Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code) a další Brownovy knihy

Co číst a co nečíst; nejlepší knihy a časopisy & další kultura

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Čulibrk 20. 5. 2005 11:14

Četli jste ji? Jak se vám líbila? Přiznám se, že ačkoli jsem tuto knihu zvládnul přečíst prakticky najednou a byl jsem z ní nadšený, teď s odstupem zjišťuji, že to zase nebyl takový zázrak. Možná bych dokonce hodnotil lépe předchozí titul Andělé a démoni.
Čulibrk

Odeslat příspěvekod Lelíček 20. 5. 2005 11:33

Já se na ty knihy chystám manželka to teď čte jedním dechem, tak jsem zvědav, ale slyšel jsem na to spoustu chvály.
Lelíček

Odeslat příspěvekod Dušek 20. 5. 2005 15:23

Je to pěkná kniha. Nesmíte k ní ale přistupovat jako k odbornému historickému dílu - je to normální beletrie, byť s určitým základem.
Dušek

Odeslat příspěvekod Vinci 20. 5. 2005 15:24

Doporučuji stránky http://www.danbrown.com. V části Secrets jsou fotky míst a indicií, kterým se knihy Dana Browna věnují.
Vinci

Odeslat příspěvekod huncut 30. 5. 2005 10:14

Kniha je to perfektní, skvěle napsaná a čte se opravdu jedním dechem. Nemá žádná hluchá místáa a opravdu velmi špatně se odkládá :) Pořád budete chtít vědět, co bude dál :) Udržuje stálé napětí a je napsaná tak, že člověk neví, co je ještě pravda a co je již výmysl autora a to je na té knize nejlepší.
Osobně když jsem tu knihu četl a prohlížel si vždy u toho popisované obrazy s tajnými kódy, tak jsem jen nevěřícně zíral :)
Kniha si nehraje na faktografickou, to je myslím každému jasné, je to "jen" skvěle napsaná beletrie.
huncut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ewing 12. 11. 2005 20:39

Ta kniha je uzasna. Osobne sa mi paci, ako autor do diela vlozil plno odkazov na renomovanych autorov, na ich knihy o historii, roznych filmov, umeleckych diel, stavieb... Proste krasa. Ten chlapik je neskutocne dobry. Dalo by sa povedat, ze mu zobem z ruky....a verim mu to! :)

odporucam. aj anjeli a demoni su dobri, ale toto je urcite lepsie.
"Imagination is more important than knowledge."
Albert Einstein
ewing
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 13. 11. 2005 11:40

Opravdu by me zajimalo, co se vam na knihach Dana Browna libilo?
Po nadsenem a decentne vtiravem doporucovani knih kolegou jsem precetl Šifru Da Vinciho i Andele a Demony a opravdu by me zajimalo, co na tech knihach vidite.

1) Ploche postavy. Postava Langdona je prachbidny mix akcniho hrdiny (degenerovany Indiana Jones) a "profesionalniho" symbologa, ktera je charakterizovana jednim traumatem z detstvi (spadl do studny), nekolika "deus ex machina" vstupy do hlavniho deje a neverohodnymi rozuzlenimi "zahad" na posledni chvili.
Zenske postavy jsou "mluvici" lehce nacrtnute skicy, na jejichz slabomyslnosti a ctenarsky vdecne "Watsononovske" idiocii se dobre zrcadli Langdonova i autorova prumerna erudice.

2) Fabulace a volne hratky s historickymi fakty nejsou vubec verohodne.

a) Bozstvi Jezise "schvalili" az cisar Konstantin a Nikajsky koncil? To je opravdu k smichu, s jakou lehkosti dokaze Brown ignorovat par stoleti, kdy byl Jezis povazovan za Boha (a samozrejme existovaly i sekty a smery v cirkvi, ktere povazovaly Jezise jen za cloveka, nebo naopak popiraly jeho lidskou stranku a bagatelizovaly tak jeho utrpeni na krizi)

b) Popisy praktik a lidi z Opus Dei pripominaji spise smesne a pubertalne krecovite sadomasochisticke fantazie.

3) Mizerny jazyk, nevyvazena kompozice - ani remeslo D. Brown nijak dobre neovlada.

3) Pozoruhodna je tato kniha jen jako sociologicky fenomen. Vstoupili jsme asi opravdu do doby, ve ktere, jak rika K.R.Popper, pro vetsinu lidi zmizel ze zivota Buh a zustala otazka, kdo nastoupil na jeho misto. Takze spiklenecke teorie zajimaji stale vice lidi, kteri by radi opet uverili, ze nase jednani ovlivnuji misto Boha alespon dokonali a vsemocni geniove v Zednarskych lozich a klidne i vytrvali pohrobci starych templaru s Bafometem po ruce.

Pro ty, kdo si radi prectou mnohem lepsi fabulaci, doporucuji Foucaltovo kyvadlo od Umberta Eca. Budete se bavit mnohem lepe...
Paul Atreides
Čtenář

Odeslat příspěvekod ewing 13. 11. 2005 12:31

Ako je v pribehu pisane o Saunierovi, ktory vymyslal hadanky a rozne dvojmysly, cela kniha je plna takych dvojzmyslov a nie kazdy ich tam vidi, nie kazdy tomu rozumie. Chce tym povedat nieco uplne ine, ale "nie kazdy je toho hodny". O pribeh a postavy tam slo asi najmenej :)

mozno sa mylim a autor to tak vobec nemyslel, ale pre tuto chvilu to vidim takto.
Albert Einstein
ewing
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Paul Atreides 13. 11. 2005 12:49

:) Opravdu? Ja myslel, ze v popularni beletrii (coz snad tato kniha je) jde o dobre remeslo, ale mozna jen opravdu nedokazu desifrovat nove nadcasove hadanky pro nove bojovniky - zasvecence.

Nectel jsem to psat v predchozim prispevku tak natvrdo, ale budiz. Knihy Browna maji pro me jedinou hodnotu - demonstruji, jak delat dneska dobry business, jak lze beztrestne jeden namet ve svych knihach provarit nekolikrat a hlavne jak financne zajimave je nadbihani kulturnimu analfabetismu a touze po vsemocnych bratrstev u ctenaru ...

Z faktografickeho hlediska jde o snusku nesmyslu. Pokud neverite mne, prectete si alespon tohle.

[url]
http://www.catholiceducation.org/articl ... m0035.html
[/url]

Jediny, kdo z teto knihy musi mit dokonaly pozitek, je zaryty antikatolik.

Treba si ale opravdu myslite, ze v romanech D. Browna najdete nove sifry pro zasvecence a ja jsem je nevedoma tupa ovce. :) Pak mi nezbyva nez poprat hodne stesti :lol:
Naposledy upravil Paul Atreides dne 13. 11. 2005 12:53, celkově upraveno 1
Paul Atreides
Čtenář

Odeslat příspěvekod iwigirl 13. 11. 2005 12:52

ewing: myslim, ze v te knize hledas neco, co tam neni. Pripada mi to jako vyklad Nostradamovych proroctvi- kazdy, kdo chce, v nich zarucene neco najde... Knihy Browna maji nulovy prinos pro lidstvo a pouze se prizivuji na neutuchajicim zajmu o genialniho vseumela Leonarda da Vinciho.
iwigirl
VIP uživatelka

Odeslat příspěvekod ewing 13. 11. 2005 13:09

iwigirl: nejak rychlo si to zavrhla ("hledas neco, co tam neni").

Pre niekoho nulovy, pre niekoho nie. Mne sa pacia. Dan Brown videl na Da Vinciho obraze noz, ktory som si ja nikdy nevsimol a to som ten obraz videl vela krat. Casto napriklad citam jednu knihu ktora mi vzdy da nieco nove, pretoze predtym som to mohol citat aj milion krat ale nevidel by som to tam....ked sme boli mali, tiez nam tie haky-baky (akoze pismena) v knihach nic nehovorili. Teraz uz to nie je problem. Clovek sa uci cely zivot... :)

podla mojho skromneho nazoru, je to vynikajuca, naozaj vynikajuca kniha.
Albert Einstein
ewing
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Lady Jessica 15. 1. 2006 22:24

to Paul Atreides:

Mily synu, myslim, ze knihu zbytecne kriticky hodnotis. Ma sve kouzlo a opravdu se cte jednim dechem. A ackoliv i ona ma sve mouchy, hodnotim ji velmi vysoko... Slev ze sve narocnosti a ucitis kouzlo Dana Browna :o)

Lady Jessica
Lady Jessica

Odeslat příspěvekod Kefka 26. 1. 2006 15:02

Já jsem velice ráda, že jsem tuto knihu četla. Donutilo mě to si na jisté věci udělat vlastní názor. Od té doby jsem toho přečetla spoustu - různé spekulace o tom, zda Ježíš byl či nebyl ženat, o Nicejském koncilu, Poslední večeři atd. atd. Možná by jsi i ty mohl místo kritizování této knihy něco udělat pro své vzdělávání (vypadá to, že máš jisté nedostatky). Já to považuji za velký přínos této knihy, že se spousta lidí začala zajímat o tyto témata.
Kefka

Odeslat příspěvekod ewing 27. 1. 2006 03:40

Ved pockajte, ked sa v maji dostane do kin film ;)
Albert Einstein
ewing
Nadšenec

Odeslat příspěvekod AlanWake 28. 4. 2006 20:29

Celkem slusne a logicke pojednani:

http://www.blisty.cz/art/22676.html
AlanWake
Čtenář

Další stránka