Podporujete dnešní (21.9 2010) odborářskou demonstraci?

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod dockalacek 21. 9. 2010 09:27

Podělte se o názory na toto téma. Souhlasíte s protesty nebo je považujete za neoprávněné?
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Moderátor

Odeslat příspěvekod trent 21. 9. 2010 10:14

Netvrdím, že jsou zcela neoprávněné(kdo by se nečílil, kbyby mu šáhli na peníze), ale nesouhlasím s ní. Ani trochu. Policistů máme až až a výkony nejsou vidět.
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod Slonik 21. 9. 2010 15:48

Nevím proč byla dnešní demonstrace svolána a ani z jejího průběhu vysílaného živě na ČT24 jsem se nedozvěděl co vlastně mělo být jejím cílem. Jsem rovněž státní zaměstnanec, ale odmítám se nechat strašit dosud neschválenými a různě dezinterpretovanými tabulkami. Pár kolegů bojovně vykřikovalo, že tam půjdou, někteří dokonce "že mají právo tam jít" a když jsem je jemně upozornil, že mají právo tam jít ve svém volném čase - tedy že si musí buď vzít dovolenou, neplacené volno nebo si domluvit napracování tohoto času, tak jejich nadšení zásadně ochablo.

A tak asi nejzajímavějším poznatkem z celé dnešní akce je, že odboráři umí docela dobře plánovat, mají Office 2007 a pracují s leteckými/satelitními snímky - viz. plán akce :-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod mareq0 21. 9. 2010 17:13

Nejsem státní zaměstnanec a souhlásím se stávkou. Kroky vlády jsou chaotické a bezohledné. Až začnou páni politikové u sebe a ukáží že nejenom vy se budete muset uskromnit, ale i my tak učiníme, tak budiž. Ale takhle si žádnou podporu a zastání nezaslouží. Stávka a nepokoje téhle zemi jenom prospějí. Oddělí hnůj od úrody :D

Tím netvrdím, že nemáme policistů nadbytek a že přebujelá administrativa má zůstat přebujelá. Aneb propouštět umí každý blbec. To je rychlé "řešení", které přináší další problémy... A je třeba vidět i chování naši elity - (nejen) parlament plný nenasytných otesánků, kteří by pro své blaho nejraději sebrali bezdomovcům i chodník pod nohama...
Obešel já polí pět!
mareq0
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 21. 9. 2010 17:52

v čem prospějí nepokoje? To mi nějak není jasné? S tím, že jsou kroky vlády chaotické a ve své podstatě nemají hlavu ani patu, souhlasím. Změny jsou nutné, ale měly by být řádně a srozumitelně vysvětlovány. Z tohoto hlediska snad o 100% vyšší účast než očekávali sami organizátoři, trochu pomůže.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod Jack111 21. 9. 2010 19:41

Docela by mě zajímalo, jestli slibovači skutečně odejdou a nebo jen slibují...jako romové. Dva známí ze státní správy mi řekli, že do konce roku musí několik zaměstnanců propustit. Netrápí je, jak to zvládnou v menším počtu lidí (to zvládnou. Eh? Tak k čemu tam teď jsou ti lidi navíc?), ale koho propustit. Doufají, že po výsluhách skočí co nejvíc lidí, aby nemuseli na někoho ukázat.
Ano. Dva je dost málo. Někde snad lidi chybí nebo mají lidí tak akorát. Co ten zbytek?
Za druhé. Proč tam ti lidi jeli demonstrovat? Kvůli propouštění? To jsem neslyšel ani jednou. Kvůli sníže příjmu! Nejsem státní zaměstnanec. Nevím kolik tam kdo bere na jaký pozici a je mi to jedno. Ale když se někoho zeptám, o kolik skutečně přijde, nemá tušení ani jeden. Dostanou méně peněz, to ano. Pokud nepropustí dostatek lidí, budou mít menší příjem. Ale jak sakra mohou vědět o kolik?
Jen ať odejdou. Ať neslibují! Mě chybět nebudou. V případě potřeby za dveřmi čeká dost lidí.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod nazdar (novy) 21. 9. 2010 19:41

Souhlasím
s demonstrací odborářů, protože vláda nemá ucelenou koncepci řešení problémů a dobře ví, kam nesmí. Proč se neřeší progresívní daň u vysokopříjmových skupin, všude ve světě je to normální projev solidarity. My ale víme, jaké finance stojí např. za VV, o stoupencích ODS a TOP raději nemluvě. Proč se neřeší nemravné platy vedoucích pracovníků ve státem řízených organizacích, proč se neruší tzv. zastropení odvodů do soc. a zdrav. pojištění, kdy nemravné příjmy nemusí platit odvody dle skutečných příjmů, ale jen do výše "stropů"? Proč nikoho nezajímá jak se získávají majteky, v našem vzoru USA je běžná finanční policie, proč se v našem absurdistánu zrušila? Proč nejsou daně z vysokých majetků? Vláda jde prostě cestou nejmenšího odporu, ale doufám, že se přepočítala. Proč si páni poslanci příkladně nesáhnou na koryta, proč se páni soudci schovávají za nezávislost? Komu asi slouží, když jim to projde? Těch proč je moc a na další demonstraci budu také i když moje příjmy jsou nadprůměrné, ale za cenu tvrdého úsilí.
po trávě se nechodí,tráva se hulí
nazdar (novy)
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 21. 9. 2010 19:49

Človek s vyšším příjmem platí vyšší daně, než člověk s nižším příjmem. To podle tebe není progrese?
Strop pojistného je naopak u nás velmi vysoko! Mnohem výš než třeba ve Francii, Rakousku Německu nebo třeba v Estonsku.
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod nazdar (novy) 21. 9. 2010 20:41

Pochopitelně, že vyšší základ vytváří vyšší objem, ale kouzlo je v tom, že celková daň je ve výši 15 %. Tedy pro všechny a to je to vo co go. Jak může být spravedlivé, že je stejná daň ve výši 15 %, když nejsou stejné příležitosti? Kolik lidí asi může zastávat funkci ředitele ČEZ, šéfa státních drah atd. Kolik lidí, mnohdy i schopnějších, může zastávat funkci v dozorčích radách, nebo sedět u koryt na ministerstvech? Proč vláda řve, že chce snížit platy státním zaměstanacům a nehovoří o svých hájených příbuzných u výhodnějších koryt? Ti, kdož budou schvalovat zvrhlé zákony, mlaskají u koryt nejrůznějších dozorčích rad, o jejich nezdaněných příjmech raději ani nemluvit. Jestliže šetřit, tak všude, státní pokladnu nerozkradli řadoví občané, tak proč mají nést následky?
po trávě se nechodí,tráva se hulí
nazdar (novy)
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Jack111 21. 9. 2010 20:45

No svět není spravedlivej. Narodit se jako následník trůnu taky nemůže každý a je to snad ten důvod, proč nemít království?
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod dockalacek 22. 9. 2010 09:14

Já taky napíšu svůj názor. Čtu diskuze na ihned.cz, idnes.cz, aktuálně.centrum.cz a http://www.lidovky.cz. Musím říct, že těžko bysme asi hledali nenáviděnější profesi, než státní zaměstnanec. Ano, já souhlasím s 10% snížením platů, ale aby to tak opravdu bylo. Jestli je pravda ovšem pravda, že sestra ve zdravotnictví přijde až o 10 tisíc měsíčně, tak se naštvání zaměstnanců nedivím. A také je rozdíl, když někdo přijde o deset procent z 30 000 korun a nebo o 10% z 13 000 korun. Vždycky totiž záleží, z jakého základu se to počítá, protože za 27 000 se dá slušně vyžít (relativně), ale za 11 700 už těžko..

A teď, kdo má pravdu. Drábek, kterému jde o efektivnost a o to, aby byl dobře zaplacen ten, kdo dobře pracuje a nebo odbory, které tvrdí, že lidé přijdou až o 40% platu?

Určitá solidarita by mezi státním sektorem a soukromým sektorem být měla. Ve druhém jmenovaném se platy taky snižovali a taky se propouštělo. Ale nelíbí se mi ty hlasy, které říkají, že státní zaměstnanci jsou vyžírkové, flákači atp. Někde určitě, ale rozhodně je nelze všechny házet do jednoho pytle. Lidi vždycky rádi hodnotí profese druhých, aniž by věděli, co obnáší. Jasně, že dělat úředníka určitě není tak namáhavé jako dělat horníka. Avšak musím se smát, když slyším lidi, kteří říkají, že by propustili polovinu úředníků a té druhé snížili plát o 50%. Taková referentka MPO s VŠ má po 7 letech praxe 20 500 korun hrubého. Viz Lidové noviny. Úřednice sociálky, město nevím, 30 let praxe, 18 tisíc čistého.. A makají tam, jen se z nich kouří, navíc mají dvě kolegyně ještě propustit..

Sociální služby, kde se starají o mentálně či zdravotně postižené, prý plat 13 000 hrubého. Takže opravdu lidem přísluší hodnotit, kdo má málo a kdo hodně? Každý člověk (traktorista, uklízečka...) si zaslouží slušný plat. A pětina lidí v této zemi prý dělá za méně než polovinu průměrné mzdy.. Síla, co? Takže si nezáviďme, kdo kolik má a komu ubrat, protože tím, že na tom budeme všichni stejně špatně, tím se atmosféra v téhle zemi nezlepší...

Jasně, já jsem pro optimalizaci státní správy. Ano, je přebujelá. Ale kdo k tomu vytvořil podmínky a zákony? Vlády přece.. Úředníci přece nevytvářejí místa sami, ty místa vznikly, protože je vláda vytvořila. Takže je logické, že když se má propouštět a snižovat plat, komu by se to líbilo.. Ale ona se efektivita měří v nemanuálních profesích těžko. Za minutu vyrobím X nanuků, ale jak chcete poměřovat efektivitu úředníka? Tam prostě stačí, když dělá dobře svou práci. Ale jak to změřit? Zpracuj tyhle dokumenty, odpověz na tyhle mejly...

Někteří se ohánějí hodnotou, že výrobní sféra je TOP, ti že vytvářejí hodnoty atp. Ano, ale společnost potřebuje i takové, co nepracují manuálně. A kdyby Vaše dítě dobře studovalo a chtělo by do státní sféry, určitě byste měli radost, že má dobré místo a určitě byste o něm nemluvili jako "o vyžírkovi, kterého si platíte ze svých daní", jak čtu v diskuzích..A ty platy nejsou zas tak úžasné..

Čili ano, 10% dolů, souhlas. Ale jak u koho. Jinak by to mělo být u někoho, kdo má 50 000 (tam bych sundal 20%) a jinak u člověka s 15 000...N a platy státních zaměstnanců jde 138 miliard korun, což zní hrozivě. Ale 40 miliard z toho tvoří platy ústavních činitelů!!! Kdyby se to snížilo o polovinu, na 20 mld., nic by se nestalo..
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
Moderátor

Odeslat příspěvekod Jack111 22. 9. 2010 09:59

dockalacek: Je to docela otázka. Pokud máš vyšší příjem a odkládáte si stranou s manželkou měsíčně třeba 5 000, tak si říkáš pohoda, máme ještě rezervu. A najednou vám sníží plat o 10% Brali jste 30 000, jste o šest tisíc dole... Je to stejný jako u menšího příjmu, jen ty čísla jsou jiná. S nižším příjmem bude člověk žít víc "na doraz" a v případě nouze už asi nebude mít moc kde ušetřit, ale rozhodně to nemůžeš říct, že všichni, co berou nadprůměr si klidně mohou dovolit přijít o 10% nebo víc procent z platu.
Plus výhoda, že sehnat špatně placenou práci je snazší než dobře placenou. Bereš 50 000 ve státní správě? Kam půjdeš jinam, abys měl podobně? Když bereš 13000 tak stačí otevřít noviny a můžeš začít obtelefonovávat.

Když vyjde článek, že se bouří zaměstnanci soukromého sektoru, bude v diskuzích desítky příspěvků, jaký to jsou vyžírkové. Když vyjde, jak se mají dobře a kolik berou, budou to zase vyžírkové. Do diskuze většinou nenapíšeš, že souhlasíš :-D Ze soukromého sektoru se do novin nic moc nedostane, protože většina podniků má pár zaměstnanců a tak to nikoho moc nezajímá. Ale třeba docela nedávno o bouřích ve škoda auto se psalo. A jak jim všichni nadávali, že ty prachy u pásu jsou moc velké a oni chtějí ještě víc! :-D

Nevím kolik berou učitelé ani zdravotníci. Z mé zkušenosti ale vyplývá, že tabulky o platu zas tolik nevypovídají. Já mám také tabulkový plat a podle něj podprůměrný příjem. V novinách jsem už četl, že přesně tolik (přidali k tomu asi pětikilo) skutečně berem. Není to pravda. Odměny, příplatky, příspěvky a bonusy novináři nezjistili. Jsou ty čísla dnes v novinách konečná?

Některým ústavním činitelům bych naopak přidal...
Jack111
Přeborník

Odeslat příspěvekod Olimant 1. 10. 2010 23:17

Se stávkou nesouhlasím. Propouštělo se v soukromém sektoru, proč by měl být státní sektor jiný? Měl by reagovat na ekonomickou situaci stejnými mechanismy.

Když už jsme u těch platů zaměstnanců, tak Kalousek v OVM říkal něco v tom smyslu, že teď podá návrh zákona na snížení platů ve státním sektoru plošně 10%, kromě soudců (těm navrhuje 4%) a poslancům, kterým se má snížit příjem o celkem 9% plus zdanění čehosi teď nezdaněného... Jestli to projde, to nevím, ale je to odpověď na to, že u sebe nic nekrátí...
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Olimant
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 3. 10. 2010 15:21

Věc má několik rovin:
1) Dá se zcela souhlasit se snížením objemu mzdových prostředků ve státní správě úhrnem o 10%

2) Propouštění tak jak bylo nastaveno je už poněkud diskutabilní, protože je plošné - bez ohledu na to zda je třeba danou činnost vykonávat nebo nikoli. A protože se to dělá opravdu hodně tupě, tak se stává, že se zruší místo s ním související agenda, kterou podle kompetenčního zákona daný úřad musí vykonávat. Za měsíc si toho samozřejmě někdo všimne, takže se to místo zase vytvoří. To pochopitelně může snadno vygenerovat u zaměstnance propuštěného "pro nadbytečnost" žalobu, ve které bude nejspíš úspěšný a to se všemi finančními důsledky pro erár.

3) Vláda fatálně selhala v komunikaci. Po světě začaly lítat tabulky (údajně vypočtené kýmsi z MPSV), ze kterých plynulo, že většina tabulkových platů půjde dolů o desítky procent (například mě to vyšlo okolo 30% méně). Kecy o posílení zásluhovosti pak způsobili další zlo, protože, bohužel - tento způsob spíše než výkon a kvalitu práce podporuje "řiťolezectví" a pochlebování nadřízeným a zcela podvazuje například nezávislost úředníků, kteří vydávají správní rozhodnutí. Navíc se jednalo o návrh, který ani neprojednala vláda, což se ovšem nikdo z pánů ministrů neuráčil dostatečně objasnit.

4) Zdanění poslaneckých náhrad je sice krok správným směrem, ale podle mě zcela nedostatečným. Nevidím jediný důvod, proč by vyplácení náhrad nemělo podléhat řádnému vyúčtování (předložení dokladů). Stejně tak nevidím důvod vyplácet náhrady za cestování, pokud mají k dispozici kompletní veřejnou dopravu zdarma.

To co předvedli odboráři je v podstatě logické - dostali do rukou klacek, tak ho zvedli. Sice s jejich názory bytostně nesouhlasím, ale technicky to dělají velmi dobře. A vina je spíš na straně vlády, že jim ten klacek do rukou dala. 40.000 lidí na náměstí není úplně málo - a kdyby bylo vše rozumně a srozumitelně vysvětlováno, tak by jich tam určitě tolik nebylo :D
Slonik
Expert