Weslo píše:iwi:já bych ho tady nechal - bez fanatiků to tak nějak není sranda (že Case:) )e/quote]
Jestli jsi mě chtěl označit za křesťanského fanatika.. Můj oblíbený americký fundamentalista Jerry Falwell kdysi řekl, že není radikál, ale fanatik (křesťanský). Tak si pojďme ty pojmy vymezit. Jak jsem psal jinde, jsme v postmodernismu, kdy se užívají pojmy, o kterých vlastně nikdo nic moc netuší...
Link na definici slova.
fanatizmus, fanatismus >> nekritické zaujetí; slepé vášnivé nadšení
Křesťanství je vírou v určité věci, shrnuté dobře třeba v tzv. Apoštolském vyznání. V praxi se jedná o následování Ježíše Krista, snahy se mu příbližit a být jako on. Lepší pojem než křesťanství by bylo "kristovství", mají to tak i jiné jazyky.
Je-li tvojí představou "křesťanského fanatika" někdo, kdo bezvýhradně, s nekritickým zaujetím a vášnivým nadšením následuje Ježíše, tak se dobrovolně hlásím jako křesťanský fanatik..; )
Jinak k věci. Jasně, argumentujete tu svobodou. Ale to není žádná svoboda, ale možnost asistované sebevraždy v extrémních podmínkách. Pro eutanázii se lidé rozhodují, když trpí a je o ně špatně staráno! Když nějaký umírající chce, aby ho zabili, tak je to víc než cokoliv jiného naprosto hrozný výsledek pro ty, co se o něj mají na sklonku jeho života starat. "Svoboda eutanázie" je krom jiného i svobodou pro rodinu a lékaře se na umírajícího vykašlat a prostě ho donutit k eutanázii. Ukažte mi člověka, o kterého bylo skutečně dobře na konci života postaráno a chtěl přesto zemřít. Eutanázie je útěk od odpovědnosti za péči o člověka na konci života.
Je to jako s potraty. Ve chvíli, kdy se nějaká dívka už rozhoduje o potratu, tak už je něco špatně. Nejčastěji je to výsledek nezodpovědnosti (partnerů) a nerespektování toho, že sex patří do manželství. Kdyby byli lidé odpovědní a respektovali by realitu, že Bůh stvořil člověka a sex pro něj jako něco, co patří do manželství, nebyl by problém potratů. Potrat je jenom nejhorší řešení dané situace, o něco přijatelnější je díte porodit a předat nějakou formou do péče jiným.
To samé u eutanázie. Eutanázie je výsledek klimatu v zemi. Dnes je důležité být mladý, úspěšný, krásný a zdravý a to nejlépe věčně. Na staré se jaksi zapomíná. Proč se starat o staré? Trpí, jsou blízko smrti, nejlepší už mají za sebou... radši jim dáme "svobodu zemřít", proč se jimi zatěžovat? Jasně, můžou chtít žít. Ale proč, když na ně kašleme? Kde je pomoc umírajícím po stránce duševní či duchovní? Není zanedbávána nakonec i péče o tělo? Kde jsou příbuzní? Tohle je problém! Vaše řešení je smrt. Ne svoboda, ale smrt. Je to jako nechat někoho samotného bez ničeho na opuštěném ostrově, bez šance se dostat pryč a nechat mu tam nabitou pistoli. Jasně, má přece svobodu žít a na tu pistoli se vykašlat... Ale.. Jistě chápete..; )
A tak zůstává víra, naděje, láska - ale největší z té trojice je láska.
1. Korintským 13,13