Moderátor: Moderátoři Pauza.cz
Asspenn píše: Nebo mi někdo logicky vysvětlí existenci koncesionářského poplatku? Co je někomu, kdo se např. dívá jen na UPC, do financování ČT? Někdo třeba její vysílání prostě nechce, a že si to neumí ošetřit tak, aby dotyčný signál nedostal, je jejich problém.e/quote]
bigdoc píše:Asspenn píše: Nebo mi někdo logicky vysvětlí existenci koncesionářského poplatku? Co je někomu, kdo se např. dívá jen na UPC, do financování ČT? Někdo třeba její vysílání prostě nechce, a že si to neumí ošetřit tak, aby dotyčný signál nedostal, je jejich problém.e/quote]
Tak já ti to zkusím vysvětlit logicky . ČT stejně jako ČRo jsou veřejnoprávní instituce - jsou hrazeny z veřejných rozpočtů, je to jakýsi služba státu občanovi, a tudíž je občanem placena, protože nikým jiným ani placena být nemůže. Jestli to je formou poplatků nebo se to prostě cáluje ze státního rozpočtu, je už celkem jedno: poplatky jsou zvoleny proto, aby ten, kdo vůbec nemá televizi - například, abych uvedl trochu extrémní možnost, nevidomá osoba - nemusel tyto poplatky "pro jiné" hradit.
Jistě můžeme diskutovat o tom, jestli je veřejnoprávní médium potřeba atd., ale to už je jiné téma.n/quote]
Asspenn píše:
Bohužel jsi mi nic nevysvětlilo. Je-li to jak píšeš, ať je to koncipováno jako poplatek pro ČT a ČRo jako veřejnoprávní instituce, i když logický důvod pro financování poplatkem a ne z rozpočtu (z daní) neexistuje. Jenomže to vzniklo v době, kdy nic jiného než ČT nebylo. Takže vlastnictví TV přijímače rovnalo se sledování ČT. Dnes je to jiná a protože se ozývaly hlasy těch, kteří ČT skutečně nesledují (a je jedno jestli lžou nebo ne, ta možnost tu existuje), začalo se tvrdit, že jde o poplatek z přístroje. Je to stejně neobhajitelné, jako financování politických stran ze státního rozpočtu.i/quote]
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků