Zdražení pražské MHD

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod joane 31. 5. 2005 12:18

Co si o tom myslíte? To mi zase někdo pohnul žlučí :!:
joane

Odeslat příspěvekod S-Tony 31. 5. 2005 12:37

Je to zdražení po 5 letech. Kdyby to zdražovali každý rok, tak by byly ceny podobné. (trochu nižší).
Náklady rostou a tak se musí zvedat i ceny, nevidím na tom nic zvláštního.
Všechno se zdražuje ale taky rostou platy.
V roce 2000 byl průměrný plat 13 490 kč a před půl rokem byl 17.738 Kč.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod Nesa 31. 5. 2005 16:38

Ekonomické kroky zdražení chápu, nicméně 20Kč je už taková psychologická bariéra pro použití MHD. To už si někdo řekne, že radši pojede autem, i když ho to vyjde celkově dráž.
Takových 19Kč by bylo lepších :)
Nesa
Čtenář

Odeslat příspěvekod TOMBY 31. 5. 2005 16:55

No ono se těžko prosazují drahé jízdenky pouze pro cizince, tak musí všem.
Třeba v Londýně je drahé jízdné!!
Fiat Bravo 1.9MJT 120k Dynamic - šedá techno + dodělaný tempomat
NOKIA N97
Apple MacBook White
TOMBY
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ES0 31. 5. 2005 16:58

copak vy nevíte, jak se dělají podomácku kupóny?:-)
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod iwigirl 31. 5. 2005 17:01

ESO:no urcite bys neumel vyrobit takovej peknej rocni kupon jako mam ja:-)
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod ES0 31. 5. 2005 17:04

iwigirl píše:ESO:no urcite bys neumel vyrobit takovej peknej rocni kupon jako mam ja:-)

no, jestli jsou i ty roční s proměnlivým datem, tak není problém:-)
btw, ten kdo kdy byl nebo žil na koleji, tak přece musí vědět...
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod huncut 31. 5. 2005 17:06

ESO: Já to nevim, poraď :)

Jinak ohledně toho zdražení, tam je to prostě nutnost. Ono už takhle to platíme, jen né přímo. Když jsem četl z kolika procent dotuje město každou jízdenku, tak jsem se dost divil...
huncut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod luk 31. 5. 2005 21:04

huncut: Je to tak, náklady na 1 jízdu 1 člověka v MHD je okolo 60 Kč. Samozřejmě průměrně, nejvíc to zvedá metro, kde je to ve skutečnosti ještě mnohem dražší (jen pro informaci - současná síť metra by se dala vybudovat za nějakých 150-200 mld. Kč). Takže v jízdenkách se platí jen malá část, většina je dotována (z městského i státního rozpočtu).

Je otázkou, jestli by nebylo lepší za této situace jízdné úplně zrušit (odpadly by tím náklady na prodej jízdenek, označování, kontroly atd.). Jen bych se obával toho, že by se pak dopravní podnik cíleně snažil zbavovat cestujících (ti by totiž nepřinášeli žádné peníze, byly by s nimi jen problémy).

Něco podobného už vidíme na železnici, kde stát+kraje kryjí dotacemi ztrátu z objednané dopravy. Takže je pro dráhy výhodnější zbavovat se "obtížného hmyzu" a natahovat ruku pro stále větší dotace (naštěstí se tomu kraje už vzepřely, uvidíme, co bude dál).
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bigdoc 31. 5. 2005 21:15

joane píše:Co si o tom myslíte? To mi zase někdo pohnul žlučí :!::/quote]

Ale jo, čas od času se zdražit musí, ale tohle není zdražení - "vosolili" to moc, a skutečně překonali některé psychologické hranice, na které si lidé musí chvilku zvykat (kupř. by šlo z 12 na 18 a pak na 20 po dvou letech atd.).

Městská doprava je všude v rozumném světě dotovaná. Městu se to bohatě vrátí: nejezdí se tam tolik autem, neničí se životní prostředí, lidé více nakupují, víc chodí do restaurací atd.
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ES0 31. 5. 2005 21:21

luk píše:Je otázkou, jestli by nebylo lepší za této situace jízdné úplně zrušit (odpadly by tím náklady na prodej jízdenek, označování, kontroly atd.). Jen bych se obával toho, že by se pak dopravní podnik cíleně snažil zbavovat cestujících (ti by totiž nepřinášeli žádné peníze, byly by s nimi jen problémy).
/quote]

v jakémsi městě někde v německu nebo kde(jednou to bylo v televizi) jakýsi starosta to opravdu zrušil, pak to myslím zařídil tak, že každý ve městě platil nějaký roční poplatek, ten zas tak vysoký určitě nebyl, neboť se snížily náklady(revizoři, lístky apod), ale pak mu každý nadával do komunistů, takže nevím jak to dopadlo, ale takové řešení je mi docela sympatické...
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Ivo M. 31. 5. 2005 21:24

ES0 píše:v jakémsi městě někde v německu nebo kde(jednou to bylo v televizi) jakýsi starosta to opravdu zrušil, pak to myslím zařídil tak, že každý ve městě platil nějaký roční poplatek...r/quote]

To je sice sympatické řešení, ale jak potom rozeznat obyvatele daného města od někoho, kdo si přijel do Prahy jenom na týdenní pobyt?
Ivo M.
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ES0 31. 5. 2005 21:32

myslím, že to prostě ignorovali, kdyby to tak bylo ve všech městech tak by to bylo jedno, každý by platil jen tomu svému, navíc si nemyslím, že zrovna to co utratí cizinci v MHD je nějak vysoká částka
RED DWARF RULEZZZZ!!!
ES0
Přeborník

Odeslat příspěvekod huncut 31. 5. 2005 21:50

ESO: No to by ses divil, například zrovna v Praze tvoří cizinci docela velkou část z příjmů za lístky. A to je také účel zdražení, více peněz od cizinců a zachování podobných cen pro domácí (předplacenky se budou zdražovat jen málo).
Porovnejte si staré ceny s jakýmkoliv jiným městem v čr a poznáte, že jsou už dlouho podhodnocené, přestože je bezpochyby MHD ve srovnání s jinými městy finančně daleko náročnější.

Já četl dokonce že 75kč stojí cesta jednoho pasažéra.

Znova opakuji, ty peníze na MHD platíme už teď, jen nepřímo.
huncut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ivo M. 31. 5. 2005 22:05

A také by mě zajímalo, jak by se tato situace řešila například v Brně, kde je MHD součástí Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. To by pak zadarmo jezdila téměř polovička Jižní Moravy.
T-Mobile CZ
Ivo M.
VIP uživatel

Další stránka