Otázka, jak vyřešit bydlení?

Diskuse na témata, která se nevejdou nikam jinam

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod kyluc 15. 3. 2013 14:35

Ahoj, řešíme teď s přítelkyní společné bydlení. Jsme na začátku a nevíme si moc rady. Nemáme hotovost na koupi nějakého většího nového nebo zrekonstruovaného bytu či domu. Nějaký menší byt koupit můžeme, ale stejně bychom si na něj něco půjčili aby nám zůstala nějaká rezerva.

Začínáme se tedy ohlížet po trhu s realitami, ale nevíme jakou zaujmout strategii. Jestli tomu dát čas a sledovat nemovitosti které se nabízí a potom z nich nějakou vybrat. Nebo jestli to řešit více radikálně vzít něco(byt) rovnou ve chvíli kdy se nám to bude hodně líbit.

Druhá věc je ta že se mi nechce zadlužovat na 20let kvůli panelákovému bytu. To už si říkám jestli není lepší si postavit rovnou dům a zadlužit se třeba na 30let ale s tím že budeme mít svůj dům a bydlení budeme mít nadobro vyřešený.

Určitě mi řeknete, že to závisí na příjmech, ty máme na úrovni průměrného platu v ČR, ale jsme čerstvě po škole, takže je předpoklad nějakého mírného růstu. Dům by se snad nechal do 3M postavit i s pozemkem.

Poradíte nějakou strategii jak se k tomu postavit?
kyluc
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marty89 15. 3. 2013 14:56

Záleží na tom, jestli do budoucna chceš opravdu bydlet v domě nebo ti stačí třeba větší byt v paneláku. Já osobně teda o barák nestojím, ale z toho, cos napsal bych řekl, že ty jo. Vzhledem k tomu, že jsou teďka reality obecně hodně nízko a jestli vyděláváte okolo 40-50 tisíc měsíčně (dohromady), tak bych vám asi doporučil hypotéku a rovnou koupit nebo stavět barák.
Legen - wait for it... dary
Cerveza o muerte
Marty89
Vicedatel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MarkFX 16. 3. 2013 22:37

tak určitě radši do svého domečku než panelák..

Jen nevýhoda že to nějaky rok trvá než se postaví, narozdíl od paneláku, tam přijdeš do hotového.. Ale nadruhou stranu je to výhoda když stavíš, že si to naplánujete jak sami chcete, sledujete průběh, případně sám přiložíš ruku k dílu.. A máš ze svého bydlení větší radost, než sdílet zdi s miliony sousedy..

Takhle to beru já, měštáci mají asi jiné priority... :hm
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Legenda
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod icotech852 16. 3. 2013 23:10

domcek je super,ale pokial ho musis postavit sam je to na psychiku - peniaze,papiere na uradoch,tvoj cas straveny na stavbe a vycerpanost

Ak to vydrzis - sukromie je super odmenou.Byt je rychla cesta,ale casom aj skor prestane bavit.
Hypoteka na 30rokov? :roll: :hm
Naposledy upravil icotech852 dne 17. 3. 2013 09:57, celkově upraveno 1
forsaken...
icotech852
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod trent 17. 3. 2013 00:42

Zalezi co opravdu chces. My bychom se radi bytu casem zbavili/nechali diteti a poridili domek. Clovek by mel klid od nejakych sousedu a tak. Na druhou stranu s bytem mas relativne vystarano, ale s domem je prace. Kolem 3 mil asi postavis, ale mas moznost sehnat dum s pozemkem. Zalezi na lokalite a take jakou mas predstavu. Muzes koupit dum po rekonstrukci, nebo pred. A co styka bytu... za tuhle cenu se daji sehnat celkem pekne byty. ale znovu opakuji, hodne zalezi na lokalite.
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
NightWriter
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marty89 17. 3. 2013 15:14

Asi je to česká mentalita, že všichni chtějí bydlet v baráku. Já třeba bydlím celý život v paneláku a naprosto mi to vyhovuje. Sousedi mi nevadí, náklady a čas na údržbu, ve srovnání s barákem, minimální. Navíc o zahradu, o kterou bych se musel starat, taky nestojím.
Legen - wait for it... dary
Cerveza o muerte
Marty89
Vicedatel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 19. 3. 2013 22:45

Já bydlel i tam i tam, ale do baráku bych rozhodně nechtěl. Kvůli práci, že pracuju ve dne, v noci, ve svátky, víkendy, Vánoce, prostě jakoukoli denní i noční dobu, bych na to neměl čas. Přítelkyně je na tom podobně, vyhovuje nám byt. I kdybych dům dejme tomu zdědil, nenechal bych si ho. Dejme tomu byt a malou zahrádku někde. Tomu bych se já třeba nebránil. Zahrádku samozřejmě s menším bazénem, pár záhonů, sem tam stroj, lednička s chlastem, znáte to.
Navíc to má 10 minut pěšky snad všude ve městě, nemám důvod měnit. Ani za cenu velkého domu někde na okraji města.
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rocksta.r 21. 3. 2013 00:46

Jedině centrum Prahy.
rocksta.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 25. 3. 2013 08:37

Ono když se to řekne dům tak by se hodně lidem líbil...klid, vlastní zdi, můžou s dětmi na ven na zahradu. Nemusí se hledat hřiště a tak. Dům je svým způsobem komfortnější bydlení, ale na druhou stranu je to bydlení které hodně svazuje. Už jen to, že by to byla hypotéka na dlouho a když si vezmu kolik se přeplácí tak teda nevím. :-( Bohužel ale kromě hypotéky by nás čekali mnohem větší režijní náklady než v bytě. Trošku se bojím toho abychom nepostavili dům a na nic jiného už v životě neměli.

