Současné daně vs. rovná daň

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod bigdoc 30. 5. 2005 09:34

Asspenn píše:bigdoc:
myslím, že se momentálně neshodujeme pouze v tom, zda lze obecně kantifikovat míru sociální spravedlnosti a přerozdělování. Já si myslím že ano .s/quote]

Ale jo, já s tebou víceméně souhlasím. Jen si myslím, že ta kvantifikace či stanovení je úkol nesmírně obtížný, který navíc musí vzít v potaz stovky dalších proměnných. Že nejde jen o tom, že se přerozdělí kupř. 1.2% HDP a že to vyjde nějakým vzorečkem, ale že jde o to, že například v různých regionech a sub-regionech to vychází úplně jinak, mění se to v čase, přerozdělování je různé mezi různými socioprofesními skupinami a pod. Tedy že ve výsledku to bude vždy takový poněkud "nedefinovaný" proces.
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zelda 2. 6. 2005 08:35

huncut píše:Progresivní daň jinak tedy říka: "Buďte chudí, proč byste se měli snažit vydělávat více, když my obereme bohaté a peníze dáme vám? Jsme přece solidární a každému stačí 6k."a/quote]

Rovná daň jinak tedy říka: "proč byste se měli snažit vydělávat více, když po zaplacení všech možných i nemožných poplatků vám zbude zase jen bída? Pokud nejste bohatí, nezbohatnete."
zelda

Odeslat příspěvekod Asspenn 2. 6. 2005 08:57

Anonymní: Evidentně jsi diskusi buď nečetl(a) nebo nejsi s to ten rozdíl pochopit.
Prý je chytré učit se z vlastních chyb. Přijde mi chytřejší učit se z chyb jiných, nejlíp pak z chyb těch chytrých, a vlastní radši nedělat.
Asspenn
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zelda 2. 6. 2005 09:27

Asspenn píše:Anonymní: Evidentně jsi diskusi buď nečetl(a) nebo nejsi s to ten rozdíl pochopit.o/quote]

Obávám se že chápu o co tady jde; o likvidaci střední třídy. Jestliže totiž bohatí za rovné daně zbohatnou a chudí si nepohorší, dopadne celé to břímě nakonec na ně.
A to není dobře.
zelda

Odeslat příspěvekod huncut 2. 6. 2005 15:00

>Rovná daň jinak tedy říka: "proč byste se měli snažit vydělávat více, >když po zaplacení všech možných i nemožných poplatků vám zbude >zase jen bída? Pokud nejste bohatí, nezbohatnete."

Kdes to napral? Daně budou nižší než nyní (jo, né u všeho, ale celkově nižší budou, pokud máš základku tak si to spočítej).
huncut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Asspenn 2. 6. 2005 17:00

[quote="Anonymní - proč tam při citaci naskakuje zelda?"oObávám se že chápu o co tady jde; o likvidaci střední třídy. Jestliže totiž bohatí za rovné daně zbohatnou a chudí si nepohorší, dopadne celé to břímě nakonec na ně.
A to není dobře.n/quote]

Promiň, ale to jsou argumenty na úrovni osmé třídy.
Jsi schopen (příjmově za měsíc) definovat chudé, střední třídu a bohaté? Moc by mě zajímalo, kam patřím a co se mnou teda bude.
Prý je chytré učit se z vlastních chyb. Přijde mi chytřejší učit se z chyb jiných, nejlíp pak z chyb těch chytrých, a vlastní radši nedělat.
Asspenn
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zelda 3. 6. 2005 08:29

Mám základku, ale spočítat to neumím. Nevím, jak se pohnou sazby spotřebních daní, v jaké výši budou zavedeny ekologické daně. V jaké výši budu platit soc+zdrav pojištění mi prý ODS řekne až po volbách (sic!). + další poplatky! Pokud tedy jde o výpočet : má mzda x 15%, to mě vcelku nezajímá.

A jak definovat chudé, střední třídu a bohaté? To je vcelku jedno, třeba seřadit příjmy na jednu osu a rozdělit na tři díly.
Já neříkám, že každý z té své třídy na tom bude tat a tak, ale v průměru to tak dopadne. On je ten koláč jen jeden, a pokud se (snad) rovná daň projeví rozvojem ekonomiky (a tím i státních příjmů), nebude to ze dne na den. A Nobelovu cenu za ekonomii za úspory a rychlé zefektivnění státní správy ODS asi také nedostane. :(
zelda

Odeslat příspěvekod Asspenn 3. 6. 2005 08:47

Já se tedy - vzhledem k tomu, že se můj hrubý příjem pohybuje někde mírně nad dvojnásobkem celostátního průměru - považuju za tu střední třídu, kterou to nejvíc postihne, jak píšeš. A na rovnou daň 15% se těším jak děcko na vánoce, protože přímá daňová zátěž mi prudce poklesne. Ona totiž poklesne všem, kdo mají více než 9.100 Kč hrubého, a těch je sakra hodně. Zdravotní se hýbat nemá, u sociálního má být (Tlustý) zrušených 8% které odvádí zaměstnanec. Spotřební daně mně tolik nepálí, protože je můžu ovlivnit spotřebou. Nijak extra nepiju, bohužel kouřím, což je moje smůla a blbost a kolik projezdím můžu taky do značný míry ovlivnit tím, jestli tomu budu šlapat na krk za osm na sto nebo budu jezdit rozumně pod šest. O ekologických daních nic nevím a ty další poplatky nevím, jaké máš na mysli, ale se spravedlivostí rovné daně a s tím, na koho dopadne (totiž na nikoho) asi nebudou mít mnoho společného.
Asspenn
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zelda 3. 6. 2005 09:30

Je pravda, že na 15% dani ušetří skoro každý
A je pravda, že každý bude mít alespoň tu šanci někde šetřit, na cigaretách, chlastu, benzínu.
Neoddiskovatelnou pravdou ale je, že výběr daní poklesne, to přiznal i Topolánek. Ten připustil, že výpadek objemu daní bude řešen dalším zadlužováním státu.
Budeme mít tedy nižší daň a tím vyšší příjmy, na úkor budoucnosti.
Jelikož je náš stát zadlužen už dnes dost a dost, není další zadlužování dlouhodobě udržitelné. Je nutné někomu peníze vzít, a to asi ne těm velkým, jejichž zájmy ODS hájí, ale ani ne těm dole, to by vyvolalo sociální nepokoje.

Takže já se nedívám do budoucna až tak optimisticky. Jistě, těch 15% zní moc hezky a naláká to spoustu voličů. Jaká bude realita, to ukáže jen čas. :|
zelda

Odeslat příspěvekod Asspenn 3. 6. 2005 10:44

Optimista věří, že žije v nejlepším možném světě.
Pesimista je přesvědčen, že je to bohužel pravda.

To pro odlehčení, a teď vážně: jsme přesně u toho, co jsme tu napsal v různých threadech snad desetkrát: žádné další zadlužování státu! Není totiž nutné, jen stát musí začít šetřit, což nelze, kupují-li se hlasy voličů za sociální sítě. Přesně na to dojíždějí sociálně demkoratické vlády v Unii - třicet let sociální politikou zajišťovaly solidní úroveň i těm, kteří pro ni nehnou prstem, a to prostě skutečně nejde - na to nevyprodukuje žádná ekonomika, evropská, americká, japonská a tím méně česká.
A nikdo neví kudy z toho ven, protože se nikomu nechce nahlas říct, že lze dávat jen těm, kteří chtějí, ale nemohou, a ponechat jejich osudu ty, kteří mohou, ale nechtějí. Ano, je nutné peníze někomu vzít. Nikoliv však tím, že někomu, kdo produkuje a odvádí, sebreme ještě víc, ale jedině tím, že někomu, kdo produkovat nechce, prostě nedáme. Nepříjemné, kruté, pro někoho nelidské a nepřípustné. Ale...
Trochu jsem se zajímal o to, jestli v USA opravdu kohokoliv, kdo nemá na zdravotní pojištění, nechají chcípnout. A hele - nenechají. Jsou tam nemocnice, které těmhle lidem zajistí základní bezprostředně nutné životní funkce a po jejich stabilizaci - rozuměj ve stavu kdy není nutná hospitalizace - je vyšoupnou tam, odkud přišli, tj. na ulici. A kdo ty nemocnice financuje? Sponzoři. Rozuměj lidi, které americký daňový systém netrestá za jejich schopnosti progresívním daňovým systémem, ale naopak jim umožňuje si takhle ještě snížit základ daně, a ono to funguje. Stát od nich vybere ještě o ten sponzoring míň a ušetří za lidi, které by musel zaměstnávat vybíráním progresívních daní a jejich přerozdělováním (třeba státním nemocnicím). Celé je to o přístupu. Tady stát a priori předpokládá, že jsme všichno zloději, které je potřeba tvrdě daňově hlídat. Ať mi někdo rozumně vysvětlí, proč existuje horní hranice sponzorského daru? A vo.. vo ... vo tom to je. Hezky to vjádřil M. Vašut v rozhovoru pro lidovky: zatímco tady si nedá do nákladů ani smoking, protože bernímu úředníkovi nevysvětlí, že jsou to hercovy "montérky", ve státech si klidně odepíše i bazén, solárko, fitnes nebo soukromou tělocvičnu včetně osobního trenéra a nikdo ani nemrkne.
Asspenn
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zelda 3. 6. 2005 11:21

Tak to máš smůlu.
O dalším zadlužování státu, i když neochotně, mluví obě strany.
Socani lákají voliče na sociální jistoty, ODS na nízké daně. Že to vede k dalšímu zadlužování, to nepopírají.

Sebrat někomu, kdo produkovat nechce, peníze, pro mě není nelidské a nepřípustné. Ale někdo prostě produkovat nemůže....
A to jsou děti, starci, invalidé. O ty se společnost prostě musí postarat.

Sponzorům stát umožňuje snížit si svůj daňový základ. Ti si tedy snižují svůj trest za svoji pracovitost snížením odvedené daně. Takže to má také svůj zištný základ, i když ta dobrovolnost je na tom přitažlivá.
V USA jsou sazby daně z příjmu minimální, takže stát může klidně přivřít oči nad neomezeným sponzoringem. Či nad tím, že si tam někdo klidně odepíše i bazén, solárko, fitnes nebo soukromou tělocvičnu.
zelda

Odeslat příspěvekod Asspenn 3. 6. 2005 12:14

cituji sám sebe: lze dávat jen těm, kteří chtějí, ale nemohou

Ano, o ty se společnost musí postarat. Jak to ti blbí Amíci dělají? Tohle jim funguje a ještě mají nízké daně? Musí být hrozně zadlužení.
Asspenn
Nadšenec

Odeslat příspěvekod zelda 3. 6. 2005 15:15

Asspenn píše:cituji sám sebe: lze dávat jen těm, kteří chtějí, ale nemohou

Ano, o ty se společnost musí postarat. Jak to ti blbí Amíci dělají? Tohle jim funguje a ještě mají nízké daně? Musí být hrozně zadlužení.
zelda

Odeslat příspěvekod bigdoc 3. 6. 2005 15:34

Asspenn píše:
Ano, o ty se společnost musí postarat. Jak to ti blbí Amíci dělají? Tohle jim funguje a ještě mají nízké daně? Musí být hrozně zadlužení.z/quote]

Jasně, ale musíš to ještě dopovědět. Američani málo přerozdělují: mají proti západoevropanům např. poměrně nízkou minimální i průměrnou mzdu (5 dolarů / hod!), na druhé straně z toho pak zase už lidem nic neberou. Ono to ve výsledku moc jinak nevyjde než dát jim víc a zase jim z toho hodně sebrat.
Ale má to ještě pár důsledků - nevím, jestli by se ti líbily, kdybys žil v Americe. Jakmile spadneš dolů (přijdeš o zaměstnání atd.), a nemáš nějaké další příjmy, tak jdeš na kanál - nikde není tolik bezdomovců jako v "bohaté" Americe, velké města se jimi hemží. Stejně tak je tomu se zdravotní péčí: neplatíš-li si ji, chcípni si.

Ano, Amerika je "úspěšná" - tak, jak ji vídáme z pohledu přes Atlantik, ty Gatese a McDonaldy a Boeingy a tak. Ale při pohledu přes oceán prostě některé nepatrné "detaily" neuvidíš.
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Fido+ 3. 6. 2005 15:59

zelda píše:Pochopitelne, ze NE. Není prakticky o nic jednodušší než dosavadní systém, není ani více odolna vuci danovym unikum a hlavne je ke vsem méně spravedliva.p/quote]

Presne naopak. Je spravedliva. Proc by nekdo mel platit dan par procent zatimco druhy treba polovinu toho co vydela? I pri rovne dani pujde jen o stejne procento. Takze ten, kdo si vic vydela taky vic zaplati. Ale je to porad spravedlivejsi nez soucasny system, ktery vyslovene tresta pracovitejsi vetsi dani a podporuje flakace.
Fido+
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka