1 čerstvý losový filet (ca. 750 g)
kapary, máslo, směs na bylinkové máslo Kotány, čerstvá petrželka, čerstvý nebo sušený libeček, čerstvý nebo sušený kopr, čerstvá nebo sušená bazalka (volitelně), několik listů hlávkového či ledového salátu, rajčata, citrony nebo limetky
Nestandardní kuchyňské nástroje: pařák nebo hrnec pro vaření v páře
Lososový filet se důkladně opláchne vodou smíchanou s citronovou šťávou. Rybka se uloží do pařáku, do vody ze které bude vznikat pára se dá troška směsi na bylinkové máslo, kopr, libeček, bazalka (s ní opatrně, je hodně aromatická a mohla by přebít ostatní vůně - vlastně tam ani nemusí být). Vaření v páře by mělo být mírné. Poté co je rybka "uvařena" (obvykle 15 minut), vyndá se, sloupne se kůže (i takové to divné hnědé maso co je pod ní) a rozebere se na kousky (jde to skoro samo).
Čas, kdy se ryba "saunovala" však neproflákáme a připravíme si marinádu. Ta se skládá z několika lžic teplé až horké vody s citronovou šťávou (citronové šťávy ne příliš mnoho, nemá to být kyselé), směsi na bylinkové máslo, rozpuštěného másla (kdo ho nesmí, může použít i kvalitní olivový olej; kdo se másla bojí jen trošku, může použít i směs másla a oleje nebo třeba Ramu, ale není to prostě ono) a nasekaných kaparů. Touto teplou směsí se rozebrané kousíčky ryby polijí a vše se opatrně promíchá (aby z toho nebyla kaše). Doporučuji nechat nejméně 8 hodin odležet v lednici. Při podávání se na servírovací mísu rozloží listy salátu, na ně se navrství rybka. Ta se decentně posype jemně nakrájenou petrželkou, obloží se na měsíčky nakrájenými rajčaty a nakrájenými citrony nebo limetkami.
Úplně nejlepší to je, když si každý udělá svůj "chlebíček" - veka mírně máznutá máslem (není nutné), rybka, kousek rajčete a trošička majonézy, pokapat citronem ....
Sakra, začínám mít hlad

(příspěvek z Pauza.cz, autor Slonik)