Má vládnout většina menšině, nebo naopak ?

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod chenovak 19. 12. 2006 15:27

Kladu si otázku, zda je správné aby demokracie (vláda lidu) byla proklamovanou vládou většiny, kde se menšina musí přizpůsobit většině.

Není to ve skutečnosti obráceně a proč to teda nezakotvit do ústavy? :mrgreen:

Mělo by tam potom být něco takového, jako že "vládu má ten, kdo shromáždí nejvíce peněz bez ohledu na to, zda jsou čisté, nebo špinavé." Tato skupinka lidí má jako jediná právo určovat vládní program, jmenovat lidi do exekutivy a legislativních orgánů. :mrgreen:

Proč to, co se stejně v praxi děje a ve skutečnosti se jen schováváme za slova - a jen slova - rádobydemokratické ústavy?

Kde je ta slibovaná přímá demokracie ?
Kde jsou ty slibované přímé volby starostů, primátorů..
Kde je ta slibovaná přímá volba prezidenta republiky?
Kde je to slibované referendum?

To je TA demokracie?
Nezlobím se na hlupáky. Jsou mi k smíchu ! :-D
chenovak
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod Bungo 19. 12. 2006 15:57

Moc jsem prispevek nepochopil. Nicmene ustava je zde: http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html , Listina základních práv a svobod zde: http://www.psp.cz/docs/laws/listina.html Muzu se zeptat co ti na nich tak vadi?
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Case 19. 12. 2006 17:15

Ach jo, demokracie znamená vládu většiny s TÍM, že jsou zachována práva menšin. Přímá volba starostů a hejtmanů to není a bohudík za to. Změnil by se tím totiž celý systém vládnutí v samosprávě. Teď je to stejné jako dejme tomu v parlamentních volbách. Je zvoleno nějaké zastupitelstvo podle pravidel poměrného zastoupení a podle složení tohoto zastupitelstva vzejde i vedení města či kraje. Referenda jsou s prominutím populistický výmysl politiků, který má možná nějaké opodstatnění v moderní době, ale na prvním místě je demokracie nepřímá. Přímá volba prezidenta republiky je nyní, kdy nemá žádné zásadní pravomoce, podle mě celkem zbytečná záležitost.
A tak zůstává víra, naděje, láska - ale největší z té trojice je láska.

1. Korintským 13,13
Case
Přeborník

Odeslat příspěvekod chenovak 19. 12. 2006 17:21

Bungo píše:Moc jsem prispevek nepochopil. Nicmene ustava je zde: http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html , Listina základních práv a svobod zde: http://www.psp.cz/docs/laws/listina.html Muzu se zeptat co ti na nich tak vadi?d/quote]

Ten úvodní topic má trochu ironizující text ke stavu ve kterém se nalézáme.
Faktem je, že ne každý má předpoklady jemnou ironii pochopit.
Věřím však, že se zde časem sejdou kvalifikovanější diskutující, než dosud.
Ti jistě nebudou potřebovat předkládat odkazy na dokumenty, které jsou základem všeobecných znalostí stejně jako Bible, spisy nejvýznačnějších filosofů a vědeckých kapacit i politiků minulosti či dneška, aniž by si všímali toho co jim na nich vadí, nebo ne, protože o tom není řeč. :oboze
Jaký je tedy názor ostatních na skutečnost, že většině vládne mešina nízkých kvalit, ale velké drzosti, amorálnosti a majetku ?
Naposledy upravil chenovak dne 19. 12. 2006 17:29, celkově upraveno 1
chenovak
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod Case 19. 12. 2006 17:25

chenovak píše:Ten příspěvek má trochu ironizující text ke stavu ve kterém se nalézáme.
Faktem je, že ne každý má předpoklady pro jemnou ironii pochopit.
Věřím však, že se zde časem sejdou kvalifikovanější diskutující, než dosud. Ti jistě nebudou potřebovat předkládat odkazy na dokumenty, které jsou základem všeobecných znalostí stejně jako Bible, spisy nejvýznačnějších filosofů a vědeckých kapacit i politiků minulosti či dneška.
Jaký je tedy názor ostatních na skutečnost, že většině vládne mešina nízkých kvalit, ale velké drzosti, amorálnosti a majetku ?

1. Korintským 13,13
Case
Přeborník

Odeslat příspěvekod chenovak 19. 12. 2006 17:36

Case píše:
chenovak píše:Ten úvodní topic má trochu ironizující text ke stavu ve kterém se nalézáme.
Faktem je, že ne každý má předpoklady jemnou ironii pochopit.
Věřím však, že se zde časem sejdou kvalifikovanější diskutující, než dosud.
Ti jistě nebudou potřebovat předkládat odkazy na dokumenty, které jsou základem všeobecných znalostí stejně jako Bible, spisy nejvýznačnějších filosofů a vědeckých kapacit i politiků minulosti či dneška, aniž by si všímali toho co jim na nich vadí, nebo ne, protože o tom není řeč. :oboze
Naposledy upravil chenovak dne 19. 12. 2006 17:55, celkově upraveno 1
chenovak
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod Case 19. 12. 2006 17:39

Bohužel jsi z toho tématu ujel ty.

1. Korintským 13,13
Case
Přeborník

Odeslat příspěvekod ConPower 19. 12. 2006 18:18

Kompromis, kompromis, kompromis. To bych tak řekl. O ničem jiném to v podstatě nemůže být. A jestli vám přijde můj názor hloupý, tak se nebojte, ještě se bude vyvíjet, volební právo totiž nemám. :nenapadne
ConPower
Nadšenec

Odeslat příspěvekod chenovak 19. 12. 2006 19:45

ConPower píše:Kompromis, kompromis, kompromis. To bych tak řekl. O ničem jiném to v podstatě nemůže být. A jestli vám přijde můj názor hloupý, tak se nebojte, ještě se bude vyvíjet, volební právo totiž nemám. :nenapadne>/quote]

:lol: Mno mně se tu právě líbí, protože jsou tu samé nedorostlé děti, které nemají argumenty.
Ale snad se ti konečně k večeru objeví někdo kvalifikovanější, se kterým si rovnoprávně "popovídám" o politice.
Dobře se pak dívej, budeš se moci něčemi přiučit ! :wink:
Téma:
Má vládnout většina menšině, nebo naopak ? - viz úvodní post
chenovak
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod iwigirl 19. 12. 2006 21:19

Demokracie je vláda na základě většinového konsenzu a zároveň ochrana menšin, nevím, co tu chceš slyšet.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod chenovak 19. 12. 2006 21:38

iwigirl píše:Demokracie je vláda na základě většinového konsenzu a zároveň ochrana menšin, nevím, co tu chceš slyšet.e/quote]

Aáá konečně matka pluku - zdravím !
Pozdní příchod a lenost číst omlouvám a pro pozdně příchozí zopakuji:
-------------------
Kladu si otázku, zda je správné aby demokracie (vláda lidu) byla proklamovanou vládou většiny, kde se menšina musí přizpůsobit většině.

Není to ve skutečnosti obráceně a proč to teda nezakotvit do ústavy? :mrgreen:

Mělo by tam potom být něco takového, jako že "vládu má ten, kdo shromáždí nejvíce peněz bez ohledu na to, zda jsou čisté, nebo špinavé." Tato skupinka lidí má jako jediná právo určovat vládní program, jmenovat lidi do exekutivy a legislativních orgánů. :mrgreen:

Proč to, co se stejně v praxi děje a ve skutečnosti se jen schováváme za slova - a jen slova - rádobydemokratické ústavy?

Kde je ta slibovaná přímá demokracie ?
Kde jsou ty slibované přímé volby starostů, primátorů..
Kde je ta slibovaná přímá volba prezidenta republiky?
Kde je to slibované referendum?

To je TA demokracie?
chenovak
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod iwigirl 19. 12. 2006 21:43

kdo kde sliboval přímou demokracii? ta už je hodně dlouho přežitá a v současných podmínkách není praktikovatelná pro větší území.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod chenovak 19. 12. 2006 21:48

Pro větší území jako je ČR je nevhodná a pro menší území jako je USA vhodná ? :-D
chenovak
Dočasný BAN

Odeslat příspěvekod Case 19. 12. 2006 21:50

chenovak píše:Pro větší území jako je ČR je nevhodná a pro menší území jako je USA vhodná ? :-D!/quote]

A víš, jak dlouho je v USA demokracie a jak dlouho v ČR?

1. Korintským 13,13
Case
Přeborník

Odeslat příspěvekod chenovak 19. 12. 2006 21:55

To iwigirl : Vím co myslíš, ale ČR se nikdy nesnažila vyvážet demokracii do světa na hlavních děl !

S moderátory se ale nepolemizuje, tlačítko citovat je zakázáno používat tak pls nereaguj, aby nedocházelo k polemice.

Myslel jsem, že sem příjde jiná kapacita.
Mám zkrátka dnes smůlu.
chenovak
Dočasný BAN

Další stránka