od Asspenn 8. 6. 2005 18:25
Neumím vyjmenovat jednotlivé filmy, jednak by jich bylo moc, a jednak jsem zjistil, že mám oblíbené filmy podle herců nebo režisérů, kteří nezklamou, které jsem prostě ještě neviděl hrát v hovadině nebo kravinu režírovat ....
Z domácích Hřebejk, Schulhoffovy komedie ze 70. a 80. let, Menzel (jako herec i režisér) ... pak mám rád naše filmy, ze kterých zlidověly nějaké výroky (Hujer: Metelescu blescu; a chčije a chčije; Beroun .... a zrovna to stehno z toho králika jíst budeš ... i prd, velebnosti ... když vy přistavíte, my to poženem do štoku, když vy břizolit, tak my kachličky; tady by se jich našly asi desítky) nebo celé scény (...ale nakonec vstaneš .... a celej se votočit můžeš? .... víš co, Bedřichu, jeď do Pelhřimova ....).
Ze zahraničí: cokoliv s Bronsonem, Eastwoodem (zejm. série drsného Harryho), mladší Douglas obvykle hraje ve slušných filmech, Ford, staré pecky s Arniem (Predator, Terminator) nebo Slyem (můžu celou sérii Rockyho) .... cokoliv s Connerym (Skála i Jméno růže), od něj to vede ke Cageovi (Con Air, 60 sekund) nebo přes Highlandery k dobrým detektivkám s Lambertem a jeho Tarzanovi, ve slušných věcech hraje Reno, od něj přes Mission Impossible narazím na Cruise - Top Gun (asi ze sentimentu, dnes by to byla srágora, ale takových najdu víc), Rainman, skvěle se sešel (nemůžu si vzpomenout na název - film na téma Rudý zákon) s Nicholsonem, který taky exceluje ve spoustě rozdílných věcí (Hoffa, Čarodějky z Eastwicku).
Mám rád sci-fi, kde za kultovní považuju Blízká setkání (někdo mě sežere, ale nepřišel jsem na chuť Star Treku ani Hvězdným válkám ani věcem jako Matrix nabo Pátý element), odtud mne Dreyfuss navede na první dva díly Čelistí (hele, zase Spielberg), od nich přes Scheidera třeba k Maratónci a jsme u Hofmanna a zpátky u sci-fi - líbí se mi Koule, to máme Sharon a jsme v Základním instinktu, znovu Douglas a komedie s Turnerovou a De Vitem (Honba za ... jakož i Válka Roseových). Z komedií zmíním duo Glover - Gibson a jsme u Smrtonosných ... zbraní i pastí čili Willis a tyhle staré věci s ním, to jo. Ještě že nehrál v Titaniku, všechny by zachránil ...
Jo, když je řeč o Scheiderovi, v hezkém filmu Klid noci byl k vidění se Streepovou a ta zase v Madisonských mostech a jsme zpátky u Eastwooda. Oba si zahráli s Hackmanem, toho taky můžu, hlavně v legendární Francouzské spojce, zatímco v jiné spojce hrál sir Anthony, úchvatný v Mlčení jehňátek. A tím jsme u Fosterové a mého oblíbeného Kontaktu. Hackman si zahrál i v řadě thrillerů ze soudních síní či prezidentských kanceláří, to mám taky moc rád (Ďáblův advokát Al Pacino, Všichni prezidentovi muži a další), to jsme u Redforda a skvělých Tří dnů kondora, Brubakera a nezapomenutelného Butche Cassidyho a Sundance Kida čili Newman, kapitola sama pro sebe, hlavně Frajer Luke, Barva peněz a Život a doba soudce Beana .... hmm, western.... klasika, pecka za peckou až zase po Hackmana s pistolnicí Stoneovou .... k pistolím patří Desperado Banderas a již zmíněný Sly Stallone - oba jako excelentní Nájemní vrazi.
Ze sci-fi nemůžu vynechat milovanou sérii alienů, ale třeba taky Svět podle Prota - no jo, Kevin Spacey si taky vybírá a je k vidění v lahůdkách a la Kaiser Söze .........
Ještě na skok do historie k vynikajícím detektivkám 70. let s Delonem, když jsme ve Francii tak všichni Četníci jakož i Les Charlottes coby Bažanti ....
A historie úplná, jistě - Trója, Gladiátor Crowe a další a další, i Mumie pobaví .... sakra, nelíbí se mi nakonec všechno? Heh .... hasta la vista, babe !
Prý je chytré učit se z vlastních chyb. Přijde mi chytřejší učit se z chyb jiných, nejlíp pak z chyb těch chytrých, a vlastní radši nedělat.