Výborná příloha, kterou jsem si v neděli poněkud vylepšil reputaci, jež by jinak nudným vepřovým steakem asi notně utrpěla. Není holt čas na hrdinství.
Variace na smetanové brambory
(cca. 4-6 porcí)
Suroviny:
600 g brambor varného typu B (přílohové)
100 g bílé (nebo i žluté) cibule
200 ml smetany ke šlehání (nejlépe Kunín Extra - 40%)
200 ml zakysané smetany
150-200 g jemně strouhaného eidamu
1 vajíčko
sůl, čersvě mletý bílý pepř
troška sádla nebo oleje
Postup:
Brambory se uvaří ve slupce do poloměkka, poté se oloupou a nakrájí na tenké plátky. Cibule se nakrájí najemno. Smetana ke šlehání se mírně našlehá s vajíčkem, vmíchá se do ní zakysaná smetana (měla by být krémovitá - "polotekutá").
Do sádlem či olejem vymazaného pekáče se naklade vrstva brambor, jemně posype cibulí a sýrem, mírně osolí a opepří, lehounce pocintá smetanovou směsí, na to další vrstva brambor, ... na vrchu by měly být brambory. Část smetany a sýra by měly zbýt!
To celé se zaparkuje do středně vyhřáté trouby (asi tak polovina výkonu. Na prvních cca. 20 minut doporučuji péct pod pokličkou, poté odkryté. Po cca. dalších 5-10 minutách pečení se brambory zalijí zbytkem smetany smíchané se sýrem, pokud je směs málo tekutá, je třeba jí pomoct a roztáhnout jí po celé ploše brambor a zapeče se dozlatova.
Podává se jako příloha k přírodně upraveným minutkovým masům nebo rybám. Servíruje se podobně jako třeba francouzské brambory. Pochopitelně, že se dají jíst i samotné.
Doby pečení jsou orientační - záleží na typu brambor, síle koleček a na tom jak moc byly předvařené. Doporučuji před podáváním vyzkoušet.