Stránka 1 z 1

šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 1. 2015 19:28
od kottko
Jsou šlupky z mandlí nějak nebezpečné ? Například z těchto pohledů
- nebezpečné látky
- ucpání střev
- v jakém množství

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 18. 7. 2016 15:29
od karol66
Pokud vím, je v nich kianid a měly by se konzumovat raději bez slupek a nebo jen velmi omezeně. Ale já se přiznám,že když jsou bez slupek, tak uz mi to moc mandle nepripomina. :) Hrstka (malá) denně či ob den by vadit neměla. Lepší je si mandle namíchat s jinými ořechy - kešu, lískáče a tak. O ucpání střev nic netuším - to snad nehrozí v rozumné míře konzumace! :O

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 7. 2016 07:48
od Slonik
Nejde o šlupky, ale o celé jádro. Mandle neobsahují kyanid, ale amygladin, který se rozkládá na kyanovodík. Existují dva druhy mandlí - hořká (Amygdalus amara) a sladká (Amygdalus dulcis). Rozeznatelné prakticky pouze podle chuti. Zatímco sladké mandle jsou při běžné konzumaci bezpečné (obsahují okolo 0,1 % amygladinu), ty hořké mohou obsahovat i 5 % této látky. Hořké mandle by se neměly konzumovat syrové a neměly by se konzumovat ani výrobky z nich, pokud jsou přiravovány za studena. Při delší tepelné úpravě kyanovodík vyprchá a výrobek je pak bezpečný.

U hořkých mandlí může být nebezpečné i relativně malé množství (uvádí se 3-5 jader), velmi vážné až smrtelné riziko představuje konzumace 10 jader a více. Pravidelná konzumace menšího množství může pak způsobit poškození nervového systému. Kyanovodík totiž brání buňkám využívat kyslík.

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 7. 2016 15:38
od FilipUli
Tak když jste tady takoví odborníci na mandle, tak mi prosím poraďte. Říká vám něco madlová mouka? Je podle chuti cítít nějaká změna, když v ní obalím třeba řízky? Našel jsem to tady: https://www.foodparadise.cz/produkty/c/ ... lova-mouka

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 25. 7. 2016 11:56
od Slonik
Obalovat řízky v mandlové mouce je nesmysl. Její využití je především v cukrařině. Vzhledem k poměru množství mouky k ostatním surovinám bych při použití u řízku vliv na chuť odhadem hodnotil jako minimální. Na odkazovaném webu není o obalování řízků v mandlové mouce ani písmenko. A mandlovou mouku prodává spousta obchodů, ne jen tenhle (a řada z nich má informace o produktech o dost lepší).

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2016 13:38
od FilipUli
Díky, máš nějaký osobní zkušenosti s využíváním v cukrařině?:)

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2016 19:06
od Slonik
Zkušenosti s hořkými mandlemi? Vždy jsem používal pouze mandlové aroma, protože se mi hořké mandle nepodařilo koupit.

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2016 10:28
od FilipUli
Nene, hořký jsem nemyslel, spíš tu mouku, nebo prostě cokoli.

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2016 19:08
od Slonik
Z mouky jsem dělal marcipán. Ale jednou jsem koupil mouku žluklou a tak si raději mandle umelu, i když je to víc práce

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 8. 2016 18:21
od FilipUli
co znamená žluklou? :)

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 30. 8. 2016 21:28
od Slonik
mandlová mouka obsahuje spoustu tuku. A ten žlukne (oxiduje). Mouka pak zatuchle *****í a chuť je taky taková hnusná.

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Odeslat příspěvekNapsal: 31. 8. 2016 09:56
od FilipUli
Aajo :D, díky, zase jsem o něco chytřejší :)