Variace na smetanové brambory

Dobré jídlo a pití, restaurace, recepty, postupy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 30. 1. 2006 17:26

Výborná příloha, kterou jsem si v neděli poněkud vylepšil reputaci, jež by jinak nudným vepřovým steakem asi notně utrpěla. Není holt čas na hrdinství.

Variace na smetanové brambory
(cca. 4-6 porcí)

Suroviny:
600 g brambor varného typu B (přílohové)
100 g bílé (nebo i žluté) cibule
200 ml smetany ke šlehání (nejlépe Kunín Extra - 40%)
200 ml zakysané smetany
150-200 g jemně strouhaného eidamu
1 vajíčko
sůl, čersvě mletý bílý pepř
troška sádla nebo oleje

Postup:
Brambory se uvaří ve slupce do poloměkka, poté se oloupou a nakrájí na tenké plátky. Cibule se nakrájí najemno. Smetana ke šlehání se mírně našlehá s vajíčkem, vmíchá se do ní zakysaná smetana (měla by být krémovitá - "polotekutá").

Do sádlem či olejem vymazaného pekáče se naklade vrstva brambor, jemně posype cibulí a sýrem, mírně osolí a opepří, lehounce pocintá smetanovou směsí, na to další vrstva brambor, ... na vrchu by měly být brambory. Část smetany a sýra by měly zbýt!

To celé se zaparkuje do středně vyhřáté trouby (asi tak polovina výkonu. Na prvních cca. 20 minut doporučuji péct pod pokličkou, poté odkryté. Po cca. dalších 5-10 minutách pečení se brambory zalijí zbytkem smetany smíchané se sýrem, pokud je směs málo tekutá, je třeba jí pomoct a roztáhnout jí po celé ploše brambor a zapeče se dozlatova.

Podává se jako příloha k přírodně upraveným minutkovým masům nebo rybám. Servíruje se podobně jako třeba francouzské brambory. Pochopitelně, že se dají jíst i samotné.

Doby pečení jsou orientační - záleží na typu brambor, síle koleček a na tom jak moc byly předvařené. Doporučuji před podáváním vyzkoušet.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod marepa 21. 3. 2006 12:33

diky za recept :) moje oblibene jidlo :)
BMW E92 M3 | dlouhodoba spotrba 13.2l/100km, holt 75mph na dalnici nezere az tolik
marepa
Čtenář

Odeslat příspěvekod Vebloud 19. 7. 2007 15:40

Já jenom dodám, že dělám podobnou variaci, ale nepředvařuji a neloupu (jsem línej) a jenom předpeču bez smetany a tu přidam až na druhou polovinu pečení.

Ale to chce nové brambory, nebo oškrábat.
Žít a nechat žít, ty máš svůj názor, já mám svůj názor, já ti nebudu nutit svůj, nemusím souhlasit s tvým, ale udělám vše, abys ho mohl svobodně vyjádřit.
Vebloud
Návštěvník

Odeslat příspěvekod michee 20. 7. 2007 11:34

To zní dobře...možná to zkusím ukuchtit.....něco podobného jsem měla nedávno v Brně na oběd (ale tam byl navíc tymián a nebyl tam sýr) a bylo to také dobré.
Kick the baboon....
michee
Nadšenec