Pálivá jídla: každý má jinou chu?

Dobré jídlo a pití, restaurace, recepty, postupy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 5. 11. 2006 12:27

taky mám palivý jídla rád... :)

ale nic se nesmí přehánět ;)
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
Nadšenec

Odeslat příspěvekod CZJesus 26. 3. 2007 16:46

Jestli se mohu zeptat , nemá tabasco při "větší" konzumaci projímavé účinky ? Párkrát jsem to po větší porci mé oblíbené omáčka zažil a chtěl bych si potvrdit svou doměnku.
CZJesus
Čtenář

Odeslat příspěvekod Slonik 27. 3. 2007 16:25

CZJesus: Není důvod proč by mělo. Co máš na mysli tou "větší" konzumací? Lahvičku denně? ;-)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod akroj 24. 4. 2008 17:13

Přezdívají mi azbestová tlama - pálivé miluji, dokonce jsem si jeden čas nosila v kabelce "svoji" dochucovací pálivou omáčku. Viděla jsem dokument o pálivosti paprik a také tam řešili, co pálivost zahání. Nakonec to bylo tučné - tuk prý jako jediný dokáže něco udělat s tou látkou, co nás tak moc pálí. Ale nedávno jsme byli v Indonéské restauraci, kde podávají jedno takové jídlo - prý nejpálivější co znají. Zvlášť na tu mističku několikrát upozornili, abychom se nespletli. Asi 3 jsme to zkusili a všichni jsme doslova zaplakali. Kolegové s tím pak měli prý i nepříjemnější problémy níže v trávicím traktu, což se mi vyhnulo, ale příště budu opatrnější. I když... Jak se znám, tak to zase zkusím.
akroj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Caddy 24. 4. 2008 21:42

ja bych to urcite zkusil taky, jak se znam :)
Caddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iva 14. 6. 2008 21:02

někde jsem viděla, že je dobré při pozření chilli papriček si dát pod jazyk sůl. :)
nevyzkoušela jsem to, tak nevím, jestli to funguje :)
iva
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ToMMyK 1. 9. 2008 01:20

Marek L. píše:Jestli máte rádi pálivá jídla a přísady, rozhodně si prohlédněte ExtremeFood. Prodávají tam ty nejpálivější věci na světě.

Mno tak jsem si prave objednal par omacek. Uz se moc tesim :)
Kdyz turbo tlaci, tri valce staci
ToMMyK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caddy 1. 9. 2008 12:30

tak pak podej zpravu....jestli Ti zustane jazyk v puse, tak bych si mozna taky neco objednal :)
Caddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cumel30 15. 10. 2008 14:51

Milujem pálivé žrádlo a ešte to vždy vyšperkujem tým,že to zapíjam bororo 52%
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Poslední varování

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 10. 2008 15:16

Také mám rád pálivé jídlo a kromě jedné vyjímky (tedy spíš souboru vyjímek, viz dole) jsem nenarazil na jídlo, které bych označil za "moc pálivé".

Tou vyjímkou byla moje dovolená na Srí-Lance. V hotelu byly 2 bufety - "místní" a "mezinárodní". První den jsem si to našinul k tomu místnímu a hezky vrchovatě si nandal. To jídlo bylo absolutně nepoživatelné, kromě bolesti jsem necítil naprosto nic.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Vinnetou1 15. 10. 2008 15:30

Dalo by se říct, že doslova nesnesu pálivá jídla, chilli, pepř apod. byť v minimálním množství mi působí většinou trápení. Žádná chuť, jen přežít a naplnit žaludek, pokud to je trochu snesitelné a jistě vím, že ta hranice je u mě hoooodně nízko.
Myslím, že to má i spojitost s onemocněními mého těla (duše), když si zpětně projdu jaké druhy jídel a způsoby přípravy mi šmakují. Skoro bych se pasoval často na batole. Když je žádáno, bude dáno, hlavně když chutí :)
Vinnetou1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 16. 10. 2008 15:31

No ne každý to snáší. Já bych teď aktuálně taky skoro "umřel" sníst něco takového.

K té duši - někde jsem četl, že preferovaná jídla (hlavně co do ostrosti ale zdaleka nejen to) napovídají o povaze člověka. Nevím, nemohu posoudit. Ale zkus to rozvinout, tedy pokud chceš, samozřejmě.

Já tedy pálivé docela mohu. Moje karta nedávno získala možnost plateb via internet, takže už mám objednáno pár omáček z extremefoods.com, proti nimž je tabasco kojenecká výživa. Je otázkou, kdy je budu moct ochutnat ;-)
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 10. 2008 16:14

No nám náš delegát (na Srí Lance) vysvětloval, že místní jídlo je tolik pálivé, že v minulosti se maso kvůli nevhodnému skladování rychle kazilo a ona pálivá chuť měla "přebít" tu chuť toho masa. No a snad to funguje částeně i jako "protijed" pro člověka, co to zkažené maso jí.

Jinak člověk si zvykne na všechno, Mongolové např. nejsou zvyklí používat koření vůbec a používají jen a pouze sůl. Jídlo ochucené "po našem" by jim nechutnalo a my bychom si zase nepochutnali na jejich kuchyni.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Vinnetou1 17. 10. 2008 03:47

PatrikChrz
To mají Mongolové u mě plus. Často používám taky jen sůl, občas přidám kmín.

Ale zas včera jsem si dal gulášek a ještě k tomu co mám na mě visí nějaká viróza a těžce zacpané nosní dutiny. Byl trochu pálivý, ale v tu chvíli mi fakt bodl, pálivost nepálivost... v takovou chvíli bych snesl i víc s radostí :)
Nahoru dolu a já jsem ztracen v relativitě.

Slonik
Taky si moc nedovolím to posoudit, ale věřím tomu, že to spojitost má. Rozhodně se mi zdá spojitost mezi jídlem a člověkem více do hloubky zajímavá. Shodou okolností jsem měl půjčenou nějakou knihu, která se tím zabývala, ale bylo to zrovna v nevhodnou dobu, takže jsem do ní jen náhledl (něco ve stylu řekni mi co jíš a já ti povím kdo jsi, ale to bych mohl kecat o názvu, možná jen "Řekni mi co jíš...").
Myslíš rozvinout co a jak z pálivého (mám někdy bolavý vnitřek pusy, takže se nedivím, ale nemohu určit kde je hranice fyzického a psychického, je to vše se vším). Třeba zázvor je mi sympatický, někdy dobrá česnečka je paráda, pepř nee.
Chilli asi při velmi citlivém a mírném zacházení, třeba miluju takovou tu červenou omáčku chi na rýži, ta je trochu pálivá, ale přitom v rovnováze se sladkostí, do toho lepivá rýže, to je ušité z "pálivého" na mě.
Nepochybuji o tom, že pokud by člověk například denně snědl stroužek syrového česneku, že se to neprojeví kladně na zdraví, pokud to opět nebude v rozporu s něčím jiným.
Vinnetou1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Slonik 17. 10. 2008 13:28

Já kdysi kořenil docela hodně, pak jsem přestal kouřit, chuť se zcitlivěla, takže jsem si koupil hmoždíř a několik mlýnků. Čerstvě namletého koření je třeba několikrát méně a skvěle se prosadí jeho chuť a vůně, zvláště když není přebitá jen "tupou pálivostí".

Aktuálně se sice bojím dát si i bazalku, ale to je snad dočasné ;-)
Slonik
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka