od Case 16. 12. 2006 16:36
No, problém je asi v tom, že vlastenectví v českém pojetí je už od 19. století směs šovinismu, mindráků malého národa a upínání se k různým falešným a pokryteckým představám o vlastní historii (rukopisy, husitství, tatíčkomasarykovský kult, vyhnání a oloupení 1/3 obyvatelstva po 2. sv. válce jako obdivuhodný čin...). A můžu pokračovat dál. A rozhodně si nemyslím, že většina Čechů nejsou "vlastenci". Obecně bych to rozdělil na ty, kteří s výše popsanými věcmi věcmi souhlasí (když si vezmu v potaz oblíbenost Klause, Zemana, vysoké preference i volební výsledky KSČM) a má podobný názor, ale moc to neřeší a aktivně to nehlásají. To jsou takzvaní nevlastenci. Pak tu jsou tzn. vlastenci, ti vyznávají zpravidla výše popsané věci, aktivně se k nim hlásí a tak. All-in-all, toto "vlastenectví" je v obou případech jen mimořádně povrchní remcání či fangličkářství, nebo slovy T. G. Masaryka či Karla Havlíčka "vlastenčení". Vy si opravdu myslíte, že vyvěšením vlajky 28. října nějak prospějete vlasti a národu? K čemu jsou pokrytecké nacionalistické průpovídky o Husovi, když drtivá většina národa jsou ateisté a nevěřící? Jakpak asi tráví stoupenci "tradic" Vánoce a Velikonoce...
Já se osobně pokládám za vlastence, ale ne v tomhle pojetí. Pro mě je vlastenec ten, kdo se zajímá o veřejné dění, angažuje se v něm a odpovědně chodí k volbám. Pro mě je vlastenec ten, kdo poctivě pracuje a platí daně, žije čestně a mravně, neokrádá stát či jiné. Můj vlastenec se zajímá o (nejen) českou historii a literaturu, ale ne proto, aby bezmezně obdivoval slavné minulé doby, nýbrž aby se z historie poučil a naučil se myslet kriticky a podílel se na slavné přítomnosti či budoucnosti. A konečně, vlastenec není šovinista.
Naposledy upravil
Case dne 16. 12. 2006 21:21, celkově upraveno 1