Generální stávka státních zaměstnanců

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod MarkFX 15. 11. 2010 10:36

Slečna je taky státní zaměstanec, na vysokou školu má "luxusní" plat nějakých 11tis, ale stávkovat nepujde.. Mají se zrušit platové třídy jo? Jí by to spíš asi prospělo, na to že ostatní zaměstnanci co jsou tam už třeba deset let a stejnou prácu dělají o třetinu pomaleji, ale berou o hodně více než ona jenom protože jsou tam dýl, jsou ty tabulky asi spravedlivé no.. :oops: :-D

Já ji řikám že to nemá tak hrotit, že se má přizpůsobit zažitému tempu.. :D
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Legenda

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 11. 2010 12:34

allybaba: Až na to, že oni už měli platy zmraženy, minulý rok přišli o 4% a teď zase. Navíc od roku 2002, kdy jejich plat přestal být vázán na násobek úřednického platu, jim reálný plat vlastně klesá. Celkově to tedy dost možná i přes těch tvých 20% bude.

PatrikChrz: Kvůli platu (i jiným podmínkám) i u nás stávkovali zaměstnanci soukromé firmy. Takže to není jen výsada státních zaměstnanců. Jen vás v práci nesmí být 5 nebo být jinak lehce nahraditelní.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod 4honza 15. 11. 2010 13:37

Nejsem státní zaměstnanec, takže stávkovat nebudu.

Co se týče stávkování, pokud bych náhodou státní zaměstnanec byl, stávkoval bych v případech, kdyby se jednalo např. o špatné pracovní podmínky nebo proti konkrétní (třeba neschopné) osobě ve vedení. Snižování platu by se mi taky nelíbilo, ale řešil bych to prostě změnou zaměstnavatele, stávka se mi v tomto případě zdá neadekvátní, i když ji ústava zaručuje.
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 11. 2010 15:07

Docela by mě zajímalo, kolik z vás by opustilo svoji práci, pokud by jim chtěli snížit plat a přitom by nevyužili (nepřipojili se) stávku jako poslední šanci na zachování platu a místa. Děláte hrdiny, protože tu možnost nemáte. :-!
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod 4honza 15. 11. 2010 15:56

Jack111> Nemůžu mluvit za ostatní, ale já už jsem to 2x udělal :-) - jedním z hlavních důvodů změny zaměstnání bylo neadekvátní ohodnocení (ale ne úplně jediný důvod). Mimochodem v jedné z těch firem bylo odbory skoro sprosté slovo a traduje se, že ti, kteří se o to pokoušeli, byli nedobrovolně odejiti.
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod Jack111 15. 11. 2010 16:39

4honza: A snižovali ti ten plat o 10% procent nebo byl malý už když jsi nastupoval?
On je taky rozdíl, když ti je dvacet a když ti je pětapadesát.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 15. 11. 2010 18:37

Mimochodem, to je další docela velký faul od vlády - že není stále schopna říct, co vlastně bude dělat. Kecy o 10% snížení nákladů na státní správu jsou trochu málo.

To by se dalo říct, že na MD přestanou kupovat plyšové medvídky kus za 200,- + šálu k nim za 80,-; že páni ministři budou jezdit o rok déle ve svých stále zachovalých Superbech a nebudou zase slintat po vozovém parku značky BMW, mohlo by se toho docílit i rozumným sledováním nákladů na tisk, kancelářské potřeby a telefonování; vypovězením často předražených smluv na různé služby; peníze ve výši pár úřednických platů by se ušetřily třeba i tak, že by se nekupovaly zbytečné informační systémy, když ty původní fungují dobře; některé úřady by se místo placení drahých pronájmů mohly přestěhovat do prázdných budov, které stát vlastní a za nemalé peníze udržuje, a tak dále a tak podobně.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod mareq0 15. 11. 2010 19:21

Nejsem státní zaměstnanec, ale stávku podporuji. Mám revolucionářského ducha. :twisted:
Nesouhlasím se současnou politikou a jejími dopady nejen na státní zaměstnance. Chybí solidarita a zdravý rozum.
Chybí jednotící myšlenka, nějaká jiná koncepce než jen šetřit za každou cenu drobné a pořádné peníze dále vyhazovat z oken. Bohužel stávky v ČR nemají mezi lidem podporu. Češi hledí jen na sebe, když se snižovaly platy a propouštělo v soukromém sektoru, ať se platy snižují i ve veřejném sektoru. Obojí je špatně!

4honza:
Změnit práci je logická a správná volba. Ovšem těžkou můžou dnes všichni nespokojení jednoduše najít lepší práci. Tolik jí prostě není (v některých regionech takový pojem ani neznají). Řadoví státní (skoro mám chuť napsat protekční :D ) úředníci nebudou zrovna žádaným artiklem na trhu práce.
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 15. 11. 2010 21:07

proč myslíš? Co vím, tak řada kolegů se už docela chytla. A část z nich si pořídila živnostenský list a docela se jim daří. Horší to mají některé kolegyně před důchodem. Dělaly dobře a jejich náhradu za mladší a patřičně nezkušené považuju docela za všivárnu.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod mareq0 15. 11. 2010 21:28

Rád bych se pletl. Vycházím z toho, že míra nezaměstnanosti je dost vysoká. A pokud chceš začít podnikat tak také potřebuješ přinejmenším prostředky, které dnes ne každý má.
A je zatracený rozdíl hledat práci, kde je nezaměstnanost relativně nízká (6%) nebo tam kde je hodně vysoká (20%).
Obecně vzato si nemyslím, že je teď skvělá příležitost, jak si v tomto polepšit. Dravci to dokážou, ale většina padne za oběť... Je fakt že jsem skeptik :D
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod 4honza 15. 11. 2010 22:16

Jack111 píše:4honza: A snižovali ti ten plat o 10% procent nebo byl malý už když jsi nastupoval?

Ne, nesnižovali plat, jenom mi ho nechtěli nebo nemohli zvýšit.
Jack111 píše:On je taky rozdíl, když ti je dvacet a když ti je pětapadesát.

Nejsem ani jeden z těch případů. Na druhou stranu ani nelze nic generalizovat, znám případy, kdy zájem zaměstnavatele o šedesátiletého člověka byl opravdu velký - - ne díky věku, ale díky schopnostem .Každý má jinou cenu na trhu práce.
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod mikicz 16. 11. 2010 11:27

mareq0 píše:Nesouhlasím se současnou politikou a jejími dopady nejen na státní zaměstnance. Chybí solidarita a zdravý rozum.

no, já se za revolucionáře taky někdy považuji, ale z principu nehodlám být solidární s někým, jehož jedinou náplní práce je komplikovat a znepříjemňovat mi život. Což jsou mimochodem všichni úředníci a většina policajtů, co jsem kdy potkal.
A popravdě mě docela mrzí, že do jedné škatulky s nima patří ještě učitelé a hasiči, protože ti většinou dělají užitečnou práci a jsou trestáni za to, že patří ke státní správě.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dockalacek 16. 11. 2010 12:58

Zas si musíš uvědomit, že úředníci plní jen zákony. Podle mě jsi měl smůlu na lidi. Netvrdím, že úředník nemůže být pitomec, ale ve většině případů plní jen to, co mu ukládá zákon a zákony vymýšlejí poslanci. Samozřejmě, úřednická zvůle je humus, ale zas bych je neházel všechny do jednoho pytle, stejně jako policajty. Pitomec se najde v jakékoliv profesi. Úředníků je tady tolik proto, že jim stát dal podmínky. Nemusíš je mít rád, můžeš je i nesnášet, ale úředník za to, že je úředník, nemůže. Kdyby je stát nepotřeboval, nebude je zaměstnávat. Takže bud naštvaný na stát, ale ne na úředníky. Mimochodem, ti tvoří jen zhruba šestinu státních zaměstnanců. Učitelů je 200 tisíc. A i kdybys polovinu úředníků propustil, ušetřilo by to tak 10 miliard korun.

V diskuzích na internetu vidím velkou nenávist mezi státním a soukromým sektorem. Já s tím snížením souhlasím. Vím, že platy ve státní správě nejsou nic moc, ale pokud by na to snížení přistoupili, určitě by to zlepšilo vnímání státních zaměstnanců zbytkem společnosti. Já ne, ale velká část lidí je bere jako vyžírky, což je smutné. Soukromá sféra tvrdí, ať jdou st. zaměnstnanci makat k soukromníkovi, státní zaměstnanci tvrdí, pojďte si to zkusit k nám. Kde je pravda? Je to smutné..

P.S. Nejsem státní zaměstnanec
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Moderátor

Odeslat příspěvekod 4honza 16. 11. 2010 13:09

dockalacek píše:Zas si musíš uvědomit, že úředníci plní jen zákony.

Ovšem ne všichni :-) Špatně na tom je, že všichni jsou hozeni do jednoho pytle, jede se podle jednoho mustru.

No a nejsnáze odejdou ti nejschopnější, ti o práci většinou nemusí žebrat. Firma, když přijde o schopné lidi, tak půjde ke dnu. Když o ty schopnější příjdou ve státním sektoru, tak jsou na tom biti ti, co jejich služby budou potřebovat.

Edit: opravena hrubka :)
Naposledy upravil 4honza dne 16. 11. 2010 19:21, celkově upraveno 1
4honza
Datel roku 2009

Odeslat příspěvekod mareq0 16. 11. 2010 17:46

mikicz píše:...nehodlám být solidární s někým, jehož jedinou náplní práce je komplikovat a znepříjemňovat mi život...

A platíš ještě daně ? ;-)

Já bych řekl, že tento stát je řádně zasviněný - takové nepěkné, rozplizlé lejno. A jak chcete vyčistit lejno? Jedině tím, že ho spálíte.
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka