Bude třetí světová válka?

Co nám přináší EU; politika USA a dalších zemí

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod carlitosman 10. 1. 2012 15:55

swordman ty ani nevies co pises,pripadas mi ako nejaky psycholog,co moc nechape.Hadam je jasne,ze nebudem utocit na niekoho,len tak, lebo ma rano napadlo,je tam vzdy nejaky zamer.Ked vsetko znicim,musim to postavit,menej ludi robi viac,lebo je co,hadam jasne,ze ekonomika ide hore.Ktora vojna rozbila viac sveta ako 2.Ale ty to dokazes oblabotat na 10 stran a pritom nikomu nic uzitocne nepovies.Jediny kto zarobil na 2vojne boli spinavy amici.Najskor natlacili hitlerovy zbrane,dobre sa omastili,potom ho napadli,uz v tedy tam isla ekonomika hore a nakoniec nemecko okradli o technologie,vedcov,vojenske trovy.
Dockalacek vanga je len nepriamo okopirovany nostradamus,to musis vediet.Pre srandu,Nos. pisal,ze medzi r.11-15 vypukne vojna/ako vzdy najskor lokolne/,neskor sa pouziju chem. a biologicke zbrane,EU bude vyludnena,zachcrana je len v horach. Toto ako myslel? Ze v horach ide bez zatazenia je to mozne? Inak su aj taky borci,co dokazu urcit jeho verse priamo na roky,rok za rokom...
carlitosman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod trent 11. 1. 2012 09:48

hal_sk píše:Firmy sa snažia minimalizovať náklady a vojny sú nákladné. A navyše kto by si najal políciu o ktorej by vedel že sa nadmerne vyzbrojuje, alebo že drancuje náleziská pitnej vody.

A co kdybych si, jako starosta, připlatil za nějakou tu pušku navíc, aby mi soukromá policie zabrala studnu v sousední vsi? Peníze mám jednorázově na ty pušky, ale ne na dlouhodobý nákup vody.
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod hal_sk 11. 1. 2012 13:04

trent píše:
hal_sk píše:Firmy sa snažia minimalizovať náklady a vojny sú nákladné. A navyše kto by si najal políciu o ktorej by vedel že sa nadmerne vyzbrojuje, alebo že drancuje náleziská pitnej vody.

A co kdybych si, jako starosta, připlatil za nějakou tu pušku navíc, aby mi soukromá policie zabrala studnu v sousední vsi? Peníze mám jednorázově na ty pušky, ale ne na dlouhodobý nákup vody.

Ak hovoríš o starostovi, to hovoríme už o štáte, ja som rozprával o hypotetickej situácii v spoločnosti, kde je štátne prerozdeľovanie minimálne, alebo žiadne.
A ak by si takú políciu najal nejaký bohatý podnikateľ a prikázal jej nezákonne zabrať niekoho majetok, tak tu máme hneď niekoľko obmedzení, ktoré by mohli policajnú firmu odradiť od tejto zákazky:
- poškodenie PR policajnej firmy
- riziko že operácia dopadne zle (vlastník zaberaného majetku má právo sa brániť)
- hrozba súdneho postihu
- možné vypovedanie zmlúv dodávateľov tejto agentúry
Samozrejme nemám istotu že by takéto externality v bezštátnej spoločnosti nevznikali. Avšak ak sa pozrieme na svet a jeho históriu, najväčšie tragédie boli vyvolané štátnymi "bezpečnostnými agentúrami".
Tu je trocha rozsiahlejší článok: http://www.mises.cz/clanky/neovladli-by ... i--98.aspx
hal_sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Potkan Jája 11. 1. 2012 13:04

Radek Ondrašík říká,že bude za rok a půl
Veselé Velikonoce :-)
Potkan Jája
Čtenář

