(cca. 10 porcí)
Suroviny:
1 kg dlouhozrnné rýže Lagris
0,6 kg libovějšího vepřového masa (třeba plec)
1 sáček mražené zeleniny (bez kapustiček, bez kukuřice)
1 malá plechovka hrášku (ta nejmenší co se dělá)
1 sklenice malá zeleninového leča
1 větší žlutá cibule
2 kávové lžičky mleté sladké papriky
1-2 lžíce sádla
250 g strouhaného eidamu
1 kostka masoxu nebo cca. 1/2 litru vývaru
sůl
kyselé okurky dle chuti
Nástroje:
Širší hrnec, který je možno dát do trouby nebo pekáč s poklicí.
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli necháme na sádle zesklovatět, do základu dáme na malé kousíčky nakrájené maso, necháme zatáhnout, zaprášíme paprikou a po cca. 30 sekundách míchání zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou s masoxem. Mírně osolíme a necháme pod pokličkou dokud není maso poloměkké (obvykle 1/2 hodiny). Občas se hodí maso zamíchat, aby se nepřipálilo. Poté přidáme lečo a opět pod pokličkou necháme vodu téměř odvařit. Přidáme zeleninu včetně hrášku, promísíme a jakmile je voda zcela pryč, nasypeme do hrnce dobře propranou rýži (2x v horké vodě, 2x-3x ve studené vodě, aby z ní netekl ten bílý sajrajt), krátce orestujeme, důkladně promícháme s masem, zalijeme vodou v množství 1,5 násobku objemu rýže, jetě jednou promícháme přiklopíme pokličkou a zaparkujeme do trouby. Po cca. 20 minutách by měla být rýže měkká. Důležité je rizoto dále nemíchat.
Hotový produkt (doporučuji předem ochutnat, zda rýže dostatečně změkla) se promíchá vidlicí na maso a pomocí menší naběračky máčené ve studené vodě se servíruje do úhledných kopečků, posype se sýrem a obloží kyselými okurkami.
(Pokud není k dispozici trouba, je možné dělat rizoto i na plotně. V tomto nouzovém případě doporučuji v závěrečné fázi velmi mírný plamen a použití litinové desky případně hrnce se silným dnem aby se pokrm nepřipálil).
(update 11.4.2006) - vyhrabal jsem nějaké fotečky hotových produktů. Úroveň servírování je nižší než standard, neb snímky pocházejí z letního stanového tábora ...
