Přesazovat ihned kupované pokojovky?

Zahrádkářství a zahrada, pěstování rostlin, ovoce a zeleniny

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod ondrasheq 30. 8. 2013 22:14

Ahoj,

slyšel jsem názory, že koupené pokojovky bývají v nevhodným, levným substrátu. Má smysl je po zakoupení, s ohledem na tuhle roční dobu, je ještě přesadit do něčeho lepšího?
Konkrétně jde o koupenou kalateu a monsteru.

Díky moc,
O.
ondrasheq
Čtenář

Odeslat příspěvekod kočičí 1. 9. 2013 10:30

Moje zkušenost - pokud se nejedná právě třeba o sukulent, který je nasazený v nasákavém rašelinovém substrátu a v zimě by špatně vysychal - nechat do jara tak, sledovat, jak se substrát chová, aby nebyl moc mokrý a nebo zas suchý jak troud, což rašelina umí, a přesadit až na jaře. V zimě se stejně nehnojí a zalívá se omezeněji, rostlina nepotřebuje tolik živin. Rozhodně si myslím, že rostlině prospěje přesazení až na jaře a na zimu ji radši nechat v klidu. Jedině kdyby to byla rostlina již z obchodu několikrát přelitá, což rádi dělají ve všech supermarketech, pak přesadit, ale to už by bylo poznat na zdravotním stavu té rostliny a takového chudáka na podzim raději nekupovat. Záchrana se může povést podle mě leda na jaře či v létě. Tak ať se daří.
kočičí
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dama 55 1. 9. 2013 15:22

Já přesazuju jen když je substrát už od pohledu nevábný - mokrý, nebo lezou spodem ven kořeny. Kde si nejsem jistá jak s balem, tak ze začátku raději jen do většího květináče - tak o 1cm na každé straně a obsypat čerstvým. Hned se i vidí, jestli na kořenech neřádí nějaké breberky. Kdoví, kde rostlina byla a jak tam s ní zacházeli.
dama 55
Kolemjdoucí