Odeslat příspěvekod trent 11. 1. 2012 17:24

hal_sk: V případě, že nebude žádný starosta, žádný "vůdce", byl by podnikatel?
A to by všichni podnikali? Nebo jak? Byly by zaměstnanci? Když ano, podnikatel by byl jejich pánem...? Policejní agenturu by si pronajal i na ochranu svých zaměstnanců...? Jako by mi to vypadlo z nějakého románu ze sicilského prostředí. Ostatně tam to tak dodnes funguje. Otázkou je, jestli je to zrovna dvakrát lepší režim než státní aparát, tak jak si ho představujeme. Co když ten podnikatel nebude muž na svém místě, jako Vito Corleone?
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod hal_sk 11. 1. 2012 18:27

trent píše:hal_sk: V případě, že nebude žádný starosta, žádný "vůdce", byl by podnikatel?
A to by všichni podnikali? Nebo jak? Byly by zaměstnanci? Když ano, podnikatel by byl jejich pánem...? Policejní agenturu by si pronajal i na ochranu svých zaměstnanců...? Jako by mi to vypadlo z nějakého románu ze sicilského prostředí. Ostatně tam to tak dodnes funguje. Otázkou je, jestli je to zrovna dvakrát lepší režim než státní aparát, tak jak si ho představujeme. Co když ten podnikatel nebude muž na svém místě, jako Vito Corleone?

Toto je častý protiargument proti slobodnej spoločnosti. Že silní požerú slabších a vznikne 5%-ná vrstva superbohatých a 95% chudobných otrokov. Avšak netreba zabúdať že v slobodnej spoločnosti funguje súťaž, konkurencia a sloboda voľby. V slobodnej spoločnosti neexistuje autorita ktorá by udeľovala licencie, povolenia na podnikanie a patenty. Ak my nevyhovujú podmienky firmy v ktorej robím, môžem odísť a:
- začať vlastný biznis a ponúknuť ľuďom lepšie podmienky aby sa ľudia redšej zamestnali u mňa, než u podnikateľa vykorisťovateľa
- alebo si môžem nájsť firmu ktorá mi ponúkne lepšie podmienky
Ak to nedokážem, znamená to že firma v ktorej pracujem, je pre mňa momentálne najlepšie riešenie.
A v súvislosti s mafiou som si spomenul na jedno video, ale netreba to brať príliš vážne, je to skôr na zamyslenie :-) http://www.youtube.com/watch?v=OQThe-daxTY
hal_sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod trent 12. 1. 2012 06:17

Já mám pocit, že si to moc idealizujete. A nepočítáte s lidskou touhou po penězích a po moci.
Argumenty zmíněné ve videu jsou jasné a já s nimi souhlasím, jen mám pocit, že by to z dlouhodobého hlediska nebylo takto ideální.
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod Jack111 12. 1. 2012 21:06

hal_sk píše:Takto som tiež kedysi rozmýšľal. Ale neskôr som sa začínal zaujímať o tzv. rakúsku ekonomickú školu, anarcho-kapitalizmus, slobodnú spoločnosť, atď a zistil som, že všetky tieto dôležité služby ako dôchodky, školstvo, policajti (http://www.mises.cz/clanky/policie-81.aspx), armády, ba dokonca aj tvorba legislatívy a vynucovanie práva (http://www.youtube.com/watch?v=pu58fVnVygs) by dokázal pravdepodobne značne efektívnejšie spravovať štátom neregulovaný a neprivilegovaný súkromný sektor.

Jako že bych si mohl zvolit, který soud mě bude soudit? A co když mě odsoudí soukromý soud, který si ovšem vybrala protistrana a "můj" soud řekne pravý opak?
A co třeba vražda člověka, který nikoho nemá a nikomu nechybí? Kdo bude platit nákladný vyšetřování a hledání pachatele?
Proč bych měl platit armádu, když ji může platit soused a mě poslouží stejně?
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod hal_sk 12. 1. 2012 23:43

Jako že bych si mohl zvolit, který soud mě bude soudit? A co když mě odsoudí soukromý soud, který si ovšem vybrala protistrana a "můj" soud řekne pravý opak?

Ak by trh vygeneroval systém ako popisuje ten chlapík vo videu, tak sa bude jednať o systém v ktorom si jednotlivci najímajú agentúry a agentúry si najímajú rozhodcov. Agentúry sa môžu medzi sebou dohodnúť, ktorý rozhodca v prípade udalosti bude rozhodovať. Bude sa jednať o dlhodobé kontrakty, tj. že si službu najmem a platím napr. mesačný poplatok a keď sa niečo stane, potom sa koná.
A co třeba vražda člověka, který nikoho nemá a nikomu nechybí? Kdo bude platit nákladný vyšetřování a hledání pachatele?

Charity.
Proč bych měl platit armádu, když ji může platit soused a mě poslouží stejně?

Čierny pasažieri budú vždy. Ale ak dnes sa dokáže komunita ľudí dohodnúť na financovaní zateplenia bytovky, prečo by sa nedokázala dohodnúť na financovaní obrany vlastného majetku a životov.
hal_sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jack111 13. 1. 2012 09:54

Ta myslenka soudu ma jednu vadu. Bude fungovat jenom pokud obe strany chteji dosahnout spravedlnosti.Byt lump, tak si rozhodne nebudu platit (to je dobrovolne) soud. A protoze bych soud protistrany neuznaval, co by me prinutilo prijmout trest. Navic bych mel hned podnikatelsky plan. Muj soud by za tucne penize vzdy rozhodl ve prospech klienta. U slusnych lidi bych mel spatnou povest, ale lumpove by si u me podavali dvere.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod trent 13. 1. 2012 10:06

Charita by platila soudní výlohy a vyšetřování vraždy opuštěného člověka?
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod hal_sk 13. 1. 2012 11:39

Ok, každí máme svoj názor na toto. Mohol by som argumentovať ďalej, ale vi tiež :-)
Privatizácia služieb ministerstiev obrany, spravodlivosti a vnútra je zrejme to posledné čo štát urobí než zanikne (ak vôbec).
Ono, aj veľký klasickí liberáli ako Hayek, Friedman, alebo Ron Paul ktorý teraz bojuje o republikánsku nomináciu za prezidenta USA a zatiaľ je cca druhý, sú za zachovanie určitej úlohy štátu, hlavne v oblastiach obrany a práva.
hal_sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod trent 13. 1. 2012 16:52

Já myslím, že v těchto oblastech je stát, jako relativně nestranná autorita, nezastupitelný.
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod Swordman 4. 2. 2012 20:56

carlitosman píše:swordman ty ani nevies co pises,pripadas mi ako nejaky psycholog,co moc nechape.Hadam je jasne,ze nebudem utocit na niekoho,len tak, lebo ma rano napadlo,je tam vzdy nejaky zamer.Ked vsetko znicim,musim to postavit,menej ludi robi viac,lebo je co,hadam jasne,ze ekonomika ide hore..

Aha a ktože mal v histórii takýto cieĺ, ktorý chcel dosiahnuť. Že to bol po druhej svetovej vojne vedľajší efekt tej vojny, z 90 % spôsobený vtedajšou technológiou vedenia vojny, je holý fakt, a že dnes sú zbrane na omnoho vyššej úrovni, vojna sa dá viesť tak , že hmotné statky sa nezničia je tiež fakt.
Čože priniesla Američanom vojna v IRAKU alebo v Afghanistane ( nič, pretože jej výsledok je neudržateľný - t.j. drahší ako benefity a to aj preto, že benefity išly niektorým málo jedincom a náklady znášali daňoví poplatníci ... )

Čo priniesli Iraku a Afghanistanu ( chaos, násilie, úžasnú mieru korupcie a neprávosť ).
Áno bol tam export akože demokracie. Ale vieš ty vôbec ako vznikol napríklad Taliban kedy to bolo a prečo ? A prečo bol taký úspešný a vždy bude v tom sektore úspešný ?
A nejaký Nostradamus ma nezaujíma ani nikdy nezaujímal.
Keď chceš viesť vojnu, musíš mať cieľ kapacity, logistiku, odhodlanie, podporu obyvateľstva ( ani v jednom štáte EU to nie je a Amerika je tak zadlžená, že má dobojované na dlhú dobu mimo svojho územia ). Sun Tzu o tom napísal pár stránok už veľmi dávno.
MB ASUS A7V600-X,Athlon XP 2500+ Barton , 1791 MB RAM ,Radeon 9200SE 128MB, Audigy 2, LG GSA 4163B,LG GSA 4081B, HDD: WD500GB PATA,Seagate Baracuda 80GB SATA,WD200GB SATA,
CRT Belinea 17", Zdroj CHIEFTEC CFP-400-12G
Swordman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod K.A.N 4. 2. 2012 21:16

bude
K.A.N
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka