Slíbený těstovinový salát (cca. pro 4 osoby)
500 g těstovin (nejlépe Pene Rigate, v nouzi vyhoví i vřetýnka nebo vrtulky)
4 střední rajčata
100-150 g rajčatového protlaku (ne té české zrzavé kaše v konzervičkách a už vůbec ne kečup)
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (kousky)
1 střední bílá cibule
60 g černých a zelených oliv bez pecky (půl na půl)
bazalka
citron
olivový olej (není nutný Extra Virgin)
Těstoviny se uvaří dle návodu (do tuhosti dle chuti - doporučuji al dente). Do vody na těstoviny je vhodné dát lžíci olivového oleje. Po uvaření se propláchnou studenou vodou.
Mezi tím se nechá jemně nakrájená cibule zesklovatět na trošce oleje, přidají se na malé kousky nakrájená rajčata (3 kusy), mírně se to osolí a nechá chvilku podusit. Když rajčata pustí šťávu, přidá se protlak a celé se to za stálého míchání přivede k varu a nechá asi 1 minutu vařit. Poté se přidá tuňák (větší kousky mírně podrtit) a nasekané olivy. Dochutí se citronovou šťávou a bazalkou (ev. dosolí). Doba varu po přidání tuňáka by neměla přesáhnout 30 sekund, ale vařit se to již nemusí vůbec.
Výsledná směs se smíchá s těstovinami a nechá se vychladit. Jídlo je možné podávat i teplé. Smíchané těstoviny lze ještě dochutit (dosolit, přidat bazalku, citron nebo lžíci olivového oleje). Před podáváním je vhodné vmíchat ještě to poslední syrové na malé kousky nakrájené rajče (to se hodí zejména, když je pokrm podáván jako studený).
(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)