Stránka 1 z 1
šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
3. 1. 2015 19:28
od kottko
Jsou šlupky z mandlí nějak nebezpečné ? Například z těchto pohledů
- nebezpečné látky
- ucpání střev
- v jakém množství
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
18. 7. 2016 15:29
od karol66
Pokud vím, je v nich kianid a měly by se konzumovat raději bez slupek a nebo jen velmi omezeně. Ale já se přiznám,že když jsou bez slupek, tak uz mi to moc mandle nepripomina.

Hrstka (malá) denně či ob den by vadit neměla. Lepší je si mandle namíchat s jinými ořechy - kešu, lískáče a tak. O ucpání střev nic netuším - to snad nehrozí v rozumné míře konzumace!

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
22. 7. 2016 07:48
od Slonik
Nejde o šlupky, ale o celé jádro. Mandle neobsahují kyanid, ale amygladin, který se rozkládá na kyanovodík. Existují dva druhy mandlí - hořká (Amygdalus amara) a sladká (Amygdalus dulcis). Rozeznatelné prakticky pouze podle chuti. Zatímco sladké mandle jsou při běžné konzumaci bezpečné (obsahují okolo 0,1 % amygladinu), ty hořké mohou obsahovat i 5 % této látky. Hořké mandle by se neměly konzumovat syrové a neměly by se konzumovat ani výrobky z nich, pokud jsou přiravovány za studena. Při delší tepelné úpravě kyanovodík vyprchá a výrobek je pak bezpečný.
U hořkých mandlí může být nebezpečné i relativně malé množství (uvádí se 3-5 jader), velmi vážné až smrtelné riziko představuje konzumace 10 jader a více. Pravidelná konzumace menšího množství může pak způsobit poškození nervového systému. Kyanovodík totiž brání buňkám využívat kyslík.
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
24. 7. 2016 15:38
od FilipUli
Tak když jste tady takoví odborníci na mandle, tak mi prosím poraďte. Říká vám něco madlová mouka? Je podle chuti cítít nějaká změna, když v ní obalím třeba řízky? Našel jsem to tady:
https://www.foodparadise.cz/produkty/c/ ... lova-mouka
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
25. 7. 2016 11:56
od Slonik
Obalovat řízky v mandlové mouce je nesmysl. Její využití je především v cukrařině. Vzhledem k poměru množství mouky k ostatním surovinám bych při použití u řízku vliv na chuť odhadem hodnotil jako minimální. Na odkazovaném webu není o obalování řízků v mandlové mouce ani písmenko. A mandlovou mouku prodává spousta obchodů, ne jen tenhle (a řada z nich má informace o produktech o dost lepší).
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
27. 8. 2016 13:38
od FilipUli
Díky, máš nějaký osobní zkušenosti s využíváním v cukrařině?:)
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
27. 8. 2016 19:06
od Slonik
Zkušenosti s hořkými mandlemi? Vždy jsem používal pouze mandlové aroma, protože se mi hořké mandle nepodařilo koupit.
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
28. 8. 2016 10:28
od FilipUli
Nene, hořký jsem nemyslel, spíš tu mouku, nebo prostě cokoli.
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
28. 8. 2016 19:08
od Slonik
Z mouky jsem dělal marcipán. Ale jednou jsem koupil mouku žluklou a tak si raději mandle umelu, i když je to víc práce
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
30. 8. 2016 18:21
od FilipUli
co znamená žluklou?

Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
30. 8. 2016 21:28
od Slonik
mandlová mouka obsahuje spoustu tuku. A ten žlukne (oxiduje). Mouka pak zatuchle *****í a chuť je taky taková hnusná.
Re: šlupky z mandlí - bezpečné ?

Napsal:
31. 8. 2016 09:56
od FilipUli
Aajo

, díky, zase jsem o něco chytřejší
