PRE a retenční nabídka, případně jiný poskytovatel el. energ

Tady můžete řešit otázky týkající se dědění, diskriminace a další.

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod msimcard 5. 8. 2010 21:37

Zdravím,
máte někdo zkušenosti s retenčními nabídkami PRE, jedná se o lokalitu Praha. Existuje vůbec něco takového?
Případně, je možné změnit v Praze poskytovatele el. energie?
Vážně uvažuji o změně, protože se mi zdá PRE hodně drahá.

Děkuji za názory.
msimcard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 21. 8. 2010 22:54

Myslím, že k retenčním nabídkám se zatím nedostali. Ale pracují na tom. Změnit dodavatele lze; distribuční služby však bude poskytovat stále PRE. Čili, změnou se dá ovlivnit přibližně polovina účtu (tzv. silová elektřina) - zbytek jsou položky, které jsou v celé zemi stejné (regulace ERÚ)
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod msimcard 22. 8. 2010 09:53

Slonik :
děkuji aspon za nejaky nazor. O tom jsem nevedel, ze kdyz bych zmenil dodavatele, tak stejne bude PRE poskytovat distribuční služby...
Nevyznám se v tomto moc. Já jen, že poslední dobou se dost vyrojili alternativní nabídky(např. RWE), tak jsem se o tom začal trochu zajímat. A taky proto, protože PRE mi pořád zvyšuje zálohy.
Ale zřejmě za tu námahu to převádět k někomu jinému to nestojí že? za půl roku ty ceny můžou být zase opačné...
nebo má někdo jiný názor?? Změnil někdo poslední dobou poskytovatele?? Co to vechno obnáší??
msimcard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 22. 8. 2010 10:20

Píšeš, že se v tom moc nevyznáš, takže si reakci dovolím zpracovat do obsáhlejšího, obecně platnějšího textu ve kterém mimo jiné najdeš i odpověď na své otázky.

Postup je poměrně jednoduchý; většinu papírů za tebe vyřídí firma ke které chceš přejít. Jako první doporučuji posoudit si, zda se změna vyplatí. Doporučuji vzít si k ruce poslední fakturu za elektřinu a spočítat si cenové srovnání. K tomu je ideální Cenový kalkulátor dostupný na strákách Energetického regulačního úřadu (http://kalkulator.eru.cz). Kalkulátor zohledňuje jak cenu silové elektřiny, tak i distribuční služby a poplatky a počítá i meziroční srovnání nárůstu/poklesu cen.

Pokud se rozhodneš, že změna má smysl, tak oslov vybraného dodavatele (nejdřív si prostuduj jeho webové stránky, kde bys měl najít informace minimálně o potřebných dokladech pro uzavření smlouvy.

Dobře se informuj o všech podmínkách smlouvy - tedy různé aktivační poplatky, minimální doba trvání, možnosti výpovědi, rozhodčí doložka a podobně. Co není na papíře, to prostě neplatí, proto si návrh smlouvy dobře přečti, stejně tak obchodní podmínky. Zde bych varoval před podomními prodejci, kteří více či méně člověka nutí k rychlému rozhodnutí. Pokud firma text smlouvy a obchodní podmínky neposkytne předem, tak bych šel o dům dál.
Jak jsem psal výše, nový dodavatel by měl zařídit skoro všechno další. Možná bude po tobě chtít plnou moc k ukončení smlouvy s PRE - to je celkem normální (opět bych si dobře přečetl co v ní je).

Pokud máš vůči PRE nějaké závazky (nezaplacené faktury), budeš je muset vyrovnat :-).

Podrobnosti (trochu obsáhlejší a lehce úředně psané najdeš na stránkách ERÚ - http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=458).

Lidi se často ptají co se přihodí, když jimi vybraný dodavatel zkrachuje, zda nepřijdou o dodávky elektřiny. Na tuto skutečnost zákon pamatuje - existuje institut tzv. "dodavatele poslední instance", který za zkrachovalou firmu dodávky převezme, než si zákazník sjedná novou řádnou smlouvu.

Ná závěr třeba dodat, že cena silové elektřiny se vyvíjí. Firma, která je nyní levná, může zítra zdražit. Z toho důvodu je na zvážení, zda se vyplatí dlouhodobé úvazky a též prostudování jak dlouho firma bude ceny držet. Rozhodně se nenech ovlivnit nějakými hezkými čísly a reklamními slogany ("až o 10% levnější elektřina" - RWE; "na dobu až 10 let levnější energie" - Bohemia energy a podobné). Zajímavá jsou jen skutečná čísla opravdu dosahovaných úspor, která se dozvíš právě pomocí zmiňovaného kalkulátoru k nimž si připočítáš eventuelní aktivační poplatky o nichž se dozvíš z návrhu smlouvy nebo obchodních podmínek a které musíš rozpočítat na dobu po kterou budeš zákazníkem vybrané firmy.

Snad ti tyhle informace trochu pomůžou. A věř, že pro domácnost nejsou úspory nijak markantní, pokud tedy elektřinou netopíš.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 4honza 28. 8. 2010 08:47

Jinak podobne tema se uz resi na finexpertu.

http://forum.finexpert.cz/viewtopic.php?f=334&p=7614701

PRE je opravdu docela draha pri jednotarifnim odberu v Praze. Samotna retencni nabidka je zhruba na urovni konkurence a je tusim casove omezena.
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod msimcard 28. 8. 2010 11:50

Slonik : dekuji za obsahle informace.
Tak jsem si vyzkousel ten kalkulator a vyslo mi tohle:
http://kalkulator.eru.cz/PrehledDodavatelu.aspx
- podle toho bych usetril rocne cca 500 Kč, pokud bych přešel k Čezu... mi docela překvapilo, že PRE byla až na poslednim miste ta nejdrazsi. Snad jsem to zadal spravne.
Jinak pripominam, ze se jedna o garsonku.
Myslite ze to ma smysl? Ceny se budou urcite menit - ted ze vsech medii slysim, ze pristi rok bude elektrina jeste tak o 20% vyssi.

4honza: diky za info, mas zkusenosti s tou retenci?? pripadne vis o nekom, ze mu to takhle proslo?

Jinak jak poznam z toho vyuctovani jestli platim neco za elektromer?
Vim, ze na zacatku jsem si elektrome kupoval od nich asi za 13 000 Kč.
msimcard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 4honza 28. 8. 2010 14:13

Komfort+Bonus 2010 je mozne aktivovat pro stavajici zakazniky PRE, pro me to smysl nema. Jak je mozne precist v linkovanem vlakne, uz jsem davno od PRE utekl, aktivovat to lze jednoduse zde

http://www.pre.cz/bonus2010.html

Jinak jak poznam z toho vyuctovani jestli platim neco za elektromer?

Za elektromer jiz nikdo neplati. Cena elektriny se sklada z nekolika polozek, viz http://www.mesec.cz/clanky/elektrina-je ... zaplatite/

Zdrazeni se promitne asi hlavne do jedne ze slozek, ktera se jmenuje "Cena na podporu výkupu elektřiny z OZE, KVET a DZ", ta je regulovana, samotna cena silove elektriny (neregulovana cena), ktera je predmetem souteze energetickych operatoru, se asi tolik hybat nebude.
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod msimcard 28. 8. 2010 15:00

4honza: diky za info,, tak jsem to porovnaval a myslim ze pri me spotrebe cca 800 kWh to nemá zas takový význam to měnit na ten Bonus. A hlavne je tam nevyhoda, ze se sepisuje smlouva na dobu urcitou. Kdo vi jak to bude pristi rok s temi canami..
msimcard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 28. 8. 2010 17:56

příští rok se výrazně zvýší zejména příspěvek na OZE. Ten patří do regulované složky, takže bude všude stejný. Ostatně i jeho růst 2009/2010 byl cca 67%. Pro rok 2010 došlo k poměrně významnému poklesu cen silové elektřiny a proto se růst příspěvku na OZE jakoby ztratil - celkové účty roku 2010 budou za stejnou spotřebu většinou mírně nižší
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod msimcard 31. 8. 2010 17:15

Tak jsem se dnes od PRE dozvedel, ze, kdyz bych chtel dat vypoved, tak jedine k 30.9. + 3 mesice vypovedni lhuta. Kdyz to do thodle data nestihnu a podám vypoved az po nem, tak zase budu cekat dalscih 15 mesiců !!!!
To je docela šílený tyhle podmínky...

To už se asi vážně vyplatí tam dát ten Comfort Bonus..
- prý bych platil pořád stejně a i o něco méně..

Co říkáte??
Myslíte, že když bych se třeba v následujících 2 letech někam přestěhoval, že to doplatit nebudu muset??

díky
msimcard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Slonik 1. 9. 2010 18:25

záleží na tom jak je eventuelní stěhování ošetřeno ve smlouvě. A není tak úplně pravda, že budeš platit méně nebo stejně. Cenový závazek PRE se týká pouze silové elektřiny. Čili se ti může maximálně poštěstít, že budeš platit méně než bys platil jinde. Ale to že ti účet za elektřinu příští rok sebere více než letos je víceméně jasné jako východ a západ slunce.
Určitě možná s váma tak jakoby nesouhlasím!
Slonik
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod msimcard 3. 9. 2010 21:59

ano, ale proste zarazi mi, ze pokud to nevypovim ted do konce roku tu smlouvu - respektive do konce zari + 3 mesice vypovedni doba. Nebo pak kdyz to vypovim, tak budu stejne muset u nich byt do dalsiho zari nasledujiciho roku.
A nebo si dat Comfort Bonus a budu u nich uvazan na 2 roky.
msimcard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod msimcard 24. 10. 2010 13:54

tak uz nekdo vi, jak to bude v pristich letech s cenami? myslim, ze se ted nekdy o tom jednalo...
Jen jsem neco zaznamenal, ze zdrazeni ma byt maximalne 5 %..
msimcard
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 4honza 24. 10. 2010 15:57

No, novinari strasne zjednodusuji. O cenach elektriny se nejednalo, pouze o jedne z jejich slozek. A to o prispevku na obnovitelne zdroje elektriny (OZE), ktery je soucasti ceny a bude se muset navysovat (diky narustu FVE). Prispevek plati vsichni nezavisle na svem dodavateli elektricke energie, a protoze hrozil jeho dramaticky rust, tak o nejakych opatreni jednala vlada. Jinak nejvetsi podil na cene elektriny ma cena silove elektriny (tu stanovuje sam dodavatel a tim si vzajemne dodavatele konkuruji) a cena za distribuci, jejiz maximalni cenu urcuje Energeticky regulacni urad.
4honza
Datel roku 2009
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod msimcard 24. 10. 2010 19:47

jo diky za odpoved... no uvazoval jsem o tom Komfort+Bonus 2010, ale kdyz to tak vidim, tak to asi nema smysl. Platim mesicne cca 550 Kč u PRE.
msimcard
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků