Houba na mulčovací kůře

Zahrádkářství a zahrada, pěstování rostlin, ovoce a zeleniny

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Peťula 29. 7. 2007 13:47

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nemá někdo zkušenost s houbou, která se mi dělá na mulčovací kůře. Letos na jaře jsem si udělala okrasnou zahradu. Nejdříve mi tam vykonávala potřebu kočka, teď se mi na mulčce udělá taková žlutá pěna (řekla bych, že je to houba), která druhý až třetí den vyschne a je to taková skořápka. Když tu placku rozlomím, je uvnitř šedá jako plíseň a nahoře taková béžová. Nevím co mám dělat. Nechci, aby se něco stalo těm stromečkům. Ještě dodám, že jsem to posypala přípravkem Stop kočka. Děkuji za pomoc
Peťula
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 29. 7. 2007 21:37

Nevím zda jste použila vlastní kůru nebo kupovanou?Pokud by to byl vlastní odpad od pořezu větví a dřeva tak by se mohlo jednat o normální dřevní piliny které se díky své lehkosti dostanou na povrch a tam ve větší vrstvě udělají škraloupek.Jinak je ale pravdou,že pouhé použití jakéhokoli mulče nezabrání tvorbě výtrusu hub a plísní za příznivých podmínek,teplo a vlhko,a jejich dalšímu vývoji!Je dobré snažit se aby povrchové vlhko trvalo na takto upravených místech co nejkratší dobu.Mulč má bránit růstu plevelů ale bohužel ne houbám ani škůdcům milujícím vlhké prostředí!!!
StanislavKrejcar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 29. 7. 2007 21:45

Na 80% by jsem se přikláněl k tomu,že ta žlutá pěna případně šedá placka je obyčejný dřevní prach vyplavený a "spečený" do placky vodou.
StanislavKrejcar
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landart.czech 30. 7. 2007 12:51

Na 100% bych řekl, že to je nějaká houba nebo jiný organismus (hlenka apod. - v nižší botanice se zas až tolik nevyznám). Taky jsem se s ní už setkal jak na mulčovací kůře kupované, tak i ve volné přírodě - v lese. Co s tím? Já jsem to nechal být, po čase se to ztratilo, ale možná by mohlo pomoci prolití daného místa fungicidem - např. Previcurem.
landart.czech
Kolemjdoucí