Majetková přiznání a odhalování platů manažerů

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Helmut Niederman 22. 5. 2005 15:40

Já jsem proti jakémukoliv zákonu o střetu zájmu a majetkovém přiznání a také jsem proti odhalování platů manažerů.
Rovněž jsem proti tomu, aby i manželky politiků zveřejňovali svůj majetek. Důvod je jediný, je to komunistická myšlenka a nápad a proti takovým myšlenkám je nutno bojovat. Já nevidím nic špatnýho, když si manažer nějakého podniku vydělá i přes 10 milionů měsíčně. Mne to nějak připadá, že v této zemi je velká závist. Závist, když někdo zbohatne. A lidé,kteří závidí, si hned myslí, že je nějaký nečestný. Tak šup sem, šup tam a zákon je na světě.
Odhalování platů manažerů je navíc nebezpečným precedentem. Protože je to v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. Kdyby pan Berdár nezveřejnil svoje manažerské platy, nikdy by nebyl fyzicky napaden. Já k tomu dodávám paralelu. Je zajímavé, že ředitel Berdár je nějaký ten pátek šéfem Telecomu a je zajimavé, že pachatelé si ho vyčíhnou zrovna v tom momentu, kdy zveřejnil svůj majetek. Proč ho nenapadli dříve ? Hm ? To je právě ta souvislost. Když bude zákon o majetkovém přiznání, tak v této zemi bude doslova strach podnikat, protože každý bude v pozornosti pachatelů.
Helmut Niederman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosch 22. 5. 2005 15:43

jj, souhlas...ale jenom poznámka k tomu Berdárovi, jeho napadení nejspíš nesouviselo s jeho příijmy, ty konečně Telecom ani nezveřejnil, spíš se tahle souvislost někomu hodila jako perfektní krytí...
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Helmut Niederman 22. 5. 2005 15:45

Ještě bych chtěl dodat, že majetkové přiznání a střet zájmů ničemu nepomůže, protože to bude mezi lidmi dělat jenom zlo. A když už mají být v zákoně o střetu zájmu být také manželky politiků, tak proč tam nejsou babičky, dědové, strejdové, tety, synové, dcery, vnuci, atd. Je to prostě z Paroubkovy vlády populistický zákon a pomůže jenom komunistům. Protože oni se těší, že převezmo v tomto státě moc a pak podle přiznání budou každého podnikatele lynčovat a exekuovat.
Lidé si neuvědomili, že do svobodné společnosti tyto zákony nepatří. Sdělování majetků a platů má být dobrovolné jen na vlastní nebezpečí. Ale tohle mi příjde jako dobrovolně povinné. Navíc, kdybychom přijmuli tento zákon, tak to bude znamenat, nárustu počtu úředníků, přece to bude muset někdo kontrolovat ? Finanční úrady na to stačít nebudou. Opět vysoká buzerace a byrokracie.
Helmut Niederman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bigdoc 22. 5. 2005 17:46

Pozor na jednu věc, zveřejnění platů manažerů se má týkat pouze veřejně obchodovatelných a státních společností - tedy firem, které patří či mohou patřit víceméně "každému z nás". Je nepochybně správné, aby tyto společnosti byly pod silnou veřejnou kontrolou - a k nim úroveň platů manažerů patří. Sem též patří majetkové poměry politiků - je to silné antikorupční opatření a víme, jak na tom u nás s korupcí jsme...

Zákon o majetkovém přiznání je samozřejmě komunistická prasárna a s výše uvedeným nemá nic společného! Prosím, nesměšujme to dohromady!
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Asspenn 22. 5. 2005 18:22

Naprostý souhlas.
V soukromé firmě bez státní účasti ať si vyplácí kdo chce kolik chce a nikomu do toho nic není.
Ale tam, kde to platíme všichni? Možná by bylo i něco lepšího než zveřejňovat: veškeré mzdy by se měly odvozovat buď od celostátního průměru nebo od HDP apod. Jestliže je mzda odměnou za vykonanou práci, případně za nesenou odpovědnost, jsou to jednoduché počty. Vezmu-li průměrnou hrubou mzdu 16.000 při čtyřech týdnech po čtyřiceti hodinách (ať se to líp počítá), je to stovka na hodinu. Odpracuje špičkový manažer dvakrát víc hodin? Má 32.000. Je dvakrát kvalifikovanější než "průměr"? Má 64.000. Ale má desetkrát větší odpovědnost, aby bral 320 nebo 640 K? Když něco zvoře, dostane k úhradě desetinásobek škody? Zavřou ho na desetkrát dýl? Spíš naopak.

Jakýkoliv subjekt se státní účastí by měl mít stanovené procento z hrubého zisku, které smí jít do mezd, do investic. Zbytek do státního rozpočtu.
Prý je chytré učit se z vlastních chyb. Přijde mi chytřejší učit se z chyb jiných, nejlíp pak z chyb těch chytrých, a vlastní radši nedělat.
Asspenn
Nadšenec

Odeslat příspěvekod bigdoc 22. 5. 2005 20:44

Asspenn píše:
Ale tam, kde to platíme všichni? Možná by bylo i něco lepšího než zveřejňovat: veškeré mzdy by se měly odvozovat buď od celostátního průměru nebo od HDP apod. Jestliže je mzda odměnou za vykonanou práci, případně za nesenou odpovědnost, jsou to jednoduché počty. Vezmu-li průměrnou hrubou mzdu 16.000 při čtyřech týdnech po čtyřiceti hodinách (ať se to líp počítá), je to stovka na hodinu. Odpracuje špičkový manažer dvakrát víc hodin? Má 32.000. Je dvakrát kvalifikovanější než "průměr"? Má 64.000. Ale má desetkrát větší odpovědnost, aby bral 320 nebo 640 K? Když něco zvoře, dostane k úhradě desetinásobek škody? Zavřou ho na desetkrát dýl? Spíš naopak.

Jakýkoliv subjekt se státní účastí by měl mít stanovené procento z hrubého zisku, které smí jít do mezd, do investic. Zbytek do státního rozpočtu.o/quote]

No, to by bylo fajn v jednom případě - kdyby byl dostatek potřebné pracovní síly. Problém ale je, že i u státního sektoru je trh práce stejný jako u soukromého: na některý fleky najdeš hromadu lidí co tam budou šrotit za pár kaček, na špičková místa budeš muset ještě hrozně moc přeplácet a navíc je to u každého jobu, u každého oboru, typu práce různé a ještě se to mění z časem. Prostě si nejde říct, že na nějakou práci je 30 klacíků a ani o korunu víc, protože při náboru toho schopného neseženeš (nepřetáhneš), a hňup ti udělá víc škod než užitku. Ale za rok třeba seženeš v pohodě. Jsem taky pro nějaký regule v tomto, ale právě si myslím, že to zveřejňování platů aspoň zabrání největším zvěrstvům.
bigdoc
Nadšenec

Odeslat příspěvekod luk 22. 5. 2005 21:40

Člověk má mít takový plat, na jaký si ho zaměstnavatel cení. Takže pokud se ho někdo cení na miliony, ať je má, a nemusí se to nikde zveřejňovat (ani u veřejně obchodovatelných firem - copak z výše platu několika lidí člověk něco vyvodí?).

Jiná věc jsou státní (krajské, městské,...) organizace - tam by měl být způsob odměňování předem určený a veřejný, ostatně u ústavních činitelů (prezident, poslanci atd.) už to tak je.
<--- Odpůrci aut fkombíku by si měli uvědomit, že...
luk
Návštěvník