moc jich neni, ale treba to nekdo vyuzije
(http://bezmasa.kvalitne.cz)
FRANCOUZSKÁ POLÉVKA ****
2 až 3 velké mrkve, 1/2kg brambor, máslo, zel. bujón, mléko, mouka, tavený sýr, petržel, sůl, pepř, muš. květ
nastrouhat najemno mrkev, na máslo. Přidat brambory nakrájené na nudličky (či kostky), zalít, osolit, opepřit. Zeleninový bujón či vegetu, špetku muškátového květu. Na 2/3 vody dát 1/3 mléka, kde jsme rozmíchali dvě lžíce hladké mouky. Rozkvedlat, vařit, nastrouhat tavený sýr (4 trojúhelníky), přidat petržel.
KRÉMOVÁ POLÉVKA ***
Voda, sůl, pepř, zel. bujón, mražená zelenina, jíška (instantní), rohlík, máslo
Dát vařit vodu, přidat sůl, pepř, zeleninový bujón. Až se začne voda vařit, přidat mraženou zeleninu a jíšku podle potřeby. Podáváme s kostkami z rohlíku opečenými na másle.
BÍLÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA **
200g bílých fazolí, 250g brambor, 2 mrkve, 1 menší cibule, 1,2l vody, 250ml mléka, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 1 stroužek česneku, špetka cukru, sůl, mletý pepř, tymián
Fazole namočíme na několik hodin do studené nesolené vody. Pak vodu slijeme, dolijeme čistou, přidáme pokrájenou mrkev, cibuli a brambory a zvolna vaříme. Když je vše měkké, polévku prolisujeme. Z tuku a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a přidáme do pyré. Ochutíme solí, cukrem, kořením, octem a drceným česnekem a povaříme ještě asi 20 minut.
RAJČATOVÁ POLÉVKA **
300g rajčat, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1,5l zel. vývaru, sůl, petrželka na ozdobení, 4 lžíce vařené rýže, 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky (nebo 1 lžička sušené), 100g strouhaného tvrdého sýra
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, vložíme do kastrolu, podlijeme mírně vodou a rozdusíme je. Po krátkém zchladnutí je propasírujeme přes jemný cedník. Na oleji potom osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rajčatové pyré, osolíme a chvíli podusíme. Zalijeme vývarem, přidáme bazalku a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Potom přidáme uvařenou rýži, krátce prohřejeme a podáváme (místo rýže lze použít těstovin – např. dlouhé nudle). Na talířích jednotlivé porce sypeme strouhaným sýrem a nasekanou petrželkou.
BORŠČ ****
250g cibule, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, 750g červené řepy, 3 celerové řapíky, 750g brambor, 500g bílého zelí, 30g přepuštěného másla, 1 a ½ zel. vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka cukru, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 1 svazek petrželky, 2 snítky kopru, 150g zákysu
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata přelijeme vroucí vodou, necháme 1 minutu působit, stáhneme slupku a dužinu nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a na jemno nasekáme. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celerové řapíky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na středně veliké kostky. Bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli podusíme na přepuštěném másle do sklovita. Přidáme zeleninu a asi 15min dusíme na mírném plameni. Přilijeme vývar, okořeníme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou a necháme dalších 30min povařit. Zelené bylinky omyjeme, nahrubo nasekáme a část z nich odložíme stranou. Zbytek vmícháme do polévky. Polévku podáváme se zákysem a posypeme zbývajícími bylinkami.
ČOČKOVÁ POLÉVKA ***
Máslo, cibule, mrkev, celer, petržel, česnek, brambory, zel. bujón, pepř, sůl, kmín, vařená čočka, jíška (instantní), ocet, zel. petržel
Na pánvi rozpustit máslo, na to nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, kousek celeru a petržele, česnek, na kostičky nakrájené brambory, zalít vodou, přidat kostku zel. vývaru, osolit, opepřit, trochu kmínu, povařit, přidat vařenou čočku. Nakonec zahustit jíškou, dochutit octem a posypat zelenou petrželkou.