Fórum Pauza.cz

Víc lidí víc ví
Právě je 28. 3. 2024 13:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí stránka  1, 2, #
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Bezdůvodné obohacení
Odeslat příspěvekNapsal: 18. 8. 2013 19:05 
Offline
Přeborník
Uživatelský avatar
Terminator3: Nereagoval jsem na tebe.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 14. 12. 2013 19:06 
Offline
Návštěvník
Bungo píše:
...
Pokud by se jednalo o větší částku (nad 5.000 Kč) tak by se to dalo řešit i přes policii (§ 219 trestního zákoníku - zatajení věci). Pokud jde ale "jen" o 500 Kč, tak je ta situace složitá.

Situace je stejna, at je skoda 500 Kc nebo vice nez 5000 Kc, predplacena karta je anonymni a policie to bude muset ukoncit zakonite odlozenim veci, at uz podle trestniho radu nebo podle prestupkoveho zakona, pachatel zustava neznamy. I kdyby se totoznost drzitele SIMkarty podarilo zjistit, odlozi to stejne, protoze to je jen obcanskopravni spor, omylem nabity kredit nemuze ani drzitel SIMkarty vratit, musel by vratit z jinych svych prostredku a to po nem nemuze nikdo pozadovat.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Bezdůvodné obohacení
Odeslat příspěvekNapsal: 15. 12. 2013 17:40 
Offline
VIP uživatel
hongmi: Mýlíte se. To, že to pravděpodobně policie odloží, protože nezjistí pachatele, nic na věci nemění.

Ano, jedná se o občanskoprávní spor. Pokud by omylem nabirý kredit držitel SIM karty spotřeboval, pak by byl bezdůvodně obohacen a musel by jej vydat z jiných svých prostředků. Není pravda, že to po něm nemůže nikdo požadovat.

_________________
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku:
Odeslat příspěvekNapsal: 15. 12. 2013 17:44 
Offline
Návštěvník
No to je prave ono, co kdyz uzivatel nabite SIMkarty ten kredit nespotrebuje a on mu propadne? Tim padem se bezduvodne obohatil mobilni operator? :D


Nahoru
 Profil   
HRT 2 
 Předmět příspěvku: Re: Bezdůvodné obohacení
Odeslat příspěvekNapsal: 12. 7. 2014 19:37 
Offline
Přeborník
Uživatelský avatar
Bezdůvodné obohacení má tu výhodu, že se ze zákona NEZDAŇUJE a nemá vliv ani na výši obratu pro stanovení povinnosti stát se plátcem DPH. Taky mi přišly nějaký drobný a tohle jsem se dozvěděl... Vrátit se to sice má, respektive přesné slovo je vydat, ale pouze oprávněné osobě. Ta to musí dokázat :D

_________________
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Bezdůvodné obohacení
Odeslat příspěvekNapsal: 4. 5. 2017 04:24 
Offline
Čtenář
Terminator3 píše:
Po pravdě řečeno, kdyby mi zavolal nějakej pubescent, abych mu poslal 500 Kč, tak bych ho taky poslal do háje, o žádnej kredit jsem nestál a nic posílat nebudu. I ze strachu, ze to dobití pak stornují. Ať si pako, co neumí naťukat spravne číslo, zajisti storno. A ať se klidně soudí. Ochoten bych byl penize poslat az s velikým časovým odstupem, až bude ten kredit provolaný - tedy ve chvíli, kdy uz mi ten kredit nevezmou a nikdo mne tedy neokrade. Musíte se na to divat i z pohledu druhé strany..


Naprosty souhlas. S tim, ze bych doplnil, ze ten kredit muze vzit nejen podvodnik, ktery stornuje dobiti v kratke dobe po nem, ale mnohem pozdeji taky operator, kteremu kredit po urcite dobe propadne.
Napr. u operatora O2 v soucasne dobe kredit nenavratne propada uz po pul roce od posled. dobiti, a to i v pripade, ze karta je pozdeji dobita a cislo tedy pokracuje dal. To je taky vlastne bezduvodne obohaceni, zajimave, ze dotycneho zakaznika by tady uz spousta lidi hnala k soudu, zatimco na velkou firmu, ktera se takto obohacuje dokonce programove, si malokdo troufne a bez problemu ji to prochazi.
Ale abych ja jako clovek, ktery treba vola minimalne a chce byt jen na prijmu, vracel nrkomu omylem dobitych 500 kc, z nichz mi vetsinu O2 po pul roce zase ukradne, takto pardon...

Ale i kdyby tady nebyl tento faktor, nikdo neni povinen drzet nejakou likviditu, byt zdanlive i nizkou, aby tomu popletovi dobil treba tech spatne dobitych 500 kc. Ten clovek je nedostane v hotovosti, nybrz v kreditu, ktery ma jen velmi omezene vyuziti a navic je casto zcizen operatorem. Ten clovek taky nedostane ten kredit od operatora zpetne vyplacen v cashi (az na naproste vyjimky) a navic je zde i moznost, ze dotycny uz danou kartu vubec nechtel dobijet, ale chtel jenom doprovolat zbyvajici kredit a kartu nechat expirovat.
Tak si tyto souvislosti vy, co pisete o "bezduvodnem obohaceni" , laskave uvedomte. Prosten ten, co dobiji, si ma vzdy radsi dvakrat zkontrolovat cislo, jinaksi nemuze stezovat. Pokud operator uz neni schopen dobiti stornovat a ani oproti predlozene uctennce vratit penize zpatky dobijiteli (coz by byla nejcistsi metoda), tim spis asi neprevede dobity kredit na hotovost majiteli cisla. Ten tak vzdycky muze prohlasit, ze uz nechtel dobijet a ze vraceni penez by pro nej byla ztrata, no a jak nakonec nalozi s tim omylem dobitym kreditem, to uz tezko nekdo zkontroluje.

Ale je to spis akademicka debata, v praxi to skonci na tom, ze majitel dobiteho cisla je anonymni a vsechno je pouze na jeho dobre vuli a uvazeni, a je to tsk spravne.

PS Nekterii opreratori vydavaji/vydavali zakaznikum takove karticky s car.kodem na dobiti, v nemz uz je jejich tel. cislo, takze pri predlozeni teto karticky treba na Sazka terminalu je mylka pri dobiti vyloucena. Taky metoda.

PS2 Az ted vidim, ze nekteri diskutujici u z podobne argumenty napsali prede mnou, tak se hokt trosku opakujeme.


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí stránka  1, 2, #

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přeskočit na:  
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group