od michaela.z 16. 3. 2009 23:13
Dobrý den, přečetla jsem celou diskusi o malinách. Až nyní jsem zjistila, že existuje i jiný druh malin než jednouplodící. Potřebovala bych poradit jaké maliny na dvorku máme. Naše maliny jsou hodně staré. i několik desítek let. babička je stříhala způsobem, jak bylo jaro, tak je všechny ustřihla u země. Začaly plodit až v 2. pol. srpna. A poslední nám už zmrzaly.
Já jsem je začala před 3. lety stříhat -> dvouleté výhony (ty co jsou uschlé) ustřihnout u země a jednoleté zkrátit o 1/3 (tak jsem se dočetla, že se mají maliny stříhat). teď jsem zjistila, že ne všechny maliny se stříhají tímto způsobem. Potřebovala bych poradit, jaké maliny vlastně na zahradě máme. Po mém způsobu řezu se stalo to, že začaly maliny o něco dříve plodit, ale plodí taky do prvních mrazů. Kvalita malin je víceméně stejná, snad jen jsou trošku menší a jejich podstatně víc.
naše maliny jsou na skoro na všech výhonech, plodí i na nových i na jednoletých. jednoleté výhony se vyplodí a na podzim/zimu uschnou. Plodí v kuse 4-5 měsíců, jsou ve stínu a mají dostatek vláhy ze střechy. Nepozoruji, že by vzešly do květu, odplodily a zase nasadily květy a znovu plodily, tak jako stáleplodící jahody. Tyto naše maliny plodí celou dobu stejně a pořád. Ne jako jahody ve vlnách.
Doufám, že jsem se vyjádřila správně, jsem laik, tak mně berte s rezervou. jen bych potřebovala poradit jestli máme teda jednouplodící nebo stáleplodící maliny. Děkuji