od Slonik 8. 7. 2007 21:50
Jedovaty: s tím, že je to humus souhlasím, ale zdraví tento výrobek neohrožuje více než jiné uzeniny. Nic vyloženě jedovatého v tom seznamu není. Je to "pouze" totální aušus. Ale nejsou to jen párky. Taková debrecínka obsahuje cca. 52-60% masa. Co je ten zbytek? Co dělá v uzené kýtě škrob? A dalo by se pokračovat.
chce to při nákupu uvažovat i tak, že zemědělec dostane za kilo živého prasete okolo 40,-. Kilo syrové kotlety bez kosti stojí v krámě od 120,- výše kýta od 95,- - a to se jedná o produkty, které mají ve srovnání s uzeninami daleko nižší přidanou hodnotu. Pokud jsou i přesto levné, je téměř jisté, že ceny bylo dosaženo ošizením surovin. Podle této úvahy by cena "skutečných" špekáčků, gothaje a pod měla začínat na 90,-/kg, vídeňských párků tak na 160,-, grilovací klobásky (bílé) by přišly na cca. 200,-, suché salámy pak odhadem od 250,- výše. Uzeniny jsou totiž luxusní delikatesa a ne každodenní jídlo. Hovořím o těch nešizených.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!