Marek Litzman:
co třeba setonův hrnec?
Suroviny (pro 4 velké žrouty)

:
2 kuřata
4 menší žluté cibule
směs koření "Kuře tabaco", variantně grilovací koření nebo adžika
sůl
+ eventuelně něco na klasickou nádivku
(rohlíky, mlíko, vajíčko, kopřivy, ... jak jsi zvyklý jí dělat)
---------------
potřeby:
alobal
náruč lopuchových listů nebo ještě lépe kopřiv
rovný hladký kůl délky cca. 1,5 metru, průměr do 10 cm
rýč a lopata.
větší množství placatých kamenů
pracovní rukavice
---------------------------
Postup:
Do většího ohně se dají na 2 - 3 hodiny rozpálit kameny
Mezitím si připravíš kuře - stačí opláchnout, zbavit zbytků peří, "vestavěných" pytlíčků s vnitřnostmi, a pod., osolit, okořenit. Do každého kuřete se vloží 2 na čtvrtky nakrájené cibule. Pokud je čas a nálada, je velmi žádoucí udělat jednoduchou nádivku a tou kuře naplnit. Následně se každé kuře velmi dobře zabalí do alobalu (2-3 vrstvy).
Kuchařská příprava je tímto dokončena. Nyjí je třeba na vhodném místě vykopat jámu půdorysných rozměrů tak, aby se do nich vešla obě kuřata a na kažou stranu zbylo ještě asi 5-10 cm místa; hloudka postačí okolo 3/4 metru.
Do rohu jámy se co nejkolměji opře kůl.
Dno jámy se vyloží rozžhavenými kameny, na ně se dá vrstva kopřiv nebo lopuchů, na ně kuřata v alobalu, kolem kuřat se obloží další kameny, na kuřata opět vrstvu kopřiv a na ně další kameny. Kameny je potřeba klást opatrně, aby se nepoškodil alobal. Kamenů by mělo být dost, aby byla kuřata ze všech stran zakrytá. Důležíté je, aby se alobal nidke kamenů přímo nedotýkal (tedy je třeba hodně kopřiv) Následně se jáma zasype hlínou, kterou je potřeba po vrstvách hutnit, zvláště podél kůlu. Když je zasypáno (minimálně 40 cm, raději ale víc), kůl se opatrně vytáhne a do vzniklého otvoru se opatrně naleje pitná voda (odhad tak 4-5 litrů). Otvor se zasype a zbytek se dělá sám - odhad přípravy je tak 2 - 2,5 hodiny. Následně se jáma opět vykope (jakmile se narazí na první kameny, doporučuji pracovat "archeologicky" - tedy ručně), kuřata se opatrně vyjmou, rozbalí (doporučuji udělat si "čistou" a "špinavou" zónu (tedy rozbalovat první alobal někde jinde než ten druhý, aby se do jídla nedostala hlína).
Maso by se mělo jít od kosti úplně samo a je naprosto vynikající. Přílohou je chleba.
------------------
Variantou jsou balíčky s vepřovým (kotleta) nakrájeným na kousky, spolu s cibulí, slovenskou paprikou, většími kusy brambor, cukety, lilku a podobně, kořenění pepřem, sladkou paprikou případně grilovacím kořením. Příprava se pak zkrátí odhadem na 1 hodinu.
------------------
Pokud ti připadá tenhle postup moc složitý, dá se udělat mix-grill:
lilek, cherry rajčátka, cibule, paprika, cuketa, česnek, vepřová panenka, olivový olej, čerstvé bylinky (třeba tymián). Lilek nakrájej na půlplátky, nech "vyplakat", ostatní na vhodné kousky (rajčátka vcelku) vše okořenit směsí koření na grilovanou zeleninu případně kořením na gyros, polít olivovým olejem a promíchat. Následně dát do jednorázové misky na grilování, přikrýt druhou miskou na grilování, zabalit důkladně do alobalu a dát do žhavého popela.
No a jí se to opět s chlebem ...
Pokud je nálada, je fajn udělat pár dipů ze zakysané smetany, jogurtu a trošky olivového oleje a čeho tě napadne (bylinky, česnek+kapary nebo dijonská hořčice nebo kečup nebo třeba nadrcený nakládaný růžový pepř).
Možná to vypadá, že jsem nepochopil zadání (tedy že to má být vaření s nulovým zázemím), ale obě tyhle věci jsem dělal - na kuchařinu mi stačil nůž, prkýnko a ešus + pár kelímků na ty dipy.
