Výsledek voleb 2010

Vrcholová i místní politika; vláda, zákony, soudy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod trent 3. 6. 2010 17:04

Programy pro nerozumné být mohou, ale určitě to není důvod, proč by měl o krocích vlády jednak kdekdo na internetu.
Rýpnutí beru a moc dobře vím, že ODS měla vizi.... asi jako komunisti...
Já uznávám jedinou vizi a to je vize Praotce Čecha a kněžny Libuše. :D
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod S-Tony 3. 6. 2010 19:54

To já mám taky vizi. Naštěstí nemá s politikou moc společného, ale počítá s jejímy špatnými dopady. A halvně se mi moje vize naplňuje.
Stejně je lepší spoléhat sám na sebe. Volby jsou jen takové spestření ať se lidi média mají o čem bavit. A ať lidi neztratí úplně naději. To zlepšení optimismu lze po volbách dobře pozorovat u většiny lidí.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Přeborník

Odeslat příspěvekod trent 4. 6. 2010 05:21

Tak tak... nejlepší je být samostatný. Problém nastane, kdy musíš něco řešit se státní sférou, nedej bože od ní něco požaduješ.
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
NightWriter

Odeslat příspěvekod Medy-Pohodicka 7. 6. 2010 16:44

Výsledky voleb otvírají prostor pro vývoj, který nelze dost dobře odhadnout. Na straně jedné je to oslabení "konzervativních hodnot" na straně druhé šlo v nastavení voleb především o oslabení dvou největších stran. Nyní jde o to, ve prospěch koho. Noví politici jsou nezkušení a snadno ovladatelní. Kdo jim však bude radit? Možná někdo proevropský, možná někdo ze střední vrstvy, možná, že nastane tak velká změna, že se silné strany pokusí o puč.

-- 7. 6. 2010 17:51 --

Na ilustraci, jak složitý problém to je, uvedu, že je snaha snížit počet pracovníků státní správy. Pak ale mnohé úkoly musí převzít soukromé firmy a tím se plnění úkolů velmi prodraží. Stát by ušetřil, pokud by mnohé úkoly plnil vlastními zaměstnanci. Jenže kdo by riskoval navýšení státních zaměstnanců? Také by bylo možné omezit úkoly správy a nedůležité aktivity buď zákonem zrušit nebo redukovat. Pak by ale mnozí zaměstnanci neměli práci a to by se jim jistě nelíbilo. Ať se udělá cokoli, někomu to vyhovuje a jinému to vadí. Jenže ztráta motivuje mnohem více, než výhoda.
Medy-Pohodicka
Čtenář

Odeslat příspěvekod Slonik 8. 6. 2010 02:47

ano, je to složitý problém. Jeho složitost dokazuje i fakt, že to co jsi napsal v druhém odstavci je z velké části mimo realitu. Omezování státní správy outsourcingem je proveditelné jen výjimečně. Činnosti, kde to šlo jsou už dávno převedené "ven" (úklid, recepce, podatelna, stravování, reprografie, IT, údržba, ...). V řadě případů jde i o právní služby, správu vozového parku a budov. Z velké části jsou tyto služby levnější než když si je úřady zajišťovaly samy.

Dnes se snižují stavy na základě výsledků procesních auditů (nemusí jít nutně o draze placené "takyaudity"), optimalizují se agendy, odstraňují se duplicity. Změna zákonů není "také možnost" ale v řadě případů nutný krok - nejde jen o kompetenční zákon, ale i o zmocňovací ustanovení jenotlivých zákonů, kde se často dvěma úřadům nařizují povinnosti, které se z principu dublují.

Je to fakt o dost složitější než si představuješ. ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod nazdar (novy) 29. 6. 2010 19:20

Ať je ve vládě kdokoli, těžko udělá zázraky v ekonomickém vývoji, protože z převážného počtu rozhodujících ekonomických celků nelze očekávat podporu domácí ekonomiky, jedná se o pobočky zahraničních majitelů a ti tady nebudou podporovat konkurenci v neprospěch jejich domácích firem, to by je jejich lidé vypráskali. Jedna stránka je ekonomika a druhá stránka je politika. Česká politická elita ráda kritizuje Čínu, KLDR nebo Kubu za porušování lidských práv, ale podívejme se co praktikují sami tady v Česku. Co to je, když se opozice vyšachuje ze všech funkcí? Když se opozice prostě odstaví a ignoruje? Tomu se říká TOTALITNÍ způsob vládnutí. Díky TOP 09 se do politiky dostalo plno recyklovaných profláknutých dinosaurů třídy Kalousek, Parkanová , no raději otevřít lahvinku dobrého moku a nekazit si náladu. Tady dnes startuje nová totalita, tentokráte obarvená modře, protože vedoucí úlohu hraje ODS. Lidé bděte a neblbněte.
po trávě se nechodí,tráva se hulí
nazdar (novy)
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jannnn 30. 6. 2010 22:50

hehe, tě to musí asi hodně štvát :D
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 1. 7. 2010 10:02

nazdar (novy) píše:Tady dnes startuje nová totalita, tentokráte obarvená modře, protože vedoucí úlohu hraje ODS. Lidé bděte a neblbněte.

Myslíš tím jako ČR? Vždyť se ODS vzdala prakticky úplně všeho. Žádná vedoucí úloha se nekoná.

Osobně jsem přesvědčen, že tyhle bezprecedentní ústupky jsou z hlediska ODS velmi dobrým tahem.

1) Reformní odpovědnost prakticky nese TOP09 (MF, MPSV, MZd) - zvyšování nepřímých daní, omezování sociálních transferů, zvyšování spoluúčasti pacientů, důchodová reforma - to vše padá na hlavu právě TOP09.

2) Nepříjemnosti s předraženou dálniční infrastrukturou a marný boj s molochem ČD a stejně tak bezzubá regionální politka spadnou na VV. To samé platí i o nepříliš populárním zavádění školného a ne úplně šťastných operačních programech (MŠMT) a odpovědnosti za drtivou část státem podporovaného Výzkumu a vývoje (v této oblasti je dost bordel a "válčit" s Akademií věd není nic moc). O vnitru netřeba ani moc hovořit - z bujóna si tam úředníci udělají panáčka na hraní.

3) Resorty ODS jsou na první pohled "úpadkové", ale vlastně velmi zajímavé. ODS z nich může docela dobře a bez velkých ztrát korigovat jak ekologickou superzakázku (MŽP) tak i předstírat určité bzrdění rozpínavosti lidmi neoblíbeného ČEZu (MPO). Kromě toho budou ministerstva řízená členy ODS obsluhovat vcelku dobře běžící a objemově zajímavé Operační programy (OP ŽP, OP PI) a 12 GKč ve slibně se rozbíhající Zelené úsporám také není málo. Ostruhy a obdiv lidu si lze vysloužit i přistřižením křidélek nesmyslným dotacím fotovoltaiky. Jelikož ne úplně nevýznamná část české zahraniční politiky představují spojenecké závazky NATO, může si ODS snadno přes MO přivlastnit kus zahraničně politických úspěchů. Lidé budou asi spíš slyšet na úspory v armádě - redukce zbytnělých armádních nákupů je docela snadný úkol - bude se to líbit a vlastně půjde o drobné. Šikovné je i MZe - evropské dotace do zemědělství rostou a kromě toho slušný objem peněz na výzkum a vývoj bez odpovědnosti za stav tohoto segmentu také není k zahození. A jako třešničku na dortu můžeme brát biopaliva, interveční nákupy zemědělských komodit, lesy, pozemkový fond, vodní zdroje a podobně.

Z hlediska budoucnosti ODS je vláda poskládaná velmi šikovně a daň v podobě ztráty určité části politického vlivu je vcelku přijatelná. Tato investice se ODS vrátí za 4 roky ;-)
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod myšpulín 2. 7. 2010 12:38

Něco na tom bude Sloniku. :hm
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jannnn 2. 7. 2010 23:18

Právě, pokud navíc vhodně obsadí ODS náměstky (což se již nyní veřejně proslýchá, že je to tak naplánováno), tak vliv na těch daných ministerstvech bude mít značný a přitom politická odpovědnost jde na někoho jiného.

Já se jen těším, až se provede čistka na MŽP a lidé dosazení SZ jen pro svoji ideologickou čistotu, budou odejiti. Konečně se tu snad zas něco postaví :clap:
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 3. 7. 2010 05:34

Kteří lidé z MŽP by měli být z těchto důvodů vyhozeni? Ministryně Bízková zrušila sekci ochrany klimatu (hlavně proto, že nezapadala do celkového schématu úřadu) a vyhodila šéfa poradců Vondrouše (ten tam ovšem přišel tuším za Ambrozka).

Jediným významnějším exponentem SZ v resortu je šéfka ČIŽP Eva Tylová a (taky tam je už daleko dříve) a je to skutečná odbornice a politiku do své práce netahá (a ani nemá jak).

S těmi náměstky naprostý souhlas.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod jannnn 5. 7. 2010 14:52

Co já mám informace z lidí z oboru pozemních staveb, kteří s MŽP musí jednat, tak to je prý opravdu zoufalé. Nevím, nakolik se jedná o vyšší posty a nebo spíš o běžné úřednictvo, ale během působení SZ ve vedení ministerstva se z toho stal úřad, kterému se radši obloukem vyhnout z důvodu neschopnosti úředníků..
jannnn
Přeborník

Odeslat příspěvekod Slonik 5. 7. 2010 22:28

a opravdu s MŽP? Řadoví úředníci se totiž s příchodem SZ nikterak dramaticky nevyměňovali.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod nazdar (novy) 7. 7. 2010 20:32

jannnn píše:hehe, tě to musí asi hodně štvát :D

Já už jsem vyrostl z toho, že bych pro plitiku ronil slzy, prokousal jsem se k prosperující provozovně bez několika let dovolených a může mi být lhostejné, kdo vládne. Žiji ale v této zemi a nemám dobrý pocit z politické kulturnosti společnosti jako celku. Ekonomika je na mnoho let podlomená a bylo by spíše potřeba hledat cesty k nápravě zhovadilostí minulých let a ne si hrát na hodné a nehodné občany. Společnost by potřebovala táhnout za jeden provaz a ne politizovat hospodářské problémy. Platím dost vysoké daně a různá pojištění, tak bych na druhé straně chtěl odborné vedení státu, to je to, co mne štve. Staré psy novým kouskům nenaučíš. Politické slepence na tučných finančních podporách jakýchsi "podnikatelů" nemohu považovat za důvěryhodné strany. Stále platí: "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!" Dodal bych , že, paní Parkanová, podobných rádobyzpěváků je ve vrcholné plitice až nezdravě hodně. Ale když to voliči chtějí, tak proč ne.
po trávě se nechodí,tráva se hulí
nazdar (novy)
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka