Jakou značku a typ myčky nádobí?

Dobré jídlo a pití, restaurace, recepty, postupy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Slonik 24. 2. 2009 00:42

Zase jsem toho tolik neřekl ... :-[

Pokusil jsem se udělat první nástřel přístrojů, které by připadaly podle mého názoru v úvahu (od každé značky 2 modely) a byl jsem velmi mile překvapen co se dá koupit. Zatím jsem nezkoumal zkušenosti uživatelů, recenze a podobně - vybíral jsem čistě podle parametrů s tím, že cenová hladina je zvolena tak, aby cena myčky, dopravy a odhad souvisejících instalatérských prací vč. materiálu nepřekročil požadovaných 15.000,- resp. překročil je jen v řádu desetikorun.

Všechny uvedené ceny jsou z eshopu elme.cz - (nejsou asi nejlevnější, ale ceny mají vcelku slušné. Jednou jsem u nich nakupoval - osobní odběr v Praze- a byli vcelku komunikativní a co slíbili také dodrželi.

A vyhlédnuté modely:

AEG FAVORIT 60870 (cena 12.650,- bez dopravy, doporučená cena 19.990,-)
AEG FAVORIT 50870 (cena 10.990,- bez dopravy, doporučená cena 15.990,-)
BOSCH SGD 55E05 EU (cena 13.790,- bez dopravy, doporučená cena 18.990,-)
BOSCH SMS60M02EU (cena 12.590,- bez dopravy, doporučená cena 17.990,-)
SIEMENS SE 25M852 EU (cena 13.790,- bez dopravy, doporučená cena 18.990,-)
SIEMENS SE 24E258EU (cena 10.990,- bez dopravy, doporučená 15.990,-)

Za "černého koně" považuji AEG 60870 následovaná SIEMENS SE 25M852 EU.

Asi by bylo dobré upřesnit všechny rozměry, které má přístroj mít. Tu a tam se stane, že výrobek po všech stránkách ideální nakonec vypadne, protože se do vymezeného prostoru prostě nevejde :-/

Myčky Bosh mají na první pohled jednu malou "šmouhu" na kráse - nemají automatický program. Je otázkou jak moc je či není užitečný. AEG je i méně hlučná (41 dB). Nemá separátní program na poloviční náplň, tu ovšem z větší části nahrazuje automatické rozpoznávání zaplnění (a z toho plynoucí úprava spotřeby).
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod MgX 22. 3. 2009 19:02

Ahoj,

tak jsem zakoupil myčku od Bosche ... jak Slonik předpovídal :-D Po dlouhé vnitrostranické debatě, došlo k závěru, že pro začátek zvolíme cosi levnějšího a pak se uvidí. Stejně dnešní výrobky moc dlouho nevydrží :-/

Náhodou jsem zjistil, že v tomto čísle časopisu Test - budou i myčky. Tudíž jsem zakoupil jedno číslo a bác ho. První Miele, druhé AEG, třetí ... překvapivě ... Whirpool (v ceně asi 9500,-Kč) a na čtvrtém místě Bosch SGS45M12EU. Miele a AEG byly mimo moji finanční chuť, Whirpool, jak jsem již předeslal výš, mně nevyhovuje/nemám důvěru - zvolil jsem „bramborového“ Bosche (10500,-Kč).

Momentálně jsou problémy s kuchyňskou linkou, tudíž myčka ještě není zapojená. Nevím přesně, kdy se to povede. Pak bych si dovolil napsat pár prvních dojmů.

V každém případě musím znovu poděkovat všem rádcům :tleskani :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Slonik 23. 3. 2009 07:21

Koukám, že ta debata byla zejména v rozpočtové výboru, co? :-). Já bych pro sebe spíš bral tu AEG co je o zhruba 2k něco dražší - hlavně kvůli tomu, že inteligentně detekuje zaplněnost (u mě velmi důležité, protože využití myčky je u mě velmi různé).

V každém případě myslím, že jsi vybral dobře a budeš spokojen.

Na výsledek testu bych pohlížel jen jako na vodítko, jestli konkrétní výrobek není úplný propadák. Pokud budu testovat všechny značky, tak bude velmi pravděpodobně na prvním místě Miele, pak dlouho nic, pak vyrovnaný peleton a v závěru nějací loseři. Testy navíc nezkoumají trvanlivost a výsledky v dlouhodobém používání. Z tohoto hlediska jsou Bosch i Siemens (a samozřejmě i AEG a Miele) docela "držáky!.

Takže hodně spokojenosti a dej vědět nějaké poznatky až bude mašinka v provozu.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod MgX 16. 5. 2009 13:45

Malá uživatelská recenze myčky Bosch SGS45M12EU ProParty - zkušenosti po pár dnech provozu.

Přátelé, kamarádi...

... v minulých dnech se konečně podařilo zapojit myčku a poprvé ji zapnout. Nejdříve prázdnou - a v programu nazvaném „70°C“. Byl jsem nemile překvapen hlučností. Seděl jsem a říkal si - „to není možné“.
Při dalším provozu - již zaplněná nádobím - se chovala trochu jinak - hlučnost (z mého pohledu, pro mé uši) klesla...výrazně. Nevím, zda za zvýšenou hlučnost mohla prázdná myčka, nebo i zvolený program...zatím jsem jej podruhé nezkoušel. Pravdou je, že jsem se lehce uklidnil :-)

Dalším překvapením (příjemným) bylo to, že automatický program „AUTO 55°-65°C“, kdy se v testu (viz. můj předchozí příspěvek) hovořilo o 140 minutách „myčkování“, dovede v závislosti na znečištění nádobí, tento čas zkrátit až na příjemných (zhruba) 90minut.

Používám, zatím, tablety 3v1 od Somatu, dále pak sůl a leštidlo - od stejného výrobce. Kvalita umytí nádobí je (z mého pohledu) na velmi dobré úrovni. Překvapení nastalo, když se zapékací skleněná mísa, kterou již na některých místech nebylo možné ručně lépe umýt, tudíž se vyskytovaly hnědé skvrny ... začala - po umytí v myčce čistit... ne vše, ne docela, ale změna je to viditelná.

Co by mohlo být u této myčky (u ostatních nemohu posoudit - nemám možnost srovnání) lepší, je funkce sušení. Nádobí, které má na sobě nějaké vypouklinky a větší záhyby (např: misky se dnem propadlým dovnitř), ve kterých ulpí větší množství vody, má tuto i po ukončení programu. Musím však upozornit, že všechno, správně naskládané nádobí, bez výše uvedených záhybů atp., je naprosto suché/čisté/lesklé :-)

Pro úplnost dodám, že myčka má další programy, které lze využít, a to „Quick 45°C“ pro rychlé umytí, „50°C“ pro „citlivé“ nádobí - u jiných výrobců bývá tento program označen jako „ECO“. Dále pak je možné zvolit tlačítko, které naznačí že myčka je naplněna pouze z poloviny.
Z mého pohledu ... a dle prvotních zkušeností ... více než dostatečná nabídka. A jak praví klasik (prodavač z prodejny Elektro Spáčil) každý chce tisíc programů a nakonec využívá jeden, maximálně dva :-)
Design si každý musí zhodnotit sám - mně nevadí, neodpuzuje, ani nepřitahuje. Je klasický konzervativní. Pojetí zpracování umožňuje tzv.: podstavbu.

Po prvních několika spuštěních jsem tedy příjemně překvapený. A to i vzhledem k ceně, mnou zakoupeného výrobku. Zatím se zdá, že test nelhal a Bosch SGS45M12EU je skutečně dobrým pomocníkem v domácnosti. Kvalita jím umytého nádobí je výborná, kvalita sušení velmi dobrá.

Do budoucna bude záležet, samozřejmě i na tom, jaká bude poruchovost tohoto stroje a také, jak dlouho vydrží bezchybně plnit svoji funkci .... no uvidíme :-)

Obrázek
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod sleepyboywalker 25. 5. 2009 13:02

Zdravim MgX,
tuto mycku jsem vybral a koupil cca pred 2 mesici. Z casti mne ke koupi inspirovala i Vase debata na tomto foru.
Musim rict, ze mycka myje opravdu skvele a to i pouze na tablety (bez soli a lestidla). Pouzivam obyc tablety z Lidlu. Samozrejme zalezi na tom, jak mate tvrdou vodu, ale u mekci staci sul obsazena v tablete.
Dale me prekvapil program Polovicni napln, ktery umyje i zcela zaplnenou mycku uplne v pohode :-D a to na program ECo 50 stupnu. Pouzivam vlastne pouze toto nastaveni a jeste se mi nestalo, ze bych mel nektere nadobi nedomyte. (cas 112 minut).
Zkuste a uvidite :-)
sleepyboywalker
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 25. 5. 2009 21:08

sleepyboywalker díky za informace :-)

Dávkování leštidla jsem začal postupně snižovat ... ano, právě proto, že tablety 3v1 leštidlo mají v sobě. Nyní jsem na nejnižším možném nastavení dávkování a pořád je to OK. Takže to vypadá, že jak se leštidlo vypotřebuje, vypnu signalizace jeho nedostatku a zkusím pouze tablety.

Co se týká soli, tak tam to asi nebude možné - úplně odbourat sůl v myčce. U nás je poměrně tvrdá voda. Zkusím jen upravit dávkování - snížit.

Díky za tip s tím programem ECO a poloviční náplní :-) Přemýšlím, zda si myčka i tak nehlídá špínu v odtokové vodě ... tudíž, když je třeba připustí.

Já nechápu, proč myčka myje něco 140 minut a opravdu tento čas dodrží a dá se říci, že okem posouzené, stejně špinavé nádobí myje jindy pouze 90minut (na stejný program AUTO) :hm Vždy je vše čisté.

//opraven překlep ... myčka myje max 140 minut :oboze
Naposledy upravil MgX dne 26. 5. 2009 16:27, celkově upraveno 1
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod sleepyboywalker 26. 5. 2009 14:56

240 minut, to uz je teda celkem extrem. S polovicni naplni a programem na 50 stupnu mam zajisteny cas..kazdopadne kdybyste mel nadobi znecistene vic, muzete zapnout automat a k tomu polovicni napln. Tim by se mel cas taky zkratit.
Obecne si myslim, ze ty casy, co mycka nastavuje, jsou hodne nadsazene a zbytecne to uzira vodu i elektrinu.
POdle ceho jste rozhodl, ze budete pouzivat sul? Myslim od jakeho stupne tvrdosti by se sul mela pouzivat?
Diky :-)
sleepyboywalker
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 26. 5. 2009 16:25

Mně bez soli tablety neumyjí skvrny od čaje. Takže to je moje signalizace nedostatku soli. :-)
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Čtenář

Odeslat příspěvekod MgX 26. 5. 2009 16:28

sleepyboywalker sorry, sorry, sorry --- překlepl jsem se ... délka je max kolem 140 minut (u programu auto) :-[

Četl jsem si v návodu a díval se na stupně tvrdosti vody a tam bylo popsáno, co a jak. Pak jsem si v místní „vodařské“ pobočce zjistil tvrdost vody u nás. Jsme na hranici dvou pásem uvedených v návodu, kdy u toho druhého by se už mělo, dokonce, používat technické zařízení na změkčování vody. Tudíž zatím sůl používám, dokonce jsem ještě nesnížil její dávkování z původního nastavení.

Nejdřív jsem snižoval dávkování leštidla, nyní se vrhnu na postupné snížení soli.

//EDIT: v jednom z návodů dodávaných k myčce, je na straně 7, vlevo dole, tabulka tvrdosti vody. Také se tam dá najít popis, jak nastavit dávkování soli v myčce, či od kdy používat další technické zařízení na změkčení vody.

//EDIT2:
ještě k tomu pomýlení smyslů a uvedení 240 minut místo 140minut. Zřejmě jsem si vzpomenul na udávanou délku používaných videokazet do videorekordéru :-)) Oněch 240 minut „myčkování“, aneb 4 hodiny ... by bylo utrpení pro všechny běžné spotřebitele - to bych ten stroj šel vrátit, či vylepšil - kladivem :D
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod michee 26. 5. 2009 18:52

Teď vybírám myčku - značka bude asi Ariston - bude určitě vestavěná - akorát se rozmýšlím, jestli s předním panelem nebo s integrovaným panelem. Zatím nevím co je to ta značka zač, ale doporučili nám ji ve studiu a nejspíše budeme mít od nich úplně všechny spotřebiče. nepatří mezi ty nejlacinější ani mezi ty nejdražší - je to takový standard.
Kick the baboon....
michee
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 26. 5. 2009 22:15

Asiston je Itálie. V pračkách a myčkách jsou docela dobří. Ostatní spotřebiče bych vybíral jinde. Pokud máš zájem o mé osobní favority, tak je mohu sepsat. Btw varnou desku plánuješ plyn, sklokeramiku nebo indukci?
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod michee 27. 5. 2009 09:26

Varnou desku plyn :) Nic lepšího snad není - první co jsme si nechali do budoucí kuchyně natáhnout byl plyn :)
Jinak ty spotřebiče právě chceme od jedné firmy, aby to k sobě ladilo - to je přítelův estetický požadavek. Máme doma tucet katalogů a z toho musíme vybrat.
A favority klidně můžeš sepsat - ale asi by to chtělo noý topic :) Díky
Kick the baboon....
michee
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Slonik 27. 5. 2009 11:21

michee:

Tak jsem je sepsal - viewtopic.php?f=409&t=400303&p=6411829&sid=43812fcda9b8bbdd89c46bd1a45efbb8#p6411829

Řešení "vše od jedné značky" mi nepřijde ideální - vždy budete muset dělat kompromisy s kvalitou, použitelností nebo si připlatit (v nejhorším případě získáš hůře použitelný výrobek za vyšší cenu). To je prostě nutná daň za tohle řešení. Pokud ještě nejste úplně definitivně rozhodnutí, zkuste se zamyslet nad značkou Electrolux. To je sice taky v podstatě italská značka, ale jejich výrobky jsou takové robustnější.
Slonik
Expert

Odeslat příspěvekod michee 27. 5. 2009 11:58

Ok, díky za rady. Uděláme rodinnou radu (čili já a přítel) a zamyslíme se nad tím.
Kick the baboon....
michee
Nadšenec

Odeslat příspěvekod MgX 27. 5. 2009 19:16

Já se přikláním, když dovolíš, ke Slonikovi . Řešení vše od jedné značky, mně přijde jako nevhodné, vzhledem k tomu, že jeden výrobce má lepší to, druhý zase ono. Myslím, že se jednotlivé výrobky dají poměrně dost dobře sladit, aby nevadilo, že je to jednou od společnosti X, jindy od společnosti Y.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka