Chováte se při stolování slušně?

Dobré jídlo a pití, restaurace, recepty, postupy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Pavel Mareš 16. 5. 2006 16:35

Pozor! Většinou ti,co penězi oslňují jich zas tolik nemají.
Pavel Mareš
Nadšenec

Odeslat příspěvekod includes 18. 5. 2006 17:43

[quote="Pavel Mareš";Většinou ti,co penězi oslňují jich zas tolik nemají.m/quote]

Opravdu? A to se říká něbo to někde řikali?
includes
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Slonik 18. 5. 2006 20:16

Includes: to je prostě fakt. Opravdu bohatého člověka (řádově desítky až stovky milionů) pravděpodobně v davu nepoznáš. Nějakého blbounka s jedním až dvěma miliony naopak poznáš snadno. On se totiž chce jako bohatý prezentovat; ten skutečně bohatý to nemá zapotřebí
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod iva 23. 5. 2006 21:14

tak ja se priznam a rovnou se teda i stydim :oops: , ze ja chodim na veceri vzdycky s nekym a vzdycky si u toho vykladame, nedokazu si predstavit, ze jsem s moji polovickou, nebo s kamaradkou na veceri, nebo na obede a mlcime u toho jako ryby a zpusobne vecerime, to by me ta vecere snad ani nechutnala... :)
samozrejme dodavam, ze nemlaskam, ani me kusy jidla nepadaji od pusy.... :D
chodim vetsinou do normalnich restauraci, kde je ten provoz hustší, takze je to tam toto tolerovano, je mi jasny, ze kdybychom vecereli v Hiltonu a tam si hlasite vykladali o tom, jak me dnes po telefonu vytocil klient a jine pikantnosti ze zivota, tak by to asi nebylo to prave orechove.... :D
iva
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martin H. 29. 5. 2006 09:20

iva píše:tak ja se priznam a rovnou se teda i stydim :oops: , ze ja chodim na veceri vzdycky s nekym a vzdycky si u toho vykladame, nedokazu si predstavit, ze jsem s moji polovickou, nebo s kamaradkou na veceri, nebo na obede a mlcime u toho jako ryby a zpusobne vecerime, to by me ta vecere snad ani nechutnala... :)
chodim vetsinou do normalnich restauraci, kde je ten provoz hustší, takze je to tam toto tolerovano, je mi jasny, ze kdybychom vecereli v Hiltonu a tam si hlasite vykladali o tom, jak me dnes po telefonu vytocil klient a jine pikantnosti ze zivota, tak by to asi nebylo to prave orechove.... :D-/quote]

Ivo, ale u jídla se konverzovat podle etikety dokonce má. Mlčet je hloupost. Ale hovoříme mezi sousty jídla, mluvíme o nenucených věcech, bez zápalu, abychom nemávali příborem jako šermíři a nelétaly nám kusy jídla do všech světových stran. :) Ale etiketa říká: Při jídle hovoříme pomalu a nezávazně. Nikdy ne však s plnými ústy! :)
Martin H.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iva 29. 5. 2006 20:06

Martin H. píše:......... Při jídle hovoříme pomalu a nezávazně......./quote]

Pokud jdu na veceri s kamaradkou, kterou jsem dlouho nevidela, tak to rovnou priznam, ze tohle nam velice dela problemy... :D Vykladame a vykladame "strasne dulezity veci" , ze zapomeneme na jidlo, ktere nam stydne a absolutne nam nehrozi, ze bychom mluvily s plnou pusou.... :D
Ne, ja rozumim, jsou urcite hranice, jak se clovek muze a ma u jidla v restauraci chovat a jak uz tu bylo naznaceno, je taky rozdil, v jake restauraci clovek veceri. S plnou pusou nemluvim, protoze to nesnasim u druhych, nesnasim mlaskani a srkani, tak to taky nedelam, a uz vubec si boty v restauraci nezouvam. :shock: U jidla nectu, ani doma, ani v bufiku, kam si v pracovni dobe obcas skocim na obed. Ani nemam ve zvyku obedvat, nebo veceret a zaroven se divat u toho na televizi, ani to nikdo jiny u nas doma nedela. Hodne zalezi na vychove z domova, kdyz uz je clovek dospely, tak se tezko prevychova. Ale lokty obas pri jidle na stul davam... :D :wink:
iva
Návštěvník

Odeslat příspěvekod btw 23. 5. 2007 02:41

Tak pominuli nějaké vyjímečné příležitosti kdy nesmím být za burana, tak u oběda se normálně bavím, pokud jsem sám tak si u toho přečtu i denní tisk, vyřídím telefony a podobně :D mám kvůli tomu oblíbenou jednu restauraci, je tam klid, moc lidí tam nechodí, zašiju se vždy do posledního boxu a je to :)

Doma jím u kompu nebo televize, jen tak by mě to prostě nebavilo, jím docela pomalu, tak se musím u toho ještě něčím zabavit -) Lokty mám samozřejmě na stole ))

Srkání a mlaskání mi vadí taky, ostatní věci sou mi šumák.
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iva 23. 5. 2007 06:27

Byla jsem ted v JV Asii a v těchto krajinach je zvykem krkat, říhat a vydávat jiné a podobné zvuky, které jsou pro nás nepřípustné. Když jste někde na návštěvě, tak naopak těmito zvuky dáváte hostiteli dodatečně najevo, že vám u něho chutnalo. Ale když jedete v autě vedle takovéhoto domorodce, který je po dobrém obědě, tak vám řeknu, že 2 hodiny společné jízdy, kdy on mě oblažoval všemi možnými zvuky, které je schopno tělo vydávat, tak to je zážitek pro opravdu silné žaludky.... :)
iva
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 23. 5. 2007 06:40

Kultura stolování by měla patřit nejen ke společenskému postavení, ale k základům slušnosti. Nemůžu říci, že bychom stolovací etiketu doma 100% dodržovali, ale nemusíme se u stolu chovat jak stádo prasat.
Teprve, když se dcera vrátila po ročním pobytu v zahraničí z jedné ze společensky "více postavených" rodin, nestačlili jsme valit oči, jaké byly její návyky při stolování...je trochu škoda, že z našich řad nějak etiketa vymizela. Tak že Martine, Vaší mamince můžete jen poděkovat, mně osobně pohled na chrochtajícího muže nad talířem silně odpuzuje.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lehtinen 23. 5. 2007 12:16

Martin H. píše:
iva píše:tak ja se priznam a rovnou se teda i stydim :oops: , ze ja chodim na veceri vzdycky s nekym a vzdycky si u toho vykladame, nedokazu si predstavit, ze jsem s moji polovickou, nebo s kamaradkou na veceri, nebo na obede a mlcime u toho jako ryby a zpusobne vecerime, to by me ta vecere snad ani nechutnala... :)
chodim vetsinou do normalnich restauraci, kde je ten provoz hustší, takze je to tam toto tolerovano, je mi jasny, ze kdybychom vecereli v Hiltonu a tam si hlasite vykladali o tom, jak me dnes po telefonu vytocil klient a jine pikantnosti ze zivota, tak by to asi nebylo to prave orechove.... :D-/quote]

Ivo, ale u jídla se konverzovat podle etikety dokonce má. Mlčet je hloupost. Ale hovoříme mezi sousty jídla, mluvíme o nenucených věcech, bez zápalu, abychom nemávali příborem jako šermíři a nelétaly nám kusy jídla do všech světových stran. :) Ale etiketa říká: Při jídle hovoříme pomalu a nezávazně. Nikdy ne však s plnými ústy! :)=/quote]

Souhlas, za tímhle účelem pořádám ony gastrokce, ze kterých sem dávám fotky
Renault Twingo 1,2, r.v. 93 - rád na tebe vzpomínám, 5 let, 60 tisíc km
Citroen C4 1,4i 16V, SX r.v. 2009 - 2023
lehtinen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MichaelJackie.S 25. 5. 2007 23:46

iva píše:Byla jsem ted v JV Asii a v těchto krajinach je zvykem krkat, říhat a vydávat jiné a podobné zvuky, které jsou pro nás nepřípustné. Když jste někde na návštěvě, tak naopak těmito zvuky dáváte hostiteli dodatečně najevo, že vám u něho chutnalo. Ale když jedete v autě vedle takovéhoto domorodce, který je po dobrém obědě, tak vám řeknu, že 2 hodiny společné jízdy, kdy on mě oblažoval všemi možnými zvuky, které je schopno tělo vydávat, tak to je zážitek pro opravdu silné žaludky.... :)n/quote]

Jestli jsi ale o tomto "trendu" něco četla či někde slyšela ba třeba jen viděla tak určitě víš, že i v Asii je toto slušnost ale jen na určitých místech. Jsou restaurace, že při říhnutí by se všichni otočily a považovali za největší nevychovanost. Takže předem dávat pozor kde si člověk "krkne" :mrgreen:
MichaelJackie.S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iva 27. 5. 2007 13:54

MichaelJackie.S píše:Jestli jsi ale o tomto "trendu" něco četla či někde slyšela
iva
Návštěvník

Předchozí stránka