osvč - výpočet daní

Podmínky pro práci, vztahy se zaměstnavateli, platy

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod tomn22 13. 1. 2011 03:25

Dobrý den, chci zeptat kolik a za co budu jako osvč platit. Zkoušel jsem různé kalkulačky, ale není mi přesně jasné co mám vyplnit.

Za chvíli budu čerstvě po škole. Chci se stát osvč, měsíčně bych například třem firmám vyfakturovával(?) za 30000 Kč, Jak dojdu k částce která mi po zaplacení všeho zůstane?

Byl bych rád pokud by si někdo našel čas a dokázal mi to nějak jednoduše popsat. Děkuji Tom
tomn22
Čtenář

Odeslat příspěvekod aquarkko 13. 1. 2011 10:17

obávám se, že jednoduše to nejde, jinak by za to nikdo nikomu neplatil a dělal si to sám :)
Think for your fucking yourself. (Mark Barney Greenway)
aquarkko
Legenda
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slonik 13. 1. 2011 12:36

Není to tak strašně složité. Pro rok 2011 jsou oproti roku 2010 nějaké změny pro které zatím nejsou formuláře. Záleží i na tom co budeš vykonávat za činnost a jakým způsobem budeš uplatňovat náklady.

Dejme tomu, že budeš prodávat hlavně svojí práci a náklady budeš mít minimální. Z dotazu vyplývá, že jsi nejspíš svobodný, bezdětný, a současně s podnikáním nebudeš studovat v denním studiu.

Za rok vyfakturuješ 360 tisíc korun.
Náklady si můžeš uplatnit procentem z příjmu - pro neřemeslné živnosti to je zatím 60%. Daňový základ bude 144 tisíc korun (360 tis. - 216 tis.), daňová sazba je jednotná - 15%, výše daně bude 21.600,-. Jelikož sleva na dani na poplatníka (tato sleva je nároková a uplatňuje se automaticky) je 24.840,- (pro rok 2011 to bude o 1.200,- méně - tzv. "Kalouskova povodňová stovka"), nebudeš platit daň žádnou.

Dále musíš zaplatit zdravotní pojištění. Jeho výše činí 13,5% z poloviny daňového základu, minimálně však 1.670,- korun měsíčně za rok tedy 20.040,-.

Zbývá sociální pojištění, jehož sazba je pro rok 2011 29,2% z poloviny daňového základu, nejméně však 21.673,-.

Zbyde ti tedy asi 318 tisíc, což je na měsíc 26.500,-.

Pokud bys ale chtěl nějakou půjčku nebo hypotéku, tak tě banka bude posuzovat jako bys měl příjem pouhých 8.530,- čistého měsíčně (144.000,- mínus pojištění dělá asi 102 tisíc).

Čísla, která jsem zde uvedl jsou sice poměrně přesná, ale orientační (to kdyby se někdo chtěl hádat o korunové rozdíly ;-) ). Skutečný výpočet si můžeš zkusit (pouze pro rok 2010) zde (oficiální formuláře Ministerstva financí, České správy sociálního zabezpečení a Všeobecné zdravotní pojišťovny):

Daň z příjmu - online aplikace - má určité nároky na nastavení prohlížeče; pro modelový výpočet daně OSVČ postačí vyplnit v oddílu II přílohu 1 (příjmy + zaškrtnout výdaje % z příjmu a vybrat si výdaje 60%) a výslednou daň k zaplacení si zobrazit v oddílu VII
Sociální pojištění - formulář pro vyplnění ve volně stažitelném programu 602XMLFiller; aby jsi dostal správný výsledek musíš zaškrtnout, že se jedná o činnost hlavní
Zdravotní pojištění - pro tento formulář ti postačí Acrobat reader - a opět musíš zaškrtnout, že šlo o činnost hlavní a rozhodně jsi nebyl osoba, které nebyl stanoven minimální vyměřovací základ.

A aby byla informace úplná, tak pokud uplatňuješ náklady procentem z příjmu, nemusíš si schovávat žádné paragony a veškeré "účetnictví" se redukuje na evidenci příjmů - co jsou vystavené faktury, výpisy z banky a případně stvrzenky, pokud budeš dostávat nějaké peníze v hotovosti.

Co se placení týče, tak finančnímu úřadu se platí jednou za rok, zdravotní pojišťovně je třeba odvádět měsíční zálohy na pojistné (aktuální výše je minimálně 1.670,- měsíčně) a sociálce první rok zálohy platit nemusíš a další roky se zálohy odvíjejí od předchozího zaplaceného pojištění).

I když výše uvádím roční částky, tak pokud nebudeš OSVČ celý rok, tak se jak minimální pojistné tak i sleva na dani krátí (za každý měsíc kdy nebudeš OSVČ o 1/12). Část měsíce se počítá jako měsíc celý.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tomn22 13. 1. 2011 14:53

Děkuji ti, pomohlo mi to. Přesně takhle jsem si to představoval.
tomn22
Čtenář

Odeslat příspěvekod Slonik 13. 1. 2011 18:35

Nemáš za co - většinu toho příspěvku jsem nadatloval na mobilu cestou do kanceláře - alespoň jsem se nenudil. :D
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků