Krestansky fanatismus

Oficiální náboženství a sekty, smysl života

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod palinoch 13. 5. 2009 16:58

Jack111 píše:Bobroněnko: Z teorie pravděpodobnosti (matika) vychází, že je lepší věřit.

vystizne :-) .
Bobroněnko píše:takze tohle je prvni pripad toho, kdy vede neverim ;-]

ked nie tak. ta tak :mrgreen:
Zyzzy píše:Amen...
Bobroněnko, naprostý souhlas.
Věda - to jsou teorie, náboženství - to je zpravidla jen kázání

ake plitke :mrgreen:
Bobroněnko píše:spoustou zdroju sem mel na mysli vedecky vyzkum ;-]
paklize vse prameni z jednoho zdroje, z jakeho tedy? (a nerikej mi lidska mysl, prosim)
a ano, vetu o hazeni perel svinim jsem si vzal pomerne osobne, mozna proto, ze neznam prislusny kontext.
edit: na nabozenstvi mi vadi jedna podstatna vec. zatimco veda sve nazory, postoje a vubec takove veci predklada s predpokladem, ze o nich nekdo bude pochybovat, snazit se dokazat jeijch nepravdivost. pocita s prostorem pro jine nazory. nabozenstvi tenhle prostor nedela. kazde ma svuj jeden spravny nazor, proste tak to bylo a hotovo. to je to, proc se s nim nikdy nesmirim.

kratke vypisi ateistickeho myslenia s miesanim slov ktore ma navodit kvalitu prispevu je prinajmensom chude. nabozenstvo so svojou HLBOKOU "filozofiou" je daleko vpred myslenim ako sa nachadza myslenie ci minuleho ci sucasneho ludstva. kde si nabral ze nabozenstvo nedava priestor na nazory :roll: . keby nie viery ci nabozenstiev, svetovych nabozenstiev kto vie kdeby a ako dopadlo ludstvo. ved verit ci neverit je len tvoja osobna vec. no a na koniec nabozenstva maju tiez svoje pravidla ktore davaju priestor na urcitu akceptaciu alebo na zavrhnutie.
palinoch
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 13. 5. 2009 18:37

palinoch píše:no a na koniec nabozenstva maju tiez svoje pravidla ktore davaju priestor na urcitu akceptaciu alebo na zavrhnutie.

ach ano. jenze jakmile se rozhodnu neakceptovat, nabozenstvi me zavrhne jakozto nehodneho zasluh, ackoli jsem si pouze dovolil nesouhlasit..

a ty reci o formulacich, kere maji navodit kvalitu prispevku...pouzivame je vsichni. pokud mas pochybnosti o me schopnosti se vyjadrovat ci o me inteligenci vseobecne, pak si dovoluju te upozornit, ze bys me nemel soudit, kdyz o me vis kulovy.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Přeborník

Odeslat příspěvekod opatt 13. 5. 2009 19:05

Bobroněnko píše:
palinoch píše:no a na koniec nabozenstva maju tiez svoje pravidla ktore davaju priestor na urcitu akceptaciu alebo na zavrhnutie.

ach ano. jenze jakmile se rozhodnu neakceptovat, nabozenstvi me zavrhne jakozto nehodneho zasluh, ackoli jsem si pouze dovolil nesouhlasit...

Nabozenstvi te nezavrhne. Vzdy se najde disputant, ktery nakonec rekne, ze zavrhnout lze zlo, ale ne cloveka. Bohuzel jako vsude lze videt, ze se chovani instituce, ktera ma reprezentovat Svatou Cirkev, stava politikareni. Je treba se nejen drzet nabozenstvi, jakozto souhrnu kulturnich odkazu, tradice a zvyklosti toho ci onoho naroda, ale hlavne viry a svedomi.

Bobroněnko píše:a ty reci o formulacich, kere maji navodit kvalitu prispevku...pouzivame je vsichni. pokud mas pochybnosti o me schopnosti se vyjadrovat ci o me inteligenci vseobecne, pak si dovoluju te upozornit, ze bys me nemel soudit, kdyz o me vis kulovy.

nikdo te nesoudi...
Lust och fägring stor!
opatt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 13. 5. 2009 19:10

palinoch povidal, ze je to "prinejmensim chude", coz za soud povazuju, ale to je jedno.

vira, svedomi...strasne abstraktni pojmy, na to, abych se jich mel drzet. jsem pomerne dost racionalne zalozenej, pokud mam necemu verit, potrebuju pro to dukaz, nebo prinejmensim dost dobry duvod. a pak, je prvni vejce, nebo slepice?
Bobroněnko
Přeborník

Odeslat příspěvekod opatt 13. 5. 2009 19:48

hmm... co je to "racionalne zamereny"? Pochyby maji lide napric spektrem. Nekteri se jich boji a utikaji pred nimi, jini s nimi bojuji a hledaji (BTW je to vecny boj :)), jini se uchyluji k berlickam typu povery apod.

