Samozřejmě každý má svůj steak rád trošku jinak, nicméně chtěla bych se s Vámi podělit o to, jak se připravuje pfeffersteak u nás.
Pravá hovězí svíčková musí být správně odleželá, tedy měla by mít za sebou již dobu tzv. posmrtné ztuhlosti. Zpravidla platí, že čím více se maso blíží datu expirace, tím líp. Maso by tou dobou mělo být již určitě dostatečně křehké.
Samotnou svíčkovou je pak potřeba očistit od bílých blanek a tuku na povrchu a nakrájet na požadované kusy. Ideální jsou cca 4-5 cm tlusté plátky. Nakrájené maso pak jedno podruhém obalíme celé včetně okrajových částí v čerstvě namletém barevném pepři. Nebojte se ho dam dát dost, hovězí pepř rádo a rozhodně na něm nešetřete. Přecejen... když už si člověk koupí maso za tisíc, nemá cenu šetřit na pepři za stovku. Stejně tak nemá cenu použít samotný černý pepř. Je tam markantní rozdíl v chuti.
Poté doporučuji zakrýt potravinovou folií a nechat v lednici minimálně 12 hodin, dále pak venku v pokojové teplotě cca 3-4 hodiny stát. Maso tak pojme pepřové aroma a opět - nebude ztuhlé. Tento krok je možné vynechat, ale maso, které v pepři chvíli leží, je skutečně nakonec chutnější.
Steaky je také možné před umístěním do lednice "pomazlit" v extra panenském olivovém oleji, ale není to nutné.
Samotnou tepelnou úpravu u nás provádíme na elektrickém grilu Catler, který se vyhřeje na nejvyšší teplotu a poté se do něj steaky zavřou (grilují se z obou stran) na dobu 2,5 minuty. Mezitím si rozehřejeme hrnec s poklicí na teplotu cca 60°C a hned po grilování do něj steaky umístíme. Ideální doba "dopékání" v horkém horci je cca 8-12minut, podle toho, jak kdo má rád steak propečený. V každém případě steaky takto pustí výbornou vlastní šťávu, se kterou se následně dají servírovat. (Lze z ní také udělat pepřovou omáčku, stačí přidat pár kuliček pepře a zjemnit trochou smetany)
Steaky, které solíme zásadně až na talíři, podáváme s bramborovými hranolky, dolárky, popř. bilým pečivem.
Tip: výborné jsou také s mraženou kukuřicí restovanou na másle, či fazolkami na česneku a slanině.
Pro inspiraci:
http://kuc.cz/08icga
Live each day as if it was your last...