Volby přes internet, co vy na to?

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Deleted user 1. 1. 2008 13:54

Pro takové lenochy, jako jsem já, zní elektronické volby po internetu jak rajská hudba. :-D Ovšem jedním ze základních rysů demokratických voleb je tajnost - a tady z toho bych měl asi největší obavy. U standardních papírových voleb je anonymita garantovaná, zatímco internetová anonymita na mě působí jen relativně. Je jasné, že pokud něco takového v jiných koutech světa už proběhlo, mělo by být toto všechno zabezpečeno. I přesto mi chybí aspoň stotříprocentní jistota nezjistitelnosti identifikace voliče. :hm

Odeslat příspěvekod jannnn 1. 1. 2008 15:48

A kdo by si tě chtěl zjišťovat? :-D Anonymity bych se nebál, ta musí být zaručena. To je asi ten nejmenší problém :-)
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod kosch 1. 1. 2008 16:46

jannn: no to je otázka, jak tu někdo zmiňoval tu možnost "přebít" elektronický hlas papírovým, tak musí být nějak zjistitelné jaký elektronický hlas nemá být brán v úvahu a v tu chvíli už existuje vazba na konkrétného člověka... (resp. všechny možnosti jak to ošetřit co mě napadají jsou hrozně kostrbaté, ale třeba to někdo vymyslel lépe :-) )
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jannnn 1. 1. 2008 17:01

kosch: To máš sakra pravdu, toto mně nedošlo :-) No nějak to ošetřené mít musí. Škoda že je tak málo dostupných informací o Estonsku, jak to tam proběhlo technicky...
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod kosch 1. 1. 2008 17:32

ono by to šlo třeba, že by člověk dostal jeden nějaký jednorázový autorizační certifikát, který by nebyl nějak svázán s ním (jen by existoval záznam, že tento cert byl vydán a je platný), tím by odhlasoval a pokud by chtěl "přebít" hlas papírově, musel by nějaké té komisi tento cert. poskytnout a na základě toho by byl ehlas zrušen, takže by došlo ke ztotožení pouze této osoby s neplatným hlasem... zároveň by ovšem musel být nějaký další "kanál" nezávislý na tomto certu, kterým by se zapsalo, že dotyčný už hlasoval (tedy ono by to šlo i bez něj, ale asi by to bylo ještě horší...) takže vymyslet to nějak jde, jenom je to trochu škrábání levou nohou za pravým uchem :mrgreen:
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Deleted user 2. 1. 2008 13:47

jannnn píše:A kdo by si tě chtěl zjišťovat? :-D Anonymity bych se nebál, ta musí být zaručena. To je asi ten nejmenší problém :-)-/quote]
V opravdu demokratických volbách předpokládám, že snad nikdo. 8-) Jak moc je taková eventualita blízká pravdě, je už zase na jinou diskuzi - mi jde spíš hlavně o ten pocit - pocit jistoty a bezpečí. :mrgreen:

Odeslat příspěvekod J1RK4 2. 1. 2008 14:53

Studuji a pracuji v oblasti bezpečnosti IT a volbám přes internet nedůvěřuji. Je tolik možností zneužití, že k tomuto bych se nepřiklonil. V současné době rozhodně ne...

Sám bych dokázal provést volbu klidně za několik lidí, stejně jako zjistit o ostatních jak hlasovali...a to rozhodně nejsem sám. Kvůli takovým jedincům jsou volby zmanipulovatelné, což by v důsledku mohlo ovlivnit vývoj naší republiky na několik let (zmanipulované volby => jiné výsledky => jiná vláda => jiná rozhodnutí). Tomuto říkám NE.

(a to nejsem ani způlky tak paranoidní jako někteří moji kolegové)
Myslet si cokoli o čemkoli je nesmírně snadné, a to tím spíše, čím méně o tom člověk ví. Pro toho, komu jde o poctivou názorovou angažovanost, je těžké utvářet si názor a často se názoru zdrží, když prostě ví, že mu unikají relevantní fakta.
J1RK4
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jannnn 2. 1. 2008 18:01

J1RK4 píše:Sám bych dokázal provést volbu klidně za několik lidí, stejně jako zjistit o ostatních jak hlasovali...a to rozhodně nejsem sám. Kvůli takovým jedincům jsou volby zmanipulovatelné, což by v důsledku mohlo ovlivnit vývoj naší republiky na několik let (zmanipulované volby => jiné výsledky => jiná vláda => jiná rozhodnutí). Tomuto říkám NE.h/quote]
Nechci rýpat, ale jak si tím můžeš být jist, když tu není žádný systém, ani náznak, jak by to fungovalo? Nebo snad znáš do detailu princip těch estonských voleb?

Pochybuji, kdyby to bylo tak velké riziko, jak tvrdíš, že by to bylo uvedeno do praxe a nikdo by (už jen pro demonstrační účely, jak je to zneužitelné) se nepokusil ty volby takto ovlivnit...
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod J1RK4 2. 1. 2008 22:24

jannnn: Princip zmiňovaných estonských voleb znám z tohoto článku, což dle mého názorů pro tuto diskuzi naprosto postačuje (stojí za přečtení). Autentizace voliče byla řešena pomocí ID karty (obdoba naší občanky) a k ní příslušné čtečky (které v Estonsku patří k obvyklému vybavení počítačů). Hlas byl tedy vždy podepsán digitálním podpisem, který se přečetl z této karty. Na této úrovni není problém, aby to fungovalo (v případě odcizení ID karty a provedení hlasování za jeho držitele může držitel původní hlas přebít klasickou volbou). U nás ale na takové úrovni nejsme, takže tento systém by nemohl být aplikován na české prostředí.

Odhlasování za někoho tedy bylo možné, ale prakticky k ničemu. Zjištění jak volič hlasoval ovšem tak zabezpečeno není.

Citace z článku:
Bezpečnost systému byla také hlavním předmětem kritiky estonských voleb zahraničními odborníky, kteří nedoporučovali zejména použití domácích počítačů, které mohou obsahovat škodlivý software jako jsou viry a červi.e/quote]

K tomuto bych přidal především různé keyloggery a koneckonců i phishing by šel aplikovat (důvěřivých lidí se vždycky najde spousta).

Estonsko v tomto ohledu obdivuji, ale tak nadšený jako pan mluvčí Národní volební komise Tarvi Martens, který prohlásil, že z pohledu bezpečnosti a možného zneužití hlasování vše proběhlo hladce, být nemůžu.

Bezpečnost není nikdy absolutní.
Myslet si cokoli o čemkoli je nesmírně snadné, a to tím spíše, čím méně o tom člověk ví. Pro toho, komu jde o poctivou názorovou angažovanost, je těžké utvářet si názor a často se názoru zdrží, když prostě ví, že mu unikají relevantní fakta.
J1RK4
Návštěvník

Odeslat příspěvekod quichote2000 4. 1. 2008 11:36

Lide si mysli, ze internet je anonymni, ale net je mene anonymni nez posta!
Takze za prve by se pomerne jednoduse dalo zjitit kdo dal komu hlas. Presneji z jakeho pocitace dal komu kdo hlas.
A dal by se dali taky falsovat vysledky, coz je prece jen o neco zavaznejsi :-)
Vsechno se da obejit, podvest, prelezt, podlézt a u PC to plati dvojnásob!
Nejlepší OS = MAC OS X TIGER
quichote2000
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal P 8. 1. 2008 14:40

jannnn píše:No a proč se na to nezeptat rovnou premiéra, že ano :-)

Potřeba je 5 lidí, kteří zde: http://www.panepremiere.cz/podane-dotazy u mého dotazu kliknou na "přidat se ". Nic to nestojí a třeba se něco zajímavého dozvíme.
...
Michal P
Přeborník

Odeslat příspěvekod Player. 8. 1. 2008 16:43

ale jasne na floride taketo nieco funguje http://www.youtube.com/watch?v=0xD0rXBBDOw

ohladom bezpecnosti, to pekne vystihol J1RK4.
Player.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jannnn 4. 4. 2008 10:49

Wow? Už jste nečekali odpověď? No a ona je tu!

Odpověď premiéra:
"Dobrý den pane Stejskale,
děkuji Vám za uznání. K Vašemu dotazu – v otázce elektronického hlasování jsem opatrnější, velmi podporuji zavádění elektronické komunikace ve státní správě, ovšem také vím, že věc je technicky složitá a je nutné postarat se o maximální zabezpečení. V rámci zavádění e-governmentu se nyní v poslanecké sněmovně dolaďuje vládní návrh zákona o e-governmentu, konkrétně např. bezpečnostní aspekty jako elektronický podpis či identifikační číslo. Věřím, že náš návrh zákona projde a lidé si postupně zvyknou na elektronickou komunikaci s úřady. Pak se otevírají dveře i myšlenkám na e-volby. O elektronické volbě bych uvažoval spíše na úrovni nižší než jsou parlamentní volby, nicméně nejsem uzavřený debatě v této věci.
S pozdravem,
Mirek Topolánek"n/quote]

Má u mě další plusový bod - za to že se s ním dá komunikovat i takto :-) A že odpověděl konkrétně :-)
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod le_fox 7. 4. 2008 11:15

Mirek vždycky odepíše ;)
a nedivím se mu - ví jaký jsou sosani mrchy a že by to dokázali zmanipulovat :mrgreen:
| Svět je šílené místo, ale jsem rád, že jsem jeho součástí

Odeslat příspěvekod le_fox 7. 4. 2008 16:19

A je to venku, volby přes net by mohly být už v roce 2014. Jannnn to na ministerstvu zařídil :mrgreen:

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot ... ?id=601779
| Svět je šílené místo, ale jsem rád, že jsem jeho součástí

Předchozí stránka