Zdražení pražské MHD

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod ES0 31. 5. 2005 22:16

mě to prostě přišlo jako hodně dobré řešení, jsem toho názoru, že by MHD mělo být plně chápáno jako služba veřejnosti, jak vyřešit konkrétní problémy nevím(něco mě napadá, ale to je asi blbost), tohle by chtělo vědět jak se to vyřešilo v tamním městě,
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ivo M. 31. 5. 2005 22:34

MHD je služba veřejnosti. Ale stejně jako jakákoliv služba v dnešní době i veřejná doprava je obrovský business a kdo dělá business, snaží se na něm také patřičně vydělat. Výjimkou nejsou ani České dráhy, autobusové společnosti a už vůbec ne MHD.
T-Mobile CZ
Ivo M.
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod luk 31. 5. 2005 22:40

Ono se dneska dost těžko vyčíslí, kolik 1 jízda skutečně stojí (a těch 60 Kč je poměrně optimistický odhad), protože u toho, co se postavilo v období cca 1939-1989, se velice špatně určuje celková investice (byly deformované ceny).

Myšlenka zrušení jízdného byla realizována v řadě měst po světě, s různými výsledky. Nadávat tomu, kdo to zavede, do komunistů je nesmysl - ono je totiž prakticky jedno, jestli se dotuje 80 nebo 100 %. A pokud ekonomická analýza řekne, že když se zruší jízdné, klesnou přímé náklady na MHD o 3-4 %, náklady na údržbu a opravy komunikací klesnou o dalších 5-7 % nákladů na MHD, už zbývá jen malý rozdíl, který se snadno pokryje.

Jsem sice zastáncem volného trhu, ale pokud se rozhodujeme, jestli něco dotovat skoro úplně anebo úplně (s tím, že se veřejné peníze ušetří jinde), druhá varianta by mi nevadila.
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fido+ 7. 6. 2005 21:44

Nesa píše:Ekonomické kroky zdražení chápu, nicméně 20Kč je už taková psychologická bariéra pro použití MHD. To už si někdo řekne, že radši pojede autem, i když ho to vyjde celkově dráž.
Takových 19Kč by bylo lepších :)t/quote]

No ono uz to muze pomalu vyjit nastejno. Me vyjde benzin zhruba na 24 Kc na cestu do prace a jedu to autem 12 minut. MHD to jedu hodinu, nekdy i vic. Zpatky totez. Takze pro me je to jednoznacna volba. Radsi si priplatim denne 8 Kc a usetrim 96 minut. O pohodli nemluve.
Fido+
Nadšenec

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 7. 6. 2005 23:13

o to nejde
me nejde o cenu ja klidne budu platit 50kc za listek ale at to kruci tomu odpovida vzdyt se rano nebo vecer vlastne kdykoliv potkavata smradlava bezdomovce kteri se tam jen hreji, cikany co jezdi jednu dve stanice na corku. uplatni revizori atd
Az tramvaj bude vonet a bude cista vadit mi to nebude
Toto nikde v zapadni evrope neni... (samozrejme ze je ale neni to tak moc videt)
Thomas Alva Edison je chlap kvůli kterému musíme dělat na tři směny.
IcemanCZ
Přeborník

Odeslat příspěvekod Fido+ 7. 6. 2005 23:23

Svata pravda. Clovek aby lezl do mhd ozbrojenej jak do valky.
Fido+
Nadšenec

Předchozí stránka