vlazy píše:Toto je jeden z důvodů proč odmítat trest smrti. Nikdy nemůžeme vědět kdo a jak nám bude vládnout za 5, 10 nebo více let a zda by pak ten trest smrti nebyl zneužívaný proti nepohodlným lidem, tak jak to bylo např. u nás v bývalem Československu v 50 létech minulého století. Každý zločin by samozřejmě měl být patřičně potrestaný, ale ne trestem smrti.o/quote]
No jo - ale koho potrestáš víc, když posadíš několikanásobného brutálního vraha nadosmrti do českého fešáckého kriminálu s možností koukat na TV nebo video, chodit do tělocvičny/posilovny nebo na koncert rockové skupiny nebo jen se tak poflakovat po cele nebo si číst a PŘITOM NEMAKAT - protože vše včetně strážní služby ( v takovém případě spíše ochranky před odplatou pozůstalých) ZAPLATÍ STÁT - NEBOLI MY VŠICHNI??? Je to trest pro něj, nebo pro společnost, která ho bude několik desítek dalších let živit, šatit, prostě zaopatřovat, aniž by on sám měl jakoukoliv povinnost se podílet na placení těchto nákladů?
Ne - já jsem pro trest definitivní - samozřejmě pokud je bezvýhradně prokázán a byl by to trest za podobné činy, jako jsou vraždy dětí nebo zvlášť brutální násilí - neboli činy s nebezpečností obzvláště vysokou pro jakoukoliv společnost. Disidentura nebo hospodářské delikty nepokládám za dostatečně nebezpečné, aby za ně uložený trest mohl být až absolutní - ale právě proto, že několikanásobných vrahů a podobných kreatur není tolik (naštěstí), stálo by za to zbavit jich společnost definitivně. Bez soucitu, klidně i stejně brutálně, jak oni páchali své činy. A pokud možno veřejně, jako ve středověku - možná by to odradilo některé z těch, které od brutálních činů neodradí "pouhé" doživotí. Pokud totiž platí princip toho, co nazýváme DEMOKRACIE, pak musí být většina chráněna před činy, páchanými na ní a na celé společnosti několika jedinci, tvořícími zlomkovou mikromenšinu i za cenu porušování takzvané HUMANITY - protože ona mikromenšina se svým jednáním vůči zbytku společnosti oné HUMANITY už předem zřekla.
je mi tady z toho na blití.