od Kateřina Hradová 15. 4. 2014 15:46
V názvosloví kustovnic je obecně zmatek, nicméně jako goji se označuje kustovnice čínská (Lycium chinense), jejíž plody se konzumují coby léčivé. Dá se prý snadno vypěstovat i z plodů sušených. U nás se začala prodávat před pár lety, je to poměrně novinka, naopak v Asii patří k tradičním rostlinám. Já jim mám vysazenou taky, ale na nepříliš dobrém, suchém a slunném místě. V těchto špatných podmínkách moc nevyrostla, ale plodí každoročně. Zatím je to jen pár bobulek, chuťově tedy nic moc, jak už jsem psala. Jiným lidem plody goji chutnají, ale co vím, tak mluvili právě o rostlinkách vypěstovaných ze sušených plodů (já ji koupila v Bauhausu). Kustovnice označovaná jako cizí (Lycium barbatum) je v našich podmínkách poměrně rozšířená, roste hodně rychle, zplaňuje. Bývá vidět na svazích, sázela se tam, kde jiné rostliny nerostly. Je výborná do živých plotů, hustě větví, pěkně kvete, ale co vím, řadila se k jedovatým. A problém taky je, že někteří prodejci ji prodávají jako goji.