Haloo píše:Ano jsu pravicak, protoze levicacke mysleni pro me postrada vsechnu logiku. Levicakovi proste nikdy nevysvetlite, ze voda dokopce sama od sebe nikdy nepotece, protoze je to proti vsem prirodnim zakonum.
Zcela opačně lze tvrdit, že pravičákovi nikdy nevysvětlíte, že spousta věcí nelze koupit za peníze a že taky spoustu věcí nevysvětluje křivka nabídky a poptávky.
Člověk, pokud je opravdu evolučním krokem přírody (a nikoli její slepou haluzí), by měl přidávat "něco" aby bylo možno říct, že se jedná o evoluční vývoj. Můžeme tvrdit, že to je rozum, tedy vědomá a logická činnost. Bohužel to není až tak jednoduché, protože člověk, na rozdíl od neživých šutrů či neinteligentních zvířat, má nejen rozum, ale i city. A ačkoliv se city zdají jako zbytečnost, jsou to právě ony, kdo tlačí vývoj kupředu. Byly to čistě citové vjemy, co daly lidstvu první "globální" zákony (Bible, Korán, atp.) a nedomnívám se, že degradace člověka na počítací stroj na peníze (ale ani na bezvýhradného lidumila) je to správné. A ač nejsem věřící, tak Bible obsahuje docela zajímavé teze, které se snaží balancovat jak "pravicové", tak "levicové" smýšlení.
Možná to pojímám moc globálně, ale tak nějak se mi zdají směšní lidé, kteří jsou o sobě schopni prohlásit, že mají čistě pravicové nebo levicové smýšlení. Tím totiž jednak demonstrují svou nezralost, tak typickou pro lidi z postkomunistických zemí, a pak také neznalost staré pravdy, že všeho moc škodí.
Spousta (velká většina) dnešních pravičáků vyrostla v rodinách, jejichž rodičové byli v KSČ nebo dokonce v Lidových Milicích, či dokonce tohle zažili sami a ukázkovým pravičáctvím si léčí komplexy. Sám se pamatuju, že jsem byl "kádrově podezřelý" z toho, že jsem nechtěl do SSM a ti, co se tehdy ušklíbali, že nechci dělat komančům kanonenfutter pro nábor do KSČ dnes kážou "pravou víru".
A konečně bych na závěr naznačil pár tezí:
1) existují potřební lidé, kteří si zaslouží solidární (ne charitativní) podporu (nesouhlasím s tím, že 100% lidí na podpoře nechce pracovat)
2) Daně a apod. nejsou trest pro úspěšné, ale vyjádření solidarity a jistý způsob jak financovat projekty, které by jinak nikdo nikdy nezaplatil
3) Stát je špatný hospodář, obzvláště pokud je prolezlý korupcí
4) Komercionalizace mnoha (státních) oborů nic neřeší. Viz násobně drahé zdravotnictví v USA, které je méně efektivní, než to naše.
5) Ekonomie není exaktní věda, nýbrž historicko-sociologický mix; zakládá se na empirických (a bohužel NEREPRODUKOVATELNÝCH) pozorováních.
Dovolil jsem si tedy vypíchnout několik faktů, o nichž se domnívám, že prospějí místní diskuzi.