Stránka 1 z 2

Obycejny smazeny syr (jak zabranit uniku syra)?

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 12:16
od Vslayer
Zdravim vsechny,

mate nejaky navod, ci fintu, jak zabranit tomu, aby mi smazak pokazde nevytekl do panve? Uz jsem zkousel ledacos - nekde radili dat ho napred na chvilku do mrazaku, ale nezabralo to.

Obaluju ho samozrejme nadvakrat - napred testicko, pak strouhanka a pak jeste jednou to stejny, ale velice casto se mi stane, ze syr vytece, udela nevzhlednou krustu a ja pak jim jenom takovej dutej obal. Praska hlavne na hranach.

Pouzivam eidam 30%ni. Jeho kvalita je v ruznych supermarketech ruzna, nekde je jeste takovej tvarohovitej a pak z nej vyteka slana syrovatka - ale to jen tak naokraj.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 14:18
od Caddy
ja bych mozna experimentoval s prudkosti smazeny, mne zatim jeste nevytekl....chce ho to vcas sundat....jednou opustil syr obal, kdyz jsem musel necekane odbehnout, tak jsem vypl plyn a nechal to na panvi, aby nevystydl...a kdyz jsem se vratil, tak byl prave vytekly...normalne s emi to nestalo

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 14:35
od Vslayer
To neni mozny, ze se vam to nestava (uz jsem dostal SZ od cloveka, kterej s tim taky nema problem), ja to vnimal jako jeden z nejpalcivejsich problemu dnesniho kucharskeho sveta. Ze bych byl takovy nemehlo?

Caddy: ty teda radis to smazit rychleji?

Co mnozstvi oleje? Ma ten syr plavat? Fritak ano/ne?

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 15:57
od Aleš P.
Vslayer : Jak jsem ti psal,chce to kvalitní pánvičku,trochu oleje a pořádně ho rozehřát a smažit!
Vslayer píše:ja to vnimal jako jeden z nejpalcivejsich problemu dnesniho kucharskeho sveta.
Obrázek To snad ne..
Nemyslím,že bys byl takové nemehlo,taky nejsem žádnej mistr..A když něco kuchtím,tak mi to většinou trvá dost dlouho,ale pak to zase stojí za to ;-)

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 16:12
od myndel
Udělat těstíčko není jenom o tom ho obalit milionkrát, ale taky pořádně ho spojit...

Pořádně na ten sýr zatlač(i z boků), až ho budeš obalovat, uvidíš, že krusta bude homogennější, křupavější a sýr nevyteče.

Jinak snažit buď na minimu tuku o něco pomaleji nebo zprudka v olejové lázni (friťák)

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 16:17
od Vslayer
Vsechno delam dukladne - obaluju to jak maly dite, hraju si s tim a trva to vecnost a stejne se porad stava, ze to vytece. Nicmene o vikendu (pouze abych zuzitkoval zde nabyte rady a vedomosti) udelam smazak a pak poreferuji, jak jsem dopadl.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 16:26
od myndel
Jestli to děláš v oleji, poradím ti jak to udělat pěknější - udělej všechno jak jsem radil, prostě hodně přitlač, pak ho obal jen v ušlehaném vajíčku a ještě jednou obal ve strouhance, která není nasekaná tak najemno jako bývá, spíš nadrcená.. navím jak to popsat...

Vypadá to docela efektně, přirovnal bych to k tomu co ti dávají v KFC, je na tom prostě opravdu vidět ta strouhanka...

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 21:08
od Honza CZ
Už jste zkusili tohle?
Nastrouhat tvrdý sýr, nivu a spojit taveným sýrem nebo vaječným bílkem. Rukama vytvarovat placičku , obalit ve strouhance a potom klasicky osmažit. Nic nevyteče. Poměr každému podle chuti.

4 marek l. Místo hrubé strouhanky jde i Corn Flakes (nesladké)

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 22:01
od Vslayer
2Marek: dik za tip. Udelam si nejakou hrubou strouhanku a prubnu to.

4Honza: to je zajimavej napad: co udela ta slozka tavenyho syra pri tepelne uprave?

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 11. 2006 23:32
od Honza CZ
Vslayer píše:4Honza: to je zajimavej napad: co udela ta slozka tavenyho syra pri tepelne uprave?
Téměř nic podstatnýho, nevyteče, nerozteče ale nesmí ho být moc. Když je dobře odleželá niva tak to spojí prakticky sama. Dobře rukou prohníst, udělat pevnou kouli a obalit ve strouhance, zmáčknout na placku asi 1-1,5 cm a znova obalit strouhankou. Rychle usmažit. Jako obměnu je možné přidat něco od masa (uzený) což využívám dost často.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2006 00:14
od Caddy
tuku davam vic nez treba na smazeni vajicek nebo masove smesi, ale neplave to v tom. A samozrejme predehrat a davat do rozpaleneho (ja vetsinou na panem sliju zbytek vajicka z obalovani a kdyz je hotove, tak ho vyndam a polozim syr). Jak rekl Marek - testicko chce obalit poradne, fakt pritalcit a dukladne...ale v tom asi problem neni :)
A fakt kratce, tak minutu az dve z kazde strany, pak to jeste tak dvakrat pomerne rychle obratim a je hotovo :)

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2006 17:22
od Vslayer
Dekuji vsem za uzitecne a podnetne rady. Dnes jsem smazil na mensi vrstve tuku (syry neplavaly) a vysledek je lepsi zhruba o 60%. Problem tedy vyresen.

2Marek: byl jsem linej delat tu hrubou strouhanku. :oops:
2Honza: v tom hnusnym Kauflandu nemeli odpovidajici nivu, takze jsem to nemohl zkusit, ale vedu ten recept v patrnosti a nabeton ho zkusim.

Pokud ma nekdo zajem - fotky z celeho procesu zde: http://www.vslayer.wz.cz/album/Smazak/

Pardon za ten neporadek, ale mati je na konferenci a ja s otcem tomu moc nedavame. Nastesti to neni moc videt.

EDIT: ty divny dvouzloutkovy vejce me znepokojuji. Je tady o tom thread.

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 11. 2006 17:45
od Caddy
pekna galerie :-D Tyjo, jsem dostal kvuli Tobe chut a hlad :)

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 11. 2006 20:09
od Vslayer
Tak si neco zdravyho usmaz. :-)

Delate taky ten svitek jako ja? Tzn - smichat, co vam zbyde od obalovani a trochu to okorenit?

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 11. 2006 20:53
od Beďa
Já jen malou poznámku. Sýr by podle mých zkušeností měl být 45%.
Jinak mi taky vyteče. A smažení jak bylo již řečeno, prudčeji s menším množstvím oleje.