Ten byt je snadnější ze všech směrů. Bude zaplacený relativně rychle, pak si můžu koupit zahradu/chalupu a jezdit o volném čase tam. Skoro mi to přijde lepší varianta než se starat o dům kde pořád bude něco potřeba dělat + investovat.

Nevím no...

Každopádně mě teď jde o strategii jak se na trhu s realitami zorientovat a jak se na tom trhu chovat, jestli něco vytipovat a čekat a dívat se chvíli a pak do něčeho jít... nebo jestli vzít to co se nám bude hodně líbit rovnou...
kyluc
Čtenář
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod icotech852 25. 3. 2013 09:04

Je to otazka priorit:
- niekto byva v panelaku a ma auto za 30 000e a viac
- niekto byva v dome a ma auto za 2000e

navyse poznam ludi co uz vymenili 3auta ale nehnutelnost riesia ako poslednu vec.
forsaken...
icotech852
Přeborník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Marty89 25. 3. 2013 14:11

kyluc píše:Každopádně mě teď jde o strategii jak se na trhu s realitami zorientovat a jak se na tom trhu chovat, jestli něco vytipovat a čekat a dívat se chvíli a pak do něčeho jít... nebo jestli vzít to co se nám bude hodně líbit rovnou...


Už jsem to tu jednou říkal, teďka jsou ceny nemovitostí hodně nízko a čekat, že půjdou ještě níž sice můžeš, ale nevím, jestli to bude mít zrovna dvakrát smysl. Jediné, co se tady dá doporučit, je vybrat si lokalitu, kde chceš bydlet a chodit na prohlídky bytů/baráků. Já to tak dělám s každou trochu dražší věcí, obejdu si všechny dostupné obchody v okolí a pak srovnávám cena/kvalita. To nejlepší koupím. Určitě bych nevzal první byt, který se mi bude líbit.
Legen - wait for it... dary
Cerveza o muerte
Marty89
Vicedatel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod trent 25. 3. 2013 17:18

Po pravdě, v doby pořizování našeho současného bydlení, byly domy na podobné úrovni jako byty. Za cenu našeho bytu jsme mohli mít řadový dům. Dnes mohou být byty niže, ale nedovedu posoudit. Nezajímám se o to. Ale záleží na lokalitě, občanské vybavenosti, stáří a stavu nemovitosti...
A co se týká hypotéky... když si vezmu 100% hypo na byt za 3 miliony, přijde mi to naprosto stejné, jako si vzít stejnou hypo na dům. Budu se muset otáčet úplně stejně.
Na dva díly vodíku, vždy jeden díl kyslíku. To je nápoj pro bohy, postaví tě na nohy.
trent
NightWriter
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod teplice 11. 5. 2013 10:50

Hlavně si to dobře propočítej. Kolega si vzal s přítelkyní hypotéku na dům, který je v horské oblasti (musí topit skoro denně po téměř celý rok - je tam prostě chladno).

Denně protopí 400,-/přes sezonu, v létě míň. Celá výplata jeho přítelkyně jde na hypotéku + on musí dodávat cca 1200,- ze své výplaty. Oba dojíždějí autem do práce, každý má své auto.

Půlroku jsme mu v práci říkali, ať do toho nejde, že to s těmahle podmínkama nezvládne.

Jak příběh pokračuje? 7. má 100 do výplaty, kterou bereme 15. ;-)

Hlavně, že jsme byli před hypotékou za idioty...jo, chce si to dobře propočítat.
Myšpulín: Nevím mě živě moc neříká, byl jsem tam jen párkrát. Když potřebuju něco kolem PC tak se stejně zeptám v garáži, tam se nebojím že mě sjede někdo ve věku mýho syna :-D
teplice
Ovčák 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rocksta.r 18. 5. 2013 14:03

Jedinou správnou volbou je bydlení v centru Prahy.
rocksta.r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hobitt 18. 5. 2013 17:42

Já se budu stěhovat a mám takové dilema.

Vypadá to, že se budeme stěhovat dva, koukám po nějakém 1+1 a pohrávám si s myšlenkou, zda jít do podnájmu, nebo si vzít hypo, nějaký byt 1+1 koupit, splácet hypotéku a až nebude byt třeba, tak ho prodat a jít do většího bytu nebo jiného města.
2010 Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi
hobitt
Přeborník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků