Tento dip použil slavný anglický kuchař Ainsley Harriott v pořadu Tisíc chutí ulice - Turecko (Ainsley Harriott's Street Food) ke grilované makrele v chlebu se salátem (balik ekmek) v Istanbulu.
Poměry nevím a nechám dle rozumné míry na každém z Vás.
Je to taková obdoba tzatziků (spíše na Blízký východ).
Gramáže nebyly v pořadu uváděny, pouze udávám, co jsem cca odchytnul
- jogurt řeckého typu - (cca 150 - 200 ml)
- kyselá nakrájená naložená okurka (cca 1 ks)
- trochu zelené chilli papričky (cca dle chuti 1/3 ks)
- nasekaná čerstvá máta - (1 hrstička)
- sumak (1 větší špetka)
- trocha soli
- trocha citronové šťávy
Sumak - jedná se o plody škumpy koželužské a má sladkokyselou citrusovou příchuť. Používá se hodně na Blízkém východě, dá se koupit v potravinách s arabským, tureckým sortimentem, popř. ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.
Dobrou chuť.
