od josefkalous 19. 12. 2008 22:16
jó držťková polévka, tu mohu ve všech podobách. chodím na ni na stojáka do teplých masných úseků, i když už to není co dřív a to myslím nejen cenu. doma jsem ji kdysi zkoušel ale jen jednou, příprava byla dlouhá a rodina mi nadala co do smradu ale mě nakonec chutnala. kamarád jí dělává z masáků, je to snad ještě lepší nežli z drštěk. předloni se mi poštěstilo najít pořádný trs václavek a tak jsem ji zkusil udělat podle návodu který přikládám (není můj, asi jsem ho našel někde na webu) a jelikož je václavka, která je zatracována pro svou mírnou jedovatost v syrovém stavu, jedna z nejchutnějších hub tak to byla dobrota:
Dršťková polévka z václavek
Ingredience: 1/2 kg václavek, cibule, olej, mletá paprika (sladká), vývar nebo ve vodě rozpuštěné 2 kostky Masoxu, polohrubá mouka, majoránka (bazalka), pepř, sůl
Postup přípravy: Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší celé dáme povařit asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme studenou vodou, aby zůstaly čisté bez šlemu. Cibuli nakrájíme na hrubo, osmažíme na oleji do zlatova a přidáme papriku a houby. Zalijeme vlažným vývarem, přidáme majoránku, pepř a vaříme mírně 20 minut. Mouku rozmícháme s trochou vody, nalijeme do polévky a za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme dle potřeby solí.
Jen dodávám že guláše a polévky tototo typu dělám většinou na sádle.