od Slonik 24. 1. 2016 10:28
Receptů jsou stovky a liší se. Je varianta z mixu masa, je varianta jen z vepřového, některé recepty používají i játra. Já dělám tuhle:
Suroviny:
400 g vepřový bok bez kosti
600 g libovější vepřové (libová krkovice, plec nebo nejlépe ořez z ocásků)
2-3 stroužky česneku
troška sádla na vymazání formy
koření: bílý pepř, majoránka, troška muškátového květu (někdy dávám i trochu mletého nového koření)
sůl (pokud dělám sekanou na efekt - pro některé návštěvy - tak jí chci růžovou a nesejde tolik mi na zdravých surovinách, použiju pragandu)
cca. 300g ledové drti
Postup:
Při výrobě růžové sekané se maso nakrájí na malé kostky, nasolí pragandou, důkladně prohněte a nechá pár hodin v lednici odpočívat. Pokud růžová být nemusí a místo pragandy se tak používá normální sůl, odležení odpadá.
1) Osolené maso se spolu s kořením semele na mlýnku najemno.
2) Mleté maso se spolu s ledovou drtí vymixuje v kutru a jemnou fáš. Led je důležitý, protože jednak produkt chladí a maso nezešedne a jednak se do sekané dostane voda a výsledný produkt bude šťavnatý
Je pravděpodobné, že uvedené množství se do kutru najednou nevejde a led je třeba si rozdělit na několik dávek, aby každá kutrovaná část měla svoje chlazení.
3) V průběhu je třeba fáš ochutnat, zda je dost slaná a kořeněná, případně doladit koření a sůl v poslední mixované dávce.
4) Jednotlivé mixované dávky se spolu promísí, dají to sádlem mírně vymazané formy (já jí peču ve formě na biskopské chlebíčky) a pošle se do předem trouby předem vyhřáté na 160 stupňů a peče se cca. 70-90 minut podle mohutnosti sekané (to si chce vyzkoušet).
Hotová sekaná se nachá mírně zchladnout a může se krájet.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!