Otazka slepice a vejce bude mnou zdopovezena v duchu diskuze. Tedy: ani jedno. (Na pocatku bylo Slovo...) :)
Lust och fägring stor!
opatt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hotspot 13. 5. 2009 20:00

opatt: Těmi berličkami jsi krásně vyjádřil podstatu náboženství jako takového. Právě proto ten náboženský entuziazmus leze tolika lidem krkem, někteří totiž žádnou životní cestu jednoduše nepotřebují. Říká se tomu "ignorance" nebo "neochota otevřít oči", z jiného úhlu pohledu je to jednoduše zdravý rozum. ;-)
"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt." - Mark Twain
hotspot
Přeborník

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 13. 5. 2009 23:16

i ve dni nula jsem stvoril boha a rekl mu: tak, ted budes makat ty a ja si udelam havaj..

vis co, neochota otevrit oci...proc taky, kdyz ti tenhle stav vyhovuje. spis by me zajimalo, jak se clovek do toho stavu dostane. co cloveka primeje k myslence, ze krestanstvi (dosad si cokoli jineho) je to prave, ma ty spravne hodnoty, spravny pristup ke vsemu od vzniku sveta az po vznik novyho zivota...? a kdyz uz se do toho stavu dostane, proc ma najednou tak vymytej mozek, ze nechce slyset nic jinyho?
podle myho musi bejt strasne frustrujici predstava, ze to, cemu jsem cely zivot veril, nemusi byt pravda, ze sem veril blabolu. proto nemaji verici radi vedecke argumenty? protoze jejich vira je natolik silna, ze pokud by se zakladni teze zbortila, bude to pro dotycne problem? proto je buh vsemocny, aby zabranil jakymkoli pochybnostem? neni lepsi pochybovat? byt pripraven na to, ze co je "pravda" dnes, zitra muze byt spatne? a zit beze strachu, ze zitra nebudu mit pro co zit?
Bobroněnko
Přeborník

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 5. 2009 23:43

Jen tak na okraj dovolte otázku. Jsem věřící, když se v na Boha čas od času obrátím (pane Bože, ať to přestane bolet, ať ten úkol nepadne na mne, ať to dobře dopadne atp.)? V té chvíli jakoby doufám, že by nějaká vyšší moc mohla zasáhnout. Jsem věřící a nebo jen příživník? :-D

Bobroněnko: Mne by zajímalo, proč nevěřící tolik stojí o odpovědi na tvoje a podobné otázky. Jako by si nebyli jisti svým přesvědčením, že nic není a tímto si jen chtějí dokázat, že mají pravdu. Přestože předem vědí, že jejich otázky nic nezmění. Přirovnám to třeba k někomu, kdo nechce dítě (ne osmnáctiletý teenager, ale třeba pětatřicetiletý chlap). Můžeš mu předložit sto a jeden důvod proč má mít děti a přesto nezměníš jeho přesvědčení. Jeden bude tvrdit něco, co druhý nebude umět pochopit.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 13. 5. 2009 23:59

abych pravdu rek, nevim. myslim si ze proto, ze neverici si otazky pripousteji. verici ne. jsem proste zvedavej :-) lepsi vysvetleni nemam.
Bobroněnko
Přeborník

Odeslat příspěvekod hotspot 14. 5. 2009 05:50

Bobroněnko: Víra je jednoduše o připuštění faktu, že život vůbec nějaký smysl má. Ta nezpochybnitelná jistota a pohodlí se pak člověku těžko bere. Proto si myslím, že je pitomost někomu jeho filozofii brát, ať je sebevíc iritující. A tak mě napadá, jak víš, že vědecké poznatky dneška nejsou úplně mimo? Žádnou absolutní úroveň vědění přece mezi ateisty neuznáváme a přitom bereme vědecké teorie jako axiomy. Neříkám, že to je o tom samém, ale jisté paralely s vírou tady jsou.
Naposledy upravil hotspot dne 14. 5. 2009 11:11, celkově upraveno 1
"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt." - Mark Twain
hotspot
Přeborník

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 14. 5. 2009 08:53

to je pravda, ale sam jsem tu uz nekolikrat napsal, ze na vede je uzasne to, ze je postavena tak, ze pokud ty neco objevis, v tu chvili zacne 10 lidi pracovat na dukazu, ze to tak neni, a proto obstoji jen solidni fakta. sice je pravda, ze nekdy vyvraceni trva i nekolik stovek let, ale presto tam tenhle mechanismus funguje :-) ja neberu vedecky poznatky jako vytesany do zlata, ale jako informace, s nimiz se da dale kalkulovat. to me bavi.
Bobroněnko
Přeborník

Odeslat příspěvekod nazdar (novy) 14. 5. 2009 20:20

:twisted: Můj názor je ten,že církev je ďáblova pomsta lidstvu,pokud tedy připustíme,že je Bůh a Ďábel.Neberu lidstvu ten fakt,že něčemu věří a něčeho se bojí,víra v Boha možná zabránila někdy spáchat zlo,protože Bůh to uvidí a potrestá.Čerta starýho.Ve jménu Boha bylo vyvražděno tolik lidstva,že by to stačilo ještě na jednu zeměkouli.Církev má Boha jako zaklínadlo pro hromadění majetků a o to jde v první řadě.Proč neustálá bitva o chrám sv.Víta,proč neustálá bitva o miliardy za tzv.církevní majetek a to z kapes i nevěřících.Církev si majetek nikdy nevytvořila ale nakradla tím,jak se dokázala přiživit na uplatňování moci spolu s králi,jehož za to velebila,jak jinak.Co to byly desátky,co to byla robota na církevním?Už vidím flanďáky,jak v potu tváře zdí kostel,nebo obdělávají pozemky.No bylo by to na dlouhé povídání,ale můj názor se nezmění.
po trávě se nechodí,tráva se hulí
nazdar (novy)
Nadšenec

Odeslat příspěvekod palinoch 15. 5. 2009 14:38

nazdar (novy) píše::twisted: Můj názor je ten,že církev je ďáblova pomsta lidstvu,pokud tedy připustíme,že je Bůh a Ďábel.Neberu lidstvu ten fakt,že něčemu věří a něčeho se bojí,víra v Boha možná zabránila někdy spáchat zlo,protože Bůh to uvidí a potrestá.Čerta starýho.Ve jménu Boha bylo vyvražděno tolik lidstva,že by to stačilo ještě na jednu zeměkouli.Církev má Boha jako zaklínadlo pro hromadění majetků a o to jde v první řadě.Proč neustálá bitva o chrám sv.Víta,proč neustálá bitva o miliardy za tzv.církevní majetek a to z kapes i nevěřících.Církev si majetek nikdy nevytvořila ale nakradla tím,jak se dokázala přiživit na uplatňování moci spolu s králi,jehož za to velebila,jak jinak.Co to byly desátky,co to byla robota na církevním?Už vidím flanďáky,jak v potu tváře zdí kostel,nebo obdělávají pozemky.No bylo by to na dlouhé povídání,ale můj názor se nezmění.

nazor kona :mrgreen:
palinoch
Návštěvník

Odeslat příspěvekod trodas 15. 5. 2009 17:26

Náhodou, pod jeho názor se dá podepsat. A co teprve odpustky! Spácháte hřích? Žádný problém, tady Vám prodáme ODPUSTEK a máte zase lístek prní třidou do nebe volný! :D

Obrázek

Víra.
Ne docela tak efektivní, jako pět cenťáků neprůstřelného skla :)
It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong. -Voltaire
I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts... -Hemingway
trodas
Přeborník

Odeslat příspěvekod palinoch 15. 5. 2009 18:38

1. tak za prve. odpustky sa uz nejaky ten piatok nepredavaju ;-)
2. pět cenťáků neprůstřelného skla ? no a?
3. viera je viera. vieru riadia ludia taki ci onaki. ale nech podstata viery neunika hystorickymi ci sucasnymi nedokonalostami ludskeho myslenia. tak ako na vsetkom a vsade sa najdu ludia ktori robia chyby ci z nespravneho pochopenia ci pre vlastny prospech. hlavna podstata sa skryva v nas. inspirovat sa prikladmi dobroty matky terezi. gandiho a inych dobrych ludi aj z blizkeho okolia ;-).
4. popierat existenciu boha alebo nejakej univerzalnej spravodlivosti je z mojho pohladu nespravne. sila myslienky, prorocke sny a paranormalne javy sa popierat nedaju :arrow: verime ;-)
palinoch
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka