Já taky napíšu svůj názor. Čtu diskuze na ihned.cz, idnes.cz, aktuálně.centrum.cz a
http://www.lidovky.cz. Musím říct, že těžko bysme asi hledali nenáviděnější profesi, než státní zaměstnanec. Ano, já souhlasím s 10% snížením platů, ale aby to tak opravdu bylo. Jestli je pravda ovšem pravda, že sestra ve zdravotnictví přijde až o 10 tisíc měsíčně, tak se naštvání zaměstnanců nedivím. A také je rozdíl, když někdo přijde o deset procent z 30 000 korun a nebo o 10% z 13 000 korun. Vždycky totiž záleží, z jakého základu se to počítá, protože za 27 000 se dá slušně vyžít (relativně), ale za 11 700 už těžko..
A teď, kdo má pravdu. Drábek, kterému jde o efektivnost a o to, aby byl dobře zaplacen ten, kdo dobře pracuje a nebo odbory, které tvrdí, že lidé přijdou až o 40% platu?
Určitá solidarita by mezi státním sektorem a soukromým sektorem být měla. Ve druhém jmenovaném se platy taky snižovali a taky se propouštělo. Ale nelíbí se mi ty hlasy, které říkají, že státní zaměstnanci jsou vyžírkové, flákači atp. Někde určitě, ale rozhodně je nelze všechny házet do jednoho pytle. Lidi vždycky rádi hodnotí profese druhých, aniž by věděli, co obnáší. Jasně, že dělat úředníka určitě není tak namáhavé jako dělat horníka. Avšak musím se smát, když slyším lidi, kteří říkají, že by propustili polovinu úředníků a té druhé snížili plát o 50%. Taková referentka MPO s VŠ má po 7 letech praxe 20 500 korun hrubého. Viz Lidové noviny. Úřednice sociálky, město nevím, 30 let praxe, 18 tisíc čistého.. A makají tam, jen se z nich kouří, navíc mají dvě kolegyně ještě propustit..
Sociální služby, kde se starají o mentálně či zdravotně postižené, prý plat 13 000 hrubého. Takže opravdu lidem přísluší hodnotit, kdo má málo a kdo hodně? Každý člověk (traktorista, uklízečka...) si zaslouží slušný plat. A pětina lidí v této zemi prý dělá za méně než polovinu průměrné mzdy.. Síla, co? Takže si nezáviďme, kdo kolik má a komu ubrat, protože tím, že na tom budeme všichni stejně špatně, tím se atmosféra v téhle zemi nezlepší...
Jasně, já jsem pro optimalizaci státní správy. Ano, je přebujelá. Ale kdo k tomu vytvořil podmínky a zákony? Vlády přece.. Úředníci přece nevytvářejí místa sami, ty místa vznikly, protože je vláda vytvořila. Takže je logické, že když se má propouštět a snižovat plat, komu by se to líbilo.. Ale ona se efektivita měří v nemanuálních profesích těžko. Za minutu vyrobím X nanuků, ale jak chcete poměřovat efektivitu úředníka? Tam prostě stačí, když dělá dobře svou práci. Ale jak to změřit? Zpracuj tyhle dokumenty, odpověz na tyhle mejly...
Někteří se ohánějí hodnotou, že výrobní sféra je TOP, ti že vytvářejí hodnoty atp. Ano, ale společnost potřebuje i takové, co nepracují manuálně. A kdyby Vaše dítě dobře studovalo a chtělo by do státní sféry, určitě byste měli radost, že má dobré místo a určitě byste o něm nemluvili jako "o vyžírkovi, kterého si platíte ze svých daní", jak čtu v diskuzích..A ty platy nejsou zas tak úžasné..
Čili ano, 10% dolů, souhlas. Ale jak u koho. Jinak by to mělo být u někoho, kdo má 50 000 (tam bych sundal 20%) a jinak u člověka s 15 000...N a platy státních zaměstnanců jde 138 miliard korun, což zní hrozivě. Ale 40 miliard z toho tvoří platy ústavních činitelů!!! Kdyby se to snížilo o polovinu, na 20 mld., nic by se nestalo..
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)