ovšem tuto smrt na sebe nepřesměruje sám Bůh, což se právě stalo, a pokud my tuto Jeho oběť neuznáme (kdo uzná, zvýší se mu šance na věčný život

a smrt ho může minout, resp. bude vzkříšen pro věčnost). Jestli jsi viděl Umučení Krista, tak nemůžeš tvrdit, že se Bohu zlo líbí, když si ho protrpěl víc než ty sám a rozhodně se u toho nesmál!! A to i kvůli tobě a mně

Abych se přiznal, ve filmu jsem ještě nikdy nic drsnějšího než Gibbsonem ztvárněné bičování břicha a obracení kříže neviděl...
Trochu mě zarazilo Tvoje úvodní oznámení "
já nepopírám, že by díky církvi nebyl pokrok"... Pak si koncem příspěvku stěžuješ na církevní
pokrytectví, ale sám bys měl uvážit, jestli útočíš
upřímně "jen" na "zlo napáchané církví a jeho neodsouzení", jak teď najednou tvrdíš, nebo prioritně i na jiné věci, např. že "církev brzdila pokrok", jak teď ovšem popíráš!!
Sice jsi 28.4. po přečtení mého minulého příspěvku prohlásil "já nepopírám, že by díky církvi nebyl pokrok", ale sotva týden před tím jsi napsal celou řadu naprosto opačných tvrzení - cituji - "Církev se dostává do vlastní smyčky absolutního potírání lidského bádání" ; "Víra v absolutního BOHA svazuje a předem odrazuje od jakéhokoliv bádání" ; "Slepá víra ve VŠEMOHOUCÍHO předem odzbrojuje od jakéhokoli pátrání" ; "těžko čekat, jak se bude chovat, zda přátelsky jako k výsledkům svého pokusu, nebo nepřátelsky jako církev ke všemu bádání" ; "CO a nebo KDO jim dal tu schopnost. Církev určitě ne, ta by je nejraději ugrylovala" ; "slepá víra v BOHA tyto myšlenky zatracuje a přinejmenším nenabízí, to je prostě fakt dle dosavadní minulosti náboženství, no a to se nedá popřít" - tak popřít se to dá docela dobře, můj předešlý příspěvek, ke kterému mě tyto tvoje nepravdivé narážky dohnaly, to udělal přímo skvěle

Ale jen z tohoto neúplného(!!) výčtu tvých nedávných narážek NA ŠPATNÝ VLIV KŘESŤANSTVÍ NA ROZVOJ VĚDY je jasné, že jsi ještě nedávno rozhodně popíral,
že by díky církvi mohl být nějaký pokrok...
Myslím, že do vlastní smyčky se zde dostáváš jenom ty
Tak - a teď k tomu ostatnímu, tedy novému

Mám za to, že tady už spolu docela souhlasíme

Akorát se ti pro dvě věci stejně divím... Tak zaprvé, pořád píšeš o svinstvu napáchaném církví, ale že svinstvo napáchané ateismem je ještě špinavější, tě moc nezajímá...? Druhá světová válka sice nevznikla pro získání "svatého města", ale za to pro vyvraždění "evolučně nižších ras"!! To není o moc lepší motiv - spíš horší

No a zadruhé, tyto námitky směřuj raději na katolíky, to já nejsem. Tady ti asi forum.pauza nemůže stačit, tady moc užitečných oponentů nenajdeš!! Zkus raději christnet.cz (prý je tam katolíků dost, ale nevím, nikdy jsem to nezkoušel, neznám ty stránky - když tak si najdi něco ještě lepšího)

Proč si myslíš, že jsem s diskuzí o evoluci aspol. nešel mezi své křesťanské kamarády, ale na forum.pauza?? Protože tady najít opozici a zvednout hozenou rukavici nebylo na dlouhé hledání

Viď, Lemure
Jinak, komu za zlo "děkovat" už jsem psal několikrát, jak tato stvoření (lidé i andělé, př. i další civilizace, pokud takové jsou) dopadnou taktéž, takže mě to moc nevzrušuje

Podstatné myslím není upozorňovat na zlo napáchané mými zarytými nepřáteli

ale
snažit se o to, aby žádné zlo nebylo napáchané mnou!! 
O to bychom se měli všichni snažit především

A dále, mně rozhodně katolická minulost, v mnoha ohledech krvavá, nebrání v tom, abych dnes, o staletí později, byl křesťanem!! Kór mezi tzv. protestanty... !! Takže vedle přesměrování svých námitek na nějaké katolické fórum bych ti doporučoval přestat používat tvůj oblíbený pojem - "církev". Jednu konkrétní církev a její činy nemůžeš zaměňovat s tisíci jinými církvemi a jejich činy, byť je tato jedna nejpočetnější... To je snad jasné

Nemůžeš seriozně tvrdit, že pro tebe církev nemůže být věrohodná, a při tom myslet jak na středověké utrpení kvůli jedné konkrétní církvi (pravda, i Kalvín nechal zapálit hranici, ale tak takových příkladů stejně moc nebude...), tak i na církve vzniklé až v 19. nebo 20. století, tedy dlouho po tomto utrpení! Pokud ti to nedochází, tak PRÁVĚ PRO mnoho nesouhlasů s katolickými praktikami (např. tebou zmíněné odpustky, pro které ani já slušné slovo nenalézám, a které např. v Polsku pořád fungují!!

) povstávali reformátoři a díky nim jsou i jiné církve, na které už takto nadávat přece nemůžeš

A do takové církve patřím i já

Možná by se to dalo shrnout, že když nepočítáš katolíky, tak jsou dnes dva druhy lidí - ti, kteří chtějí žít lépe, a proto věří u jiných církví, a ti, kteří chtějí jen nadávat na veškeré křesťanství, a proto nevěří nikde

--> To ber HODNĚ s rezervou, ale něco na tom je. ... Každopádně si myslím, že většina (alespoň malá) katolíků dnes se středověkými církevními praktikami nesouhlasí. Ale aby se za ně omlouvali je podobně směšné, jako kdyby ses ty měl omlouvat za případné zločiny svého prapradědy (třeba v pubertě někoho nespravedlivě zmlátil a dnes to jeho prapravnuci z kronik ví

a omluvu po tobě požadují) nebo kdyby se jeden můj asi dvacetiletý známý z Německa měl omluvit za zločiny Hitlera... Takový nápad je k smíchu!!

Pokud by dnes nějaké
omluvy znít měly (nebo spíš jasné
prohlášení o uznání dřívějších chyb a
slib je neopakovat - pokud o to katolická církev vůbec stojí, viz ty odpustky...

), tak nejspíš jen od současných představitelů dřívější "státní církve" - alias jestli nadáváš, že se to neděje (možná právem, sám nevím, o katolicismus se nijak zvlášť nestarám), nenadávej na křesťanství neboli na 2 000 000 000 křesťanů po celém světě, ale jen na 1 z nich - na papeže - který např. pro mě jakožto nekatolíka není autoritou!! Žádné jeho chování, omluvy nebo výroky nemůžou být nikdy důvodem pro komentování víry dalších 2 000 000 000 lidí!!!! A stejně tak ani chování, omluvy nebo výroky případných dalších stovek katolických (i jiných) představitelů, které z médií znáš... (včetně pedofilie) To je snad OBJEKTIVNÍMU mozku jasné

!! Takový mozek ví, že i kdyby dnes Vatikán vrhal ten nejčernější stín, tak jej vrhá POUZE na sebe!!
Co se týče těch desátků, ve středověku to nebylo asi nic příjemného, ale dnes v církvích funguje něco podobného, a už je to dobrovolné (nemluvím o nakradených odpustcích, ale o skutečných darech na platy farářů). A v dnešní době blahobytu tím nikdo netrpí... Proč to říkám??? No jednoduše - zmínil jsi placení duchovních z našich daní. To totiž, jak píšeš, funguje i dnes.
Takže zaprvé - možná namítáš, že se tím i z tvých daní platí lidé, jejichž služby ty nevyužíváš, ale bez urážky, já také nevyužívám služeb všech úředníků, doktorů a hasičů. Policajta jsem ještě nikdy nepotřeboval, vojáka už tuplem ne, rakovinu taky nemám a učitel na učňáku mě nikdy neučil. A to je důvod, proč protestovat, že jsou placení z mých daní??? K tomu musím okamžitě přistřelit další argument, a to je využitelnost těchto lidí.... Snad je ti jasné, že služby kněze u nás využívá mnohem více lidí (a mnohem častěji) než služby hasiče - naštěstí!!

Takže proč je z daní lidí neplatit, když i hasiči jsou z nich placeni??!! A třetí navazující argument - užitečnost lidí... Raději netvrď, že hasič je potřeba víc než duchovní v nějaké církvi, protože hasič je potřeba až tehdy, když někdo neposlechne kněze

Kdyby lidé poslouchali, co říkají kdejací duchovní, tak nepotřebujeme ani většinu doktorů - nikdo by nekouřil, tak by neexistovala rakovina plic. Nikdo by nechlastal, tak by nebyly otravy z alkoholu. Všichni by jezdili podle předpisů, takže by nebyly krvavé bouračky na silnicích. ... Mám pokračovat? Když vynecháš to malé procento pedofilů a jiných úchylů, kteří mezi duchovními bohužel také jsou (a kterých je mezi neduchovními nevěřícími mnohem víc procent! * a ta většina "čistých" duchovních tě kazit pedofilií nebude, spíš vychovávat v morálce

), tak jsou duchovní skvělými psychology a přátely, kteří jsou rozhodně potřeba pro klid v lidstvu

To už jsem tady psal dřív... Aneb -
"i kdyby žádný Bůh neexistoval, museli bychom si nějakého vymyslet, abychom se navzájem nesnědli"!!!

Myslím, že pro tvoje případné budoucí nevěřící děti bude rozhodně lepší, když se jim za státní peníze bude věnovat nějaký katolický kněz v rámci tzv. salesiánského hnutí, které vede spoustu kreativních a kvalitních kroužků pro nevěřící děti a mládež, než když je z našich daní budou léčit doktoři po předávkování heroinem, protože nedbaly rad duchovních... !!

!!!
A teď zadruhé - zpátky k desátkům

Že jsem o nich vůbec začal psát, má jeden prostý důvod

Z výše uvedeného odstavce je asi jasné, že podle mě jsou duchovní užiteční dost, a to mnohem více, než třeba hasiči nebo lékaři, kteří až napravují škody napáchané neposloucháním Boha a posloucháním satana / sebe, abych to řekl přímo (a nezabaloval to pořád jen do duchovních)... Takže placení kněží z daní podle mě opravdu není důvod k nadávání!! Ovšem vzhledem k tomu, že ne všichni lidé dnes poslouchají rozum a dělají různé blbosti, špatně končící, a že nesouhlasí s tímto názorem, je bezpečnější a tolerantnější jim ustoupit - jak se říká, moudřejší ustoupí

Abys to konečně pochopil, tak teda prozrazuji, že ta církev, ke které patřím já, není financována státem (PS: pokud vím, tak jako jediná). Je to model, který nepovažuji za rozumný a spravedlivý, protože duchovní jsou velmi využití a ještě více užiteční, avšak pro blbost mnoha ateistů se k tomuto kroku stejně rozhodla, aby jí nikdo nenadával a raději toleroval a ctil

Prostě politický ústupek hříšné a nemoudré společnosti, který nás existenčně stejně neohrožuje (zlatem vykládané kostely opravdu nepotřebujeme...) A tak to s naší církví platí nejen v naší "ateistické" vlasti ( 32,1 % Čechů jsou křesťané, to je zároveň i celosvětový průměr, takže to u nás s ateismem není zas tak žhavé, jak si všichni myslí

), ale po celém světě... Naše církev žije VŠUDE z dobrovolných darů svých členů, kterým se z nedostatku lepších výrazů říká desátky

a veškeré platy všech jejích činovníků jsou hrazeny z nich - nikoli z daní, my na svůj provoz ze státu nečerpáme ani korunu...

To je odluka od státu dobrá, ne?

Spokojen?

Bohužel asi ano, ale uznat potřebu duchovních bys i jako nevěřící měl spíš...
K tomu je třeba dodat - Doufám, že v dnešní bohaté společnosti nebudeš tvrdit, že nás, své členy, církev ždímá, ono to v ní fakt nikomu nevadí (možná pár lidem), a dá podle toho, jak může

Stačí jen umět hospodařit a nevyhazovat za blbosti (jako rychlejší auta a lesklejší kovy...) A navíc, u holiče nebo v obchodě taky platíš, když tam něco chceš, tak by bylo trochu divný, požadovat církevní servis jako kázání, program bohoslužby apod., a nechtít za do dát vůbec nic...
Abych nezapomněl, pokud někdy máme určité "dotace" od státu nebo města, není to na ničí platy nebo na benzín na služební cesty vrchních představitelů, ale na konkrétní činnost prospěšnou i pro okolní svět - určité programy podobné třeba těm ze salesiánského hnutí nebo výpomoc státu při humanitárních akcích - to nám snad vyčítat nebudeš
Pár poznámek: Mnoho lidí stavělo kostely rádo a přálo si je, byly totiž jejich jedinou útěchou v těžkém pracovním světě, nebo ne?

Sice provozovány nebezpečně mocnou a mnohdy krutou církví, ale aspoň v nich měli lidé klid (většinou) a mohli zapomenout a relaxovat...- jak od hořících hranic, tak od čistek světských panovníků... ** Dnes si za naše peníze pro změnu stavíme budovy ministerstva školství, komunistické úřadovny (spíš dříve), výzkumná pracoviště a především školy, ve kterých si pak necháváme vymývat mozky evolucí, relativismem a materialismem - výsledek? Války, rasismus, anarchie, kriminalita...
Uff... No nadatloval jsem to navíckrát jednou rukou, dnes mi to zase zafixovali něčím úplně jiným, ale prý to srůstá hezky

Tak snad jo!! Dík za přání

Hezký prodloužený víkend

Není důležité, co je vědecké, ale co je pravdivé...