vlazy píše:Připadá mi, že to co zde píšu jsi asi opravdu nepochopil a nebo to možná ani pochopit nechceš. Mne jde o to, že mnozí nebo alespoň někteří mladí jsou nezaměstnaní proto, že pracovní místa kde by mohli pracovat jsou obsazené lidmi staršími kteří by už mohli být v důchodu. Stát tím, že stále zvýšuje už i tak dost vysoký věk pro odchod do důchodu se snaží snížovat počet důchodců aby jim nemusel vyplácet důchody, ale nikdo se asi nedívá na to, že tím se částečně zvyšuje počet nezaměstnaných kterým naopak stát musí vyplácet sociální dávky. Snížením místo zvyšování důchodového věku by se otázka nezaměstnaností asi úplně nevyřešila, ale nezaměstnanost by se tím snad mohla alespoň částečně snížit.l/quote]
Ale kdybych to nechápal, tak to tak přece pěkně nepopíšu

To co tu předvádíš, nějaké přehazování nezaměstnaných na pozice starých lidí a ty následně odvést do důchodu, je tvrzení hodné nějakého fašistického diktátora (případně na úrovni „technické nezaměstnanosti“, kdy je člověk nahrazen strojem a údajně tak stoupá nezaměstnanost). Jenže tím se změní poptávka a následkem toho nevyhnutelně nabídka práce. Žádné „sníží se nezaměstnanost“ nenastane. Já jednoduše vycházím ze známých axiomů, které prostě nejdou zpochybnit, ale nedokážu ti je evidentně vysvětlit, protože ty jsi sám sobě vědom, že píšu něco úplně jiného a tedy nějaká diskuze docela postrádá smysl

squote="vlazy"]Tak toto příliš nechápu. Na jednom místě se snažíš tvrdit, že stát není ten kdo vyplácí důchody a na jiném místě zase píšeš, že to tak je. Samozřejmě, že aby stát ty důchody mohl vyplácet tak peníze na to musí vybrat od lidí formou daní a sociálního pojištění.o/quote]
Ale ty to přece chápeš, jen se prosím nedrž nějakého slovíčkaření, působí to jako chytání se stébla. Dnes je poměr pracující důchodci 4,7:2,7. Pokud to bude 3,7:3,7, tak jeden pracující vydělává na jednoho důchodce, to je nepopiratelný fakt a ty jsi mi to ještě nedávno vyvracel:
tquote="vlazy"]Proč bych měl já živit nějakého důchodce. Od toho je zde přece stát aby mu vyplácel důchod.e/quote]