Dobrý den, vidím, že diskuze je trochu starší a nikdo už rok nepsal...a myslím, že asi vše bylo řečeno, ale musím se i já svěřit se svou zkušeností-máme ořešák cca 25 let starý, netuším jaká odrůda, ale plody jsou pěkné-jádra krásná, každý rok se na spodních patrech-na pár listech ořešáku objevily takové narezlé puchýřky, brala jsem to jako "nutnost" že se prostě tomu zabránit nedá a je to taková malá daň

Ale vloni jsem s hrůzou zjistila, že plody a listí jsou černé, začalo to pozvolna v době, když ořechy dorostly do té konečné velikosti-což je někdy koncem června-začátkem července (cca) do té doby byly plody krásně zelené a najednou z týdne na týden to začalo

i přes to, že strom vypadal hrozivě-tak myslím, že 3/4 úrody bylo v pořádku a kvalitní......Nějak jsem to prostě zapomněla-a letos se kochala krásnými plody opět asi tak do cca začátku července a opět to začalo

Strom opět vypadal hrozně, ale co nechápu-vypadal stejně jako vloni-vloni jsem opravdu myslela, že z úrody nebude nic-tak jsem si říkala, že jestli to bude jako loni, že i přes to, jak hrozně strom vypadá-tak úroda nějaká aspoň bude-špička stromu zdála se být docela dobrá, převážná většina zelených, na pohled zdravých plodů-ale ouha !!! Strom máme na chalupě, tři týdny jsme se na chalupu kvůli nemocem v rodině nedostali-včera jsme se vypravili zkontrolovat chaloupku-a měla jsem skoro šok-všechny plody jsou úplně!!! opravdu úplně černé-na celém stromě je asi 5 zdravých plodů-to jsem opravdu nečekala.....Ale ani nikdy neviděla a neslyšela o tom, že by někdo měl takovou zkušenost...Bez mučení se přiznám, že teprva letos po tom, co jsem zjistila, že ořešák černá jsem začala pátrat, co to vlastně je a co s tím dělat-do loňska mi pár jedinců tvrdilo, že ty černé ořechy jsou "ze sucha" tak jsem tomu věřila-ale až letos mi docvaklo, že to bude nějaká nemoc.........A přiznávám, že nikdy jsem listí pod stromem neshrabala důkladně-nějaké množství ano-ale nějaké množství vždy zůstalo v těsné blízkosti stromu-teď už vím, že je to zásadní chyba.......Ale každý rok je to stejný scénář-vloni byl také napadený touto nemocí, ale úroda byla ještě celkem dobrá-tak nechápu, proč je to letos úplně v háji-co jsme ještě udělali špatně? Napadlo mě, jestli nemůže mít vliv také řezání větví-někdo se tu zmiňoval, jen nevím v jaké souvislosti-manžel ořezal celé spodní patro stromu, protože větve visely až na zem-ale dělal to někdy v zimě cca-prosinec, nebo leden, přesně nevím-vím jen, že byla už pěkná zima...Tak se ptám, jestli jsme ho tím nemohli "oslabit"? Když se má ořezávat zhruba do září?