S-Tony píše:dockalacek píše:Jasně, úspory jsou potřeba, ale já mám strach, že to bude bezhlavý, nalevo napravo..
Jako že propustí mnoho úředníků a nezaměstnanost bude 15%, důchody začnou klesat a průměrná mzda stagnovat?
Že nemocní si budou připlácet skoro za všechno a kdo chce na vysokou tak si bude muset půjčit?
Že budou dálnice platit od kilometru? Že nájmy porostou nahoru mnohem rychleji?
A i tak to nebude stačit aby se stát přestal zadlužovat? Tak to budem teprve v *****.

Přesně tak, tohodle všeho se bojím.
Chci upozornit, že nejsem státní zaměstnanec ani úředník, přesto mě zaráží, jak se na ně pořád nadává. Občas mi připadá, že snad není nenáviděnější profese, než státní úředník.. Je jich moc nebo málo? At tak či onak, může za jejich množství především hodně nekvalitních zákonů.. Kdyby stát úředníky nepotřeboval, nepřijímal by je.. Takže stát je chce propustit, a přitom za to může on sám - množství hloupých zákonů u nás i z EU.. Propustí jich 10%, ale za pár let zjistí, že to bez nich nejde a nabere je zpátky..
Jen v loňském roce se počet státních zaměstnanců v zemi zvýšil o 12.000. Ve veřejných službách a státní správě pracuje dohromady asi 750.000 lidí. Mzdu ze státního rozpočtu dostává 450.000 z nich, ostatní vyplácejí kraje nebo jsou placeni z veřejného zdravotního pojištění. Nejpočetnější skupinou jsou učitelé a zaměstnanci ve školství, jichž je kolem 200.000.
Takže i kdyby propustili všechny úředníky, zas až takovou úsporu to nepřinese, protože jich samotných je "jen" necelých 97 000.. Takže proč nesnížit o deset procent počet VŠECH státních zaměstnanců a to včetně učitelů, policistů, hasičů..? A to ještě stojí za zmínku, že čtvrtina státních úředníků patří pod Ministerstvo financí (26 774 lidí, z toho celní úřady 9 444 a Finanční úřady 15 793). A až se na úřadech budou tvořit fakt velký fronty a lidi budou nadávat, tak možná pochopíme, že ty úředníky nemáme úplně zbytečně a až se někdy bude na ně zas nadávat, že na ně děláme a že oni nedělají nic, vzpomeňte na má slova.. Mně se vždycky líbí, jak někdo hodnotí profesi, kterou sám nikdy nedělal.. Jasně, jsou i daleko náročnější profese, (stát u pasu 8 hodin, horník), ale já bych úředníka dělat nechtěl..Každý prostě tu svou profesi považuje za nejdůležitější..
Každopádně bych jim ale zmrazil platy. Stát je v krizi, přidávání není možné..Proto často nerozumím výkřikům paní Aleny Vondrové, která by si měla uvědomit, že je lepší mít zmražený plat, než být propuštění...Avšak je to předsedkyně odborů a tak je její povinností být slyšet a rvát se za zaměstnance..
Bojím se i o zdravotnictví.. Nechci platit 15 000 za vyndání slepáka, takže si ho nechám vyndat už teď..

Příští rok budou muset sundat ze schodku 60 miliard, tak mě zajímá a děsí, jak to udělají..
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)