Jak by jste řešili nezaměstnanost?

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod vlazy 6. 1. 2008 22:46

m0us3fr0mh0us3 píše:Vykopat odsud vsechnu tu verbez z vychodu co tady maka
Ano nějak by se jim to zde omezit mohlo. Je se ale třeba rovněž podívat na to, že stejně tak by mohli mluvít Britové, Irové a jiní, že by se mělo od nich vykopat tu Českou "verbeš" (omlouvám se za to slovo kterým nemám v úmyslu nikoho urážet) z východu co u nich pracuje.oquote="m0us3fr0mh0us3"]a socialni davky snizit tak o 75% a to byste koukali, jak by najednou cesi zacali pracovat...
Já bych byl zvědavý jak by jsi pak na to koukal ty kdyby jsi např. vážně onemocněl což ti samozřejmě nepřeji a pak by tě kvůli tomu propustili se zaměstnání.squote="m0us3fr0mh0us3"]Nechapu, proc lidi porad rvou, ze tu neni prace... Kdyz teda neni, tak jak je mozny, ze je tady pres sto tisic volnejch pracovnich mist, v supermarketu na me pokladni mluvi slovensky a delnici na stavbe mezi sebou mluvi ukrajinsky... Ale prace proste neni...
Nevím jestli je až tolik volných pracovních míst. Je ale se na to třeba dívat i tak, že ne každý může dělat jakoukoliv práci i když by se nějaké volné pracovní místo našlo. Ne každý má na každou práci patřičné a požadované vzdělání a taky ne každý může ze zdravotních dúvodů dělat všechno to co je zrovna k dispozici.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andrew_R 6. 1. 2008 23:07

vlazy píše:Takto to ale spěje, že se pomalu doprácováváme do stavu kdy poměr nezaměstnaní/pracující možná bude 1:1. Proč by starši lidí měli být nuceni pracovat a nemohli by uvolnit místa mnohým mladým nezaměstnaným? Proč by starší lidi měli pracovat a platit daně ze kterých pak jsou vyplácené sociální dávky mladým nezaměstnaným když by to mohlo být i opačně, že by mladí pracovali a platili daně ze kterých by pak byly vyplácené důchody těm starším? Myslím, že by většina s něčím takovým byla spokojená a bylo by to tak i spravedlnější. /quote]
Ty vycházíš z nějaké teorie, že je omezený počet pracovních míst a že tedy pokud bude pracovat méně lidí, tak bude nižší nezaměstnanost. To je dost špatná úvaha a nevím jak to vysvětlit, aniž bych tady musel psát nějaké pojednání. Takže bych jen zmínil, že je to trh jako každý jiný a méně pracovníků bude znamenat, že zde bude méně firem (protože logicky nebudou mít koho najmout) a naopak více pracujících znamená větší pracovní trh.
Pokud si to neuvědomuješ, tak poměr 1:1 znamená, že ty si adoptuješ jednoho důchodce a následně ho živíš. Dost tragické důsledky...
oquote="m0us3fr0mh0us3"]Vykopat odsud vsechnu tu verbez z vychodu co tady maka a socialni davky snizit tak o 75% a to byste koukali, jak by najednou cesi zacali pracovat... Nechapu, proc lidi porad rvou, ze tu neni prace... Kdyz teda neni, tak jak je mozny, ze je tady pres sto tisic volnejch pracovnich mist, v supermarketu na me pokladni mluvi slovensky a delnici na stavbe mezi sebou mluvi ukrajinsky... Ale prace proste neni...

Ta verbež maká, jako téměř žádný (už rozmazlený) Čecháček. Nejen že zvládnou v zemědělství mnohem více než Čech a (několikrát) více než Rom, tak jsou za ty peníze vděčni. A jako běžný zaměstnavatel prostě najmeš ty nejlepší. O tom se nedá diskutovat, ale obávám se, že to běžný nacionalista nepochopí, ten chce silný stát bez cizinců :)
Andrew_R
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlazy 6. 1. 2008 23:35

Andrew_R píše:Ty vycházíš z nějaké teorie, že je omezený počet pracovních míst a že tedy pokud bude pracovat méně lidí, tak bude nižší nezaměstnanost. To je dost špatná úvaha a nevím jak to vysvětlit, aniž bych tady musel psát nějaké pojednání. Takže bych jen zmínil, že je to trh jako každý jiný a méně pracovníků bude znamenat, že zde bude méně firem (protože logicky nebudou mít koho najmout) a naopak více pracujících znamená větší pracovní trh.v/quote]Vidím, že jsi vůbec nepochopil to co jsem napsal. Mne vůbec nejde o to aby býlo méně pracovníků. Jde mi o to, že kdyby starší lidí mohli odejít dříve do důchodu a neprodlužovalo se jim stále ten důchodový věk tak by tito lidí mohli uvolnit pracovní místa mnohým mladým lidém. Tím by se nijak počet pracovníků nesnížil. Místo těch starších by mohli pracovat ti mladší kteří jsou nyní nezaměstnaní.iquote="Andrew_R"]Pokud si to neuvědomuješ, tak poměr 1:1 znamená, že ty si adoptuješ jednoho důchodce a následně ho živíš. Dost tragické důsledky...
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andrew_R 7. 1. 2008 01:52

vlazy píše:Vidím, že jsi vůbec nepochopil to co jsem napsal. Mne vůbec nejde o to aby býlo méně pracovníků. Jde mi o to, že kdyby starší lidí mohli odejít dříve do důchodu a neprodlužovalo se jim stále ten důchodový věk tak by tito lidí mohli uvolnit pracovní místa mnohým mladým lidém. Tím by se nijak počet pracovníků nesnížil. Místo těch starších by mohli pracovat ti mladší kteří jsou nyní nezaměstnaní.i/quote]
vlazy píše:Proč by stát měl vyplácet mladým lidém sociální dávky když tyto peníze může vyplácet formou důchodu starším lidém kteří by uvolnili pracovní místa těm mladším.
Andrew_R
Nadšenec

Odeslat příspěvekod averton 7. 1. 2008 10:36

Vidno ze sa tu objavuju poznamky o pracovnych taboroch, znizenie davok a podobne. No to su pekne nazory pracujucich ludi. Ale skusal sa niekto pozriet na vec opacne? Nie vsetci ludia su nezamestnani pretoze chcu sediet doma na zadku a zdierat socialny system. Problem nezamestnanosti lezi podla mna uplne niekde inde.

Prvy problem je vekova diskriminacia. Vela firiem prislo nejakou teoriu k zaveru, ze sa neoplati prijmat starsich zamestnancov pretoze su menej produktivni a podobne. Veci ako ze takyto ludia mozu mat dobru prax, skusenosti a podobne im nejako uslo.

Druhy problem je ze firmy vyzaduju ludi s kvalifikaciou. Co je pre cloveka ktory ma cerstvo spravenu skolu problem. Bud ma stastie alebo mu nezostava moc moznosti - bud sediet doma alebo sa vydat na pospas zahraniciu a dufat v stastie.

Treti problem je zmyslanie ludi. Vela ludi nie je ochotnych robit povedzme za 14 tisic v cistom pretoze si myslia ze je to pod ich uroven. Pritom si neuvedomuju ze to moze byt dobry start sa niekam posunut.

Takze toto beriem ako 3 zakladne problemy nezamestnanosti. A ako to riesit? Riesit sa to neda ziadnym zakonom. Nie je mozne nutit firmy aby prijmali ludi aj po 40tke, nutit ich aby prijali cloveka ktory nema skusenosti a nutit ludi aby isli robit. Co si ludia v 89 vystrngali to maju.
it´s all about priorities :D
averton
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vlazy 7. 1. 2008 10:53

Andrew_R píše:Pochopil. Ty si myslíš, že když odejde x tisíc lidí do důchodu, tak na jejich místa nastoupí stejný počet jiných (nezaměstnaných) lidí a tím se sníží nezaměstnanost. Platí stále to, co jsem napsal před tím. A nechce se mi to dál moc komentovat, já totiž vycházím z takových věcí, jako je trh práce, nabídka a poptávka, kde zaměstnavatel nabízí práci, přičemž poptávka je vždy vyšší. Ty jsi přišel s teorií, že snížením poptávky nabídka neklesne, ale s poptávkou se zázračně vyrovnají, což se nikdy na světě nestalo a nikdo to nikdy neměl v politickém programu. Je to prostě teorie vhodná Nobelovu cenu za ekonomiku :){/quote]Připadá mi, že to co zde píšu jsi asi opravdu nepochopil a nebo to možná ani pochopit nechceš. Mne jde o to, že mnozí nebo alespoň někteří mladí jsou nezaměstnaní proto, že pracovní místa kde by mohli pracovat jsou obsazené lidmi staršími kteří by už mohli být v důchodu. Stát tím, že stále zvýšuje už i tak dost vysoký věk pro odchod do důchodu se snaží snížovat počet důchodců aby jim nemusel vyplácet důchody, ale nikdo se asi nedívá na to, že tím se částečně zvyšuje počet nezaměstnaných kterým naopak stát musí vyplácet sociální dávky. Snížením místo zvyšování důchodového věku by se otázka nezaměstnaností asi úplně nevyřešila, ale nezaměstnanost by se tím snad mohla alespoň částečně snížit.lquote="Andrew_R"]Můžu vědět proč si myslíš, že stát platí důchody a ne ty? Kde si myslíš, že stát bere peníze?

Něco o státním rozpočtu 2005:
Daň z přidané hodnoty
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod averton 7. 1. 2008 11:03

vlazy

no ja by som popravde radsej kebyze sa mylim :D

Hnedka
Zrusit zakonik prace a ustavni pravo na stavku. A bylo by to, nic vice a nic mene

to je teda riadna kravina co si napisal. Zisti si co je zakonnik prace, zastupuje aj tvoje zaujmy aby ta zamestnavatel nevyhodil ked ochories, aby zamestnavatel nevyhodil tvoju zenu ked pojde na matersku a podobne. Takze bud chces viest debatu na urovni alebo sa zdrz primitivnych pripomienok.
averton
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andrew_R 7. 1. 2008 17:21

vlazy píše:Připadá mi, že to co zde píšu jsi asi opravdu nepochopil a nebo to možná ani pochopit nechceš. Mne jde o to, že mnozí nebo alespoň někteří mladí jsou nezaměstnaní proto, že pracovní místa kde by mohli pracovat jsou obsazené lidmi staršími kteří by už mohli být v důchodu. Stát tím, že stále zvýšuje už i tak dost vysoký věk pro odchod do důchodu se snaží snížovat počet důchodců aby jim nemusel vyplácet důchody, ale nikdo se asi nedívá na to, že tím se částečně zvyšuje počet nezaměstnaných kterým naopak stát musí vyplácet sociální dávky. Snížením místo zvyšování důchodového věku by se otázka nezaměstnaností asi úplně nevyřešila, ale nezaměstnanost by se tím snad mohla alespoň částečně snížit.l/quote]
Ale kdybych to nechápal, tak to tak přece pěkně nepopíšu :)

To co tu předvádíš, nějaké přehazování nezaměstnaných na pozice starých lidí a ty následně odvést do důchodu, je tvrzení hodné nějakého fašistického diktátora (případně na úrovni „technické nezaměstnanosti“, kdy je člověk nahrazen strojem a údajně tak stoupá nezaměstnanost). Jenže tím se změní poptávka a následkem toho nevyhnutelně nabídka práce. Žádné „sníží se nezaměstnanost“ nenastane. Já jednoduše vycházím ze známých axiomů, které prostě nejdou zpochybnit, ale nedokážu ti je evidentně vysvětlit, protože ty jsi sám sobě vědom, že píšu něco úplně jiného a tedy nějaká diskuze docela postrádá smysl :)
squote="vlazy"]Tak toto příliš nechápu. Na jednom místě se snažíš tvrdit, že stát není ten kdo vyplácí důchody a na jiném místě zase píšeš, že to tak je. Samozřejmě, že aby stát ty důchody mohl vyplácet tak peníze na to musí vybrat od lidí formou daní a sociálního pojištění.o/quote]
Ale ty to přece chápeš, jen se prosím nedrž nějakého slovíčkaření, působí to jako chytání se stébla. Dnes je poměr pracující důchodci 4,7:2,7. Pokud to bude 3,7:3,7, tak jeden pracující vydělává na jednoho důchodce, to je nepopiratelný fakt a ty jsi mi to ještě nedávno vyvracel:
tquote="vlazy"]Proč bych měl já živit nějakého důchodce. Od toho je zde přece stát aby mu vyplácel důchod.e/quote]

Jako by se tě to ani netýkalo :) stát se postará...

Ten poměr pracujích na důchodce se běžně používá v každém tisku, čily já nic neobhajuji. Jen říkám nějaký pojem, stejně jakou s tím pracovním trhem.
Andrew_R
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlazy 7. 1. 2008 17:48

Andrew_R: Ano nějaká diskuze s tebou na toto téma postrádá smysl, protože mi připadá, že ty asi nechápeš nebo možná pochopit nechceš to co zde píšu já. Připadá mi, že ty na moje příspěvky reaguješ úplně s něčím jiným než ohledně toho co zde píšu já. Takto dále nemá smysl abychom zde my dva spolu diskutovali a dohadovali se mezi sebou, protože je vidět, že se asi nikdy nedokážeme v ničem zhodnout.
Jinak označít mne za nějakého "fašistického diktátora" považují za něco velmi neslušného z tvojí strany.
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Andrew_R 7. 1. 2008 18:40

Rád bych nejdříve uvedl, že já se snažím diskutovat, ty ale neustále generuješ odpovědi, že tě nechápu, přičemž jsem již tvoji myšlenku několikrát popsal svými slovy, což je nezpochybnitelný důkaz, že ti rozumným, ale taky důkaz že vůbec nerozumíš pojmům jako je nabídka a poptávka po práci v naší společnosti. Že nechápeš vznik nezaměstnanosti a další ekonomické pojmy. Můžeš si to vysvětlovat svým úsudkem, stejně tak můžeš hledat dle svého úsudku řešení, ale to působí dost tragicky.

To o tom diktátorovi... dejme tomu, že někdo má podobné myšlenky jako onen fašistický diktátor, přirovnáš ho tedy k dieselové lokomotivě? :)
Andrew_R
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Noclaf 8. 1. 2008 08:01

Vlazy Vis jak uplne zrusit vymytit nezamestnanost? Zavest odchod do duchodu v 18. :lol:
Tolik k tvym objevnym napadum a myslenkam.

PS :
Par realnych pripominek. Vek odchodu do duchodu musi kopirovat prodluzovani lidskeho zivota. V dobe zavedeni duchodu v Nemecku, se ho velka cast lidi ani nedozila, natoz aby v nem klidne 10-15 byla jako dnes. Uvedomujes si ten diametralne odlisny tlak na statni finance?
A i v ostatnich vecech jsi mimo, coz ti tu ostatni pomere jasne ukazuji uz delsi dobu, ale ty to stale nechapes.
SI ALTERUM SIT OPTANDUM, MALIM EQUIDEM INDISERTAM PRUDENTIAM QUAM STULTITIAM LOQUACEM
Merida AM 3000D 2008 + Sigma Sport Mirage EVO X;
Noclaf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Weslo 8. 1. 2008 08:25

nj vlazy by to řešil lidským rozumem a citem k těm chudákům nezaměstnaným.Co na tom že zaměstnavatelé se řídí poněkud jinými zákony.
Weslo RepRezent® vegetarián a odpůrce týrání zvířat ©
Weslo
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Player. 8. 1. 2008 11:53

averton: zabudol si spomenut polmilionovu romsku komunitu.
Za druhe: Vacsina nezamestnanych ludi su dlhodobo nezamestnani, ktorych prinutit robit je casovo aj financne narocne.
Player.
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vlazy 8. 1. 2008 12:28

Noclaf píše:Vlazy Vis jak uplne zrusit vymytit nezamestnanost? Zavest odchod do duchodu v 18. :lol:
Tolik k tvym objevnym napadum a myslenkam.
Docela dobrý vtip..quote="Noclaf"]PS :
Par realnych pripominek. Vek odchodu do duchodu musi kopirovat prodluzovani lidskeho zivota. V dobe zavedeni duchodu v Nemecku, se ho velka cast lidi ani nedozila, natoz aby v nem klidne 10-15 byla jako dnes. Uvedomujes si ten diametralne odlisny tlak na statni finance?
Nevím jak ty, ale já spíše pozorují, že stále více lidí umírá v nižším věku než jak tomu bylo kdysi. Samozřejmě jsou i nějaké vyjímky kterých ale není příliš mnoho. Ano chápu, že důchodci jsou dost velkým tlakem na státní finance. Pro stát jsou proto důchodcí nežádoucí skupinou lidí a proto se stát snaží dělat všechno proto aby jich bylo co nejméně. Věk pro odchod do důchodu se prodlužuje proto aby mnozí z těch lidí se toho důchodu ani nedožili a ti co se ho i přes to dožijou aby z přepracovaností pak dříve zemřeli. Je ale otázkou zda je to tak z morálního hlediska zprávné. Kdo sám chce pracovat a je práce schopný tak ať pracuje třeba i do 100 let pokud se toho dožije. Proč by ale měli být nucení pracovat starší lidí kteří už mnohdy jsou nemocní a ani příliš práce schopní? Proč by místo ních nemohli pracovat alespoň někteří mladí nezaměstnaní pro které by se tak uvolnily pracovní místa, platili by státu daň a stát by jim nemusel vyplácet sociální dávky?

quote="Weslo"]nj vlazy by to řešil lidským rozumem a citem k těm chudákům nezaměstnaným.Co na tom že zaměstnavatelé se řídí poněkud jinými zákony. /quote]
Ano já se to snažím řešít lidským rozumem což se samozřejmě některým nelíbí. Zaměstnavatelé se samozřejmě snaží řídit podle toho jak jim to vyhovuje. To ale neznamená, že to tak musí být vždy zcela zprávné.
vlazy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod averton 8. 1. 2008 13:48

Player. píše:averton: zabudol si spomenut polmilionovu romsku komunitu.
Za druhe: Vacsina nezamestnanych ludi su dlhodobo nezamestnani, ktorych prinutit robit je casovo aj financne narocne.

Co sa tyka romskej mensiny. V tomto pripade si za to moze stat sam pretoze co chcel to ma. Namiesto toho aby nahnal tychto ludi do prace - myslim ze roboty sa najde dost ked uz nic ine tak aspon cistenie chodnikov a podobne - tak radsej vyhadzoval stovky milionov korun von oknom na rozne pochybne projekty ktore predkladali rozni poradcovia a spolnomocnenci ktori o danej problematike vedeli trt makovy.

Co sa tyka dlhodobo nezamestnanych, otazka je, preco je to tak. Ci naozaj nemaju inu moznost pripadne im stav vyhovuje.
averton
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka