od bigdoc 29. 1. 2006 17:08
Dovolím si zas trochu rýpnout. Ono to dneska už tohle dělení moc neplatí - dřív se víno sladilo kilama řepného cukru a podle toho, jestli bylo slazené středně nebo hrozně moc, to bylo polosladké/polosuché nebo sladké.
Dnešní kategorizace (typická pro moravská vína) je jiná: jakostní, a pak čtyři úrovně přívlastků, + slámové + ledové. Má to souvislost s obsahem zbytkového cukru, ale jen částečnou - hlavní je zdrojová cukernatost hroznů (pak jde o to, jak moc se to nechá prokvasit).
Dvě vína označená jako "polosladká" můžou chutnat naprosto odlišně: o jednom řekneme, že je sladké, o druhém, že je kyselé. Subjektivní chuťový vjem totiž neovlivňuje ani tak obsah cukru (pokud skutečně nejde o "přeslazené" víno, nebo o slámové, ledové atd.), jako obsah kyselin a tříslovin, které vnímáme daleko silněji.