Bude Euro zrušeno či jinak zanikne?

Co nám přináší EU; politika USA a dalších zemí

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod bigdoc 3. 6. 2005 17:57

Po neúspěchu euroústavy klesá kurs eura a někteří evropští představitelé (mj. italský ministr financí) říká, že by Itálie měla opustit euro a vrátit se k liře. Myslíte si, že euro zanikne, či že se udrží jen v některých zemích, nebo se naopak rozšíří? Je dobré nakupovat eura, nebo teď dolary?
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ES0 3. 6. 2005 18:57

italové jsou známi svým temperamentem, u sebe maji větší borbel než u nás, podobné názory čekám za chvíli i od španělska, to jen bohužel dokazuje, že tyto státy se do unie nehodí, když jde všechno dobře, tak se rádi přiživí, ale jakmile se objeví problém, tak utíkají jako první,
dokonce si myslím, že sjednotit tyto namyšlené státy bude těžší, než vytvořit pevný rovnocenný svazek mezi českem a německem,
vůbec nechápu čeho se lidé od evropy obávají, někde tomu strachu bohužel pomáhají lidé typu Klaus,

já nepotřebuji přemýšlet jestli při výletu na francouzké pobřeží pojedu přes x státu, já bych chtěl přemýšlet stylem: na jihozápadě unie je pěkné pobřeží...
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Howard 3. 6. 2005 20:23

jojo, ja si myslim, ze nejak vsichni hrozne prehaneji...plasi jako maly deti
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 3. 6. 2005 21:31

Take si myslim ze to nebude tak hroku pripadny rozpat eura nebo cele unie by mel nedozirne nasledky to zadny stat nepripusti
nastava era kdy se unie bude podrizovat statu a ne staty unii respective nebude to vse tak jednoznacne a bude se vice jednat i s ostanimy staty
Thomas Alva Edison je chlap kvůli kterému musíme dělat na tři směny.
IcemanCZ
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 4. 6. 2005 23:52

bigdoc píše:Po neúspěchu euroústavy klesá kurs eura a někteří evropští představitelé (mj. italský ministr financí) t/quote]

Nebyl to ministr financí, ale práce a sociálních věcí (ten úřad se tam jmenuje trošku jinak - momentálně si nevzpomínám jak). Tento pán je znám svými poněkud extrémistickými názory.

Ale jinak bych nic proti vystoupení Itálie (a také Francie) z eurozóny neměl. Tyhle země svojí rozhazovačnou politikou a kašláním na Maastrichtská kritéria táhnou Euro do bažiny ...
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod bigdoc 5. 6. 2005 00:06

Slonik píše:
Nebyl to ministr financí, ale práce a sociálních věcí (ten úřad se tam jmenuje trošku jinak - momentálně si nevzpomínám jak).

Ale jinak bych nic proti vystoupení Itálie (a také Francie) z eurozóny neměl. Tyhle země svojí rozhazovačnou politikou a kašláním na Maastrichtská kritéria táhnou Euro do bažiny ... /quote]

Jo, máš pravdu, byl to tenhle pán. Jinak ale vystoupení Francie a Itálie (případně) z eurozóny není moc příjemná zpráva pro EUro i pro ostatní země, které jej užívají. Euro je dobré pro společný evropský obchod, ze kterého benefitují všichni účastníci. Pokud z toho vystoupí Itálie, je to jednak její problém (zejména), ale i se mírně zhorší situace ostatních, kteří s ní obchodují.
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 6. 2005 03:40

Jistě, zhorší se situace těch co obchodují s Itálií. Nicméně by ubyl jeden rizikový faktor pro společnou měnu. Země, která více či méně kašle na dodržování pravidel může snadno stáhout ke dnu i ostatní, kteří pravidla dodržují.

Projekt společné měny považuji za docela dobrý, ale její udržení vyžaduje jakousi elementární kázeň od všech zúčastněných.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod a 5. 6. 2005 06:22

ja na slovenku platim eurom uz aj dnes (vo vybranych obchodoch)
a
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod soukromý podnikatel 5. 6. 2005 13:40

Teď budu onálepkován za největšího nepřítele evropské měny a evropské integrace, jako pan profesor Klaus. Ale když se seriozně zamyslíme nad evropskou měnou musím dát za pravdu věhlasnému ekonomu Miltnovi Friedmanovi, který je nositelem nobelovy ceny za ekonomii a je to velký idol našeho pana prezidenta. On označil projekt Evropské integrace za špatný a dokonce řekl, že Evropská měna může způsobit ekonomické a politické problémy v Evropě a je také největší brzdou rozvoje zaměstnanosti a ekonomické úrovně. Nezapomínejme, že Evropa není USA, Evropa je mnohokulturní a národy jako Španělsko, Francie či Česko jsou naprosto rozdílné. Já třeba chci, aby v Evropě fungoval takový kapitalismus jako funguje v USA, jenže " Frantíci zase chtějí sociální štědrý stát, taktéž i Švédi a Holaňďané zase chtějí to samé co chci já. Proto ty referenda dopadly. Milton Friedman je velký ekonom a v některých věcech se nemýlil. Myslím si, že by neškodilo, kdyby se země opět vrátili ke svým původním měnám a Euro používali jako duplicitní měnu. Je to asi stejný pocit, jako když přijedete na polská tržnice na hraničním přechodu v Českém Těšíně nebo v Bohumíně a kupujete zboží buď za české koruny nebo za polské zloté.
soukromý podnikatel
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ES0 5. 6. 2005 13:55

já bych je dodal, že když přijedete do nizozemí, tak tamní lidi mají pocit, jako by jejich země byla středem zeměkoule, francie to samé, dokonce programátoři tam musí programovat ve francouštině(všude je standart angličtina), to taky o něčem vypovídá...
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 5. 6. 2005 20:50

Nno vypovida tak mozna o vlastenectvi ja v tom problem nevidim...
spise naopak. je to dobre...
maji svoji zem radi
IcemanCZ
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 6. 2005 21:24

ESO: Holanďani jsou úplně v pohodě. Nevím, na základě čeho jsi nabyl dojmu, že by byli nějací sebestřední. Na mě působili dojmem, že jsou sice hrdí, ale na nic si nehrají. Ale pravda, byl jsem tam už docela dávno, ještě se platilo guldenem :-)

U frantíků je to složitější. Hlavně je tam problém se domluvit, pokud tedy člověk nehovoří francouzsky. Ne že by jinak neuměli, v převážné většině případů prostě jen nechtějí. Když jsem tam byl, naučil jsem se francouzky jednu jedinou větu - "Nehovořím francouzsky, nemluvíte prosím anglicky nebo německy?". Fungovalo to docela zázračně ...

Jinak francouzské sociální "vymoženosti" mě fakt docela vytáčely. Spousta obchodů o víkendu zavřená, nádražní občerstvení otvíraly třeba až v 9 ráno, dlouhé polední pauzy, nemožnost si v hospodě po 22 hodině koupit ani minerálku s sebou, tragické víkendové jízdní řády ... a tak podobně.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod ES0 5. 6. 2005 21:39

slonik, to neni z me hlavy, rozebirali to v nejake debate v radiu, slo vesmes o lidi co tam byli dele,
btw, ja zas umim jednu dulezitou vetu v japonstine: "S umimasen wataši ga hanasemasen"(tak nejak,asi) a znamena to "Prominte, ale neumim japonsky", vysledek me cetby knizky "Japonsky za tyden"... 8)
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 5. 6. 2005 23:20

Slonik to neni jen ve francii v rakousku nebo nemecku jsi proste take v haji nekdy vecer kdyz neco chces...
Diky bohu ze tady kramy jsou otevrene a doufam ze i zustanou...
IcemanCZ
Přeborník

Odeslat příspěvekod bigdoc 5. 6. 2005 23:50

Nezapomínejme, že Evropa není USA, Evropa je mnohokulturní a národy jako Španělsko, Francie či Česko jsou naprosto rozdílné.
z/quote]
Naprosto rozdílné nejsou. Jsou v něčem rozdílné a v něčem podobné. Není víc rozdílná Francie od Španělska než Praha od Bruntálu.
Euro taky neznamená, že všechno musí být stejné - Euro přece nijak nebrání rozvoji jednotlivých států různými rychlostmi a různými způsoby!

yquote]Já třeba chci, aby v Evropě fungoval takový kapitalismus jako funguje v USA /quote]

No vidíš, a to já zase nechci :-). Mimochodem, byl jsi někdy v USA? Víš, jak obrovské rozdíly jsou tam v jednotlivých státech, jak je nesmírně odlišný třeba Maine od Alabamy, Texas od Kalifornie? Daleko víc než některé evropské státy samy od sebe.

tquote]taktéž i Švédi a Holaňďané zase chtějí to samé co chci jác/quote]

čoveče ty jsi se ptal všech Švédů a Holanďanů, co chcou? Tak to smekám.
bigdoc
Nadšenec

Další stránka