Vrácení zálohy na svatbu

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod Daffid 4. 10. 2011 16:49

Zdravím. Mám takový dotaz a zajímal by mě názor pléna.

Měli jsme před 14 dny svatbu. V dubnu jsem platil zálohu 5000Kč (z účtu). Na svatbě proběhlo vyúčtování, účtenky jsem si vzal, ale jen takové ty z pokladny a pokladní doklad nemám (bylo asi 11 v noci a měl jsem v sobě pár panáků - ideální doba na placení :-/). A po týdnu jsem si uvědomil, že nám tu zálohu neodečetla a dluží nám tedy těch 5000Kč.

Majitelce hotelu jsem hned volal (v sobotu) a ona, že se na to podívá. Od včerejška se jí zkouším dovolat a nebere to (přitom před svatbou to brala napoprvé).

A dotaz: myslíte, že pokud ty peníze nebude chtít vrátit, tak je nějaká cesta (legální), jak je z ní dostat nebo jsem blb, že jsem si nevzal pokladní doklad?

P.S. Na ten hotel je hodně negativních reakcí, co se týká šizení na svatbách, ale to jsem zjistil až pozdě. A ta záloha není jediné negativum, ale je to největší pálka.

Předem díky za případnou radu nebo názor.
Daffid
Čtenář

Odeslat příspěvekod MgX 4. 10. 2011 18:26

Já myslím, že postup by měl být jednoduchý.

Měla by Ti na požádání prokázat, že od spotřeby, kterou snad jsi schopen nějak odhadnout dle svých stvrzenek, byla odečtena částka Tebou zaplacená jako záloha. Pokud se bude vytáčet, normálně bych oznámil, že vše předám Policii ČR s poznámkou, že dle Tvého laického uvážení se jedná zřejmě o pokus o podvod.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daffid 5. 10. 2011 07:38

Díky, tohle jí řeknu, když ty peníze nepošle. Ale pokud to nezabere a na tu policii to opravdu dám, bude to pravděpodobně dlouhá tahanice, že jo? Nebo by neměla?
Daffid
Čtenář

Odeslat příspěvekod MgX 5. 10. 2011 14:50

Nejsem právník. Přesto - existují bezplatné právní poradny, či poradna při časopisu dTest, nebo klasicky ČOI. Zkusil bych to i takto.

Z mého pohledu se účetně ta záloha nemůže vytratit. Jestliže máš stvrzenku na ni a pak na celkovou placenou částku, ze které plyne, že žádných 5 000,-Kč nebylo odečteno, je situace více méně jasná. Samozřejmě - ne vše jde rychle a v klidu.

-- 5. 10. 2011 15:57 --

Ještě si počkej na případný názor ostatních.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bungo 8. 10. 2011 14:38

Policie s tím nemá co do činění.

Jde o klasický soukromoprávní spor. Pokud jsi zaplatil zálohu, měla být vyúčtována. Pokud nebyla pak máš právo na její vrácení. Čili vyzvat majitele hotelu (nejlépe písemně s dodejkou) k vrácení zálohy s tím, že pokud zálohu nevrátí budeš ji vymáhat soudně jako bezdůvodn obohacení. Doporučuji si dát dohromady všechny papíry a v případě, že nebudou komunikovat a zálohu nevydají oslovit advokáta.
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 8. 10. 2011 14:57

Bungo díky za vyjádření.
Občas ale taková „výhrůžka“ policií je účinější, než hovor o soudech. Oni ti chytráci totiž dobře vědí, že přes soudy to bude hnát málo lidí, a že to dost často není rychlořešení.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daffid 10. 10. 2011 07:38

Bungo a MgX: Díky moc za rady. Našel jsem, že je to akciovka. Výzvu už jsem sepsal a dnes pošlu jednateli firmy. "Pohrozil" jsem jim jen tím, že ponesou všechny náklady na právní zastoupoení a později i náklady na soudní výlohy.
Daffid
Čtenář

Odeslat příspěvekod Daffid 19. 10. 2011 07:48

Tak kdyby to někoho zajímalo, buď zabrala ta výzva s dodejkou, nebo telefonát mojí známé, která pracuje na OSSZ a jejím jménem tam zavolala. Celý příběh tady: http://www.hotel-orion.ic.cz/

Díky všem za rady.
Daffid
Čtenář

Odeslat příspěvekod MgX 19. 10. 2011 19:58

Díky za informaci. Je trapné, když člověk za své peníze nedostane alespoň devadesát procent toho, co měl/mohl - pokud by narazil na slušný podnik. Zkazit takovou chvíli, jako je svatba umí jen barbar. Kdo nechce řešit pozdější zavíračku při oslavě, nechť nepořádá hostiny, nebo přesně a jasně uvede hodinu, do které je podnik běžně otevřen - tedy minimálně.

Co se týká vrácení/nevrácení peněz ... klasická ukázka „českého pohostinství“ - otrhat, odrbat, orvat.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bungo 20. 10. 2011 09:53

Daffid píše: telefonát mojí známé, která pracuje na OSSZ a jejím jménem tam zavolala.


To se mi nelíbí! Zavání to vydíráním. Účel možná světí prostředky. ale já bych se k tomuhle neuchyloval.

MgX píše: Co se týká vrácení/nevrácení peněz ... klasická ukázka „českého pohostinství“ - otrhat, odrbat, orvat.


Tenhle výrok je dle mého názoru hloupý a musí nutně urážet všechny slušné hostinské, kterou svou práci dělají slušně a dobře ke spokojenosti klientů... Navíc nezapomínej, že je zde názor jen jedné strany sporu. Pohled majitelky může být na tuto věc odlišný.
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Daffid 20. 10. 2011 11:02

Bungo: Vydírání je podle mého to, když chceš něčí peníze a nemáš na ně správně nárok. Já chtěl svoje peníze a měl jsem na ně nárok.

Ale vím, jak to myslíš, je to taková zkratka. Ani nevím, jestli zabral ten telefonát nebo ta výzva. Spíš se přikláním k té výzvě. Každopádně jsem to chtěl mít co nejdříve z krku a tak jsem v tu chvíli uvítal cokoli, co nebylo přímo nelegální.

ad "klasická ukázka...."
Můj bratr měl svatbu asi 2 měsíce přede mnou jinde a byl maximálně spokojený. Ale sám říkal, že účtenky pečlivě nekontroloval. Ono to u svateb IMO ani pořádně nejde.

Jinak je to samozřejmě jak říkáš jen názor jedné strany, ale těch zkušeností je víc (vím o třech a jedna z toho je přímo osobní zkušenosti někoho, koho znám). Navíc předpokládám, že zálohu požadují na každém, takže ji musí i každému vyúčtovat a z toho důvodu si myslím, že na to ne zapomněla, ale že to byl záměr. Prostě si řekla: "Buď se ozvou, nebo mi to zůstane." A kdybyste viděli ten pohled, když jsem si bral účtenku, tak byste jí jednu vrazili. Ale uznávám, pořád je to jen moje verze. Můžete si tam udělat svatbu a uvidíte. :-D
Daffid
Čtenář

Odeslat příspěvekod MgX 20. 10. 2011 19:09

Bungo nepsal jsem, proč uvádím to, co jsem uvedl. Věř, že se také snažím vždy mít váhy vyrovnané a hodnotit věci nezávisle. Doufám, že mě za dobu mého působení zde na fórech již mnoho lidí zná a ví to. Zřejmě ne.
Ne, opravdu si nemyslím, že by v ČR nebyly dobré hospůdky a restaurace. Bohužel se ale velmi často stává, že se výborný restaurant postupně změní v pajzl. Mám několik cenných zkušeností - bolestivých.

Není to tak dávno, co jsem si dával obyčejný smažený sýr - člověk by neřekl, že se na tom dá pokazit tolik věcí. Když jsem se před nějakou dobou naučil lehce vařit a vím, co laik samouk dokáže, tak mně přijde velmi zvláštní, když profesionál neumí odvést práci - alespoň - na základní, profesionální úrovni. Upozorňuji, že nejsem vůbec extra super náročný požitkář.

Před tím jsem chodil do jiné restaurace. V počátku bylo jídlo opravdu velmi chutné, řekl bych kvalitní. Člověk měl radost, že za své peníze dostává, to co píší v jídelním lístku. Postupně šlo vše do háje. Bohužel, když si jeden ze známých dovolil naznačit, že jemu donesené jídlo je pod hranicí poživatelnosti, dostal „ránu“ v podobě věty v tom smyslu -> že se má jít nažrat jinam.

Následně zvolený podnik postupem času dopadl podobně. Začátek super, následně pokles.

Z mé dlouhodobé zkušenosti musím napsat, že bohužel spíše narážím na horší zážitky, než na ty lepší. Pozor - i v luxusní restauraci, jsem musel reklamovat neumyté nádobí ze kterého jsem opravdu pít a jíst odmítl.

O ceně, která je spočítána obsluhou a účtována vůbec nebudu mluvit. Měl jsem kamaráda, který byl „postižený“ kontrolou finančních věcí. Když jsme šli někam do hospody, na diskotéku - prostě kamkoliv - tak pro některé zcela trapně při placení překontroloval součty. Vzal si jídelní a nápojový lístek a počítal, kolik by mělo být placeno. Nebudeš tomu věřit, ale v mnoha případech se obsluha sekla a nešlo o jednotky korun.

Je to sice pár let zpět, ale řešila se svatba pro známého. Pronajal si prostor, domluvil na ceně, následně se domluvil, co si bude brát od nich, co si má dodat sám. Hostiny jsem se účastnil i já.

Co se stalo?
- jídlo bylo nedovařené - grilované kuře bylo krvavé ... třeba
- ztratila se poměrně velká část luxusního cukroví, které bylo v uzamčené(!) místnosti, kam měla přístup JEN obsluha
- konečná účtovaná cena byla nadhodnocená oproti předem dohodnuté maximální (!) částce.


Jako moderátor tedy chápu Tvé vyjádření, ale nemyslím, že jsi ho notně musel vyhodnotit až tak dramaticky. Dobrá - provedu korekci v podobě dalšího vysvětlení.
Nemohu objektivně vyhodnotit tento konkrétní případ. Z mých rozsáhlých zkušeností však plyne, že se nejedná o jev nahodilý, tedy výjimečně se vyskytující. Proto chápu, že k němu MOHLO dojít a také chápu, že se uživatel mohl cítit špatně - podvedeně.

Pokud správně čtu po sobě napsaný text v předchozích příspěvcích, nikde jsem se nepřipojil s konkrétní kritikou konkrétní firmy - restaurace. Pouze jsem hodnotil přečtené informace v závislosti na svých zkušenostech - a to je, Bungo, významný rozdíl. Ano, mohl jsem text napsat jinak - jednoznačněji.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bungo 20. 10. 2011 19:41

Ale MgX, nebudeme to dramatizovat. O kvalitě (nekvalitě) restaurací v této zemi by se dalo popsat stohy papíru...

Tvůj výrok byl trochu nešťastný, má reakce lehce přehnaná. Nic zásadního, berme to s nadhledem ;-)

V tomto vlákně se řešilo vydání zálohy, tedy bezdůvodného obohacení a věc byla úspěšně vyřešena :-)

Myslím, že další diskuse nemá smysl...
Excuse me, is this the Society for Asking Stupid Questions ?
Bungo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 20. 10. 2011 20:14

Já jsem své napsal - více nemám potřebu uvádět.

Jen jedna věc - nedramatizuji nic. Pouze vysvětluji ... co a jak ;